Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 18 mei 2023, nr. WJZ / 26854426, houdende mandaat en machtiging voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen inzake uitvoering van de Examenregeling frequentiegebruik 2008 (Besluit mandaat en machtiging EZK voor CBR inzake uitvoering Examenregeling frequentiegebruik 2008)

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de directeur bedrijfsvoering van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

directeur bedrijfsvoering:

directeur bedrijfsvoering van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen;

CBR:

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen;

minister:

Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Artikel 2

  • 1. Aan de directeur bedrijfsvoering wordt mandaat en machtiging verleend ten aanzien van:

    • a. het uitoefenen van de bevoegdheden van de minister krachtens de Examenregeling frequentiegebruik 2008, met uitzondering van artikel 8, 13 en 18;

    • b. het uitgeven van certificaten op grond van artikel 13 van de Examenregeling frequentiegebruik 2008;

    • c. het behandelen van bezwaar- en beroepschriften tegen besluiten, genomen in het kader van de onder a en b genoemde taken, waaronder begrepen het nemen van beslissingen op bezwaarschriften, het instellen van en het voeren van beroep, hoger beroep en voorlopige voorzieningen procedures.

  • 2. Aan de directeur bedrijfsvoering wordt tevens mandaat verleend voor het vaststellen van beleidsregels die nodig zijn ter uitvoering van de aan deze functionaris gemandateerde bevoegdheid.

Artikel 3

  • 1. De directeur bedrijfsvoering kan, ten aanzien van de aan hem op grond van dit besluit verleende bevoegdheden, uitgezonderd het vaststellen van beleidsregels, ondermandaat of machtiging geven aan een of meer onder hem ressorterende functionarissen.

  • 2. Een afschrift van een besluit als bedoeld in het vorige lid wordt gezonden aan de directeur Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en aan degenen aan wie krachtens het besluit ondermandaat of machtiging is verleend.

Artikel 4

Het krachtens mandaat of machtiging ondertekenen van stukken geschiedt als volgt:

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

namens deze:

(handtekening)

(naam functionaris)

(functie)

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2023, met uitzondering van artikel 2, eerste lid, aanhef, en onder b, dat in werking treedt met ingang van 1 januari 2024.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat en machtiging EZK voor CBR inzake uitvoering Examenregeling frequentiegebruik 2008.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 18 mei 2023

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

TOELICHTING

Dit besluit mandaat en machtiging strekt tot het mandateren en machtigen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (hierna: CBR) voor de uitvoering van de Examenregeling frequentiegebruik 2008 (hierna: Examenregeling). Dit houdt verband met de eerste fase van de overdracht van de uitvoering van de Examenregeling door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (hierna: RDI) aan het CBR. De uitvoering van de Examenregeling door het CBR geschiedt in deze eerste fase in mandaat namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Vóór de inwerkingtreding van dit besluit vindt de uitvoering van de Examenregeling plaats door de RDI en haar voorganger, Agentschap Telecom. De uitvoering betreft – onder meer – het opstellen van de examenopgaven en de daarbij behorende juiste antwoorden, het vaststellen van het resultaat van examens, het afgeven van certificaten van bediening, het erkennen van buitenlandse certificaten van bediening, en het aanwijzen van, en toezicht houden op, zogenoemde examinerende instellingen.

In 2019 heeft de RDI, toen nog Agentschap Telecom, de huidige Examenregeling (van 2008) geëvalueerd en in kaart gebracht welke acties benodigd zijn om de kwaliteit van (de dienstverlening omtrent) de examens te verhogen en dit ook duurzaam te borgen. Omdat de examentaak slechts een kleine deeltaak is van een veel groter takenpakket van de RDI, is het met de huidige beschikbare FTE-capaciteit en middelen voor de uitvoering van de examentaak een te grote uitdaging om de kwaliteit van de examens en de dienstverlening rondom de examens te verhogen en te borgen.

Door de RDI is onderzocht op welke wijze in de noodzakelijke verbeteringen kon worden voorzien en het algemene maatschappelijke belang van een vlotte en veilige vaart en het verantwoord gebruik van frequenties door radiozendamateurs kon worden geborgd. Examenontwikkeling en -afname is, zoals aangegeven, geen kerntaak van de RDI. Om voornoemde professionaliseringsslag te kunnen maken, moesten er ofwel middelen en FTE’s verhoogd worden ofwel een oplossing “buiten de deur” worden gezocht, zoals deze taak beleggen bij een andere overheidsorganisatie. Ten aanzien van dit laatste heeft de RDI als voorwaarde gesteld dat die andere overheidsorganisatie meer dan voldoende expertise heeft in examenontwikkeling en -afname met het oog op een algemeen maatschappelijk belang. Het CBR is hiervoor de meest geschikte organisatie gebleken.

Met het onderbrengen van alle taken hieromtrent bij het CBR wordt de examinering en uitgifte van bedieningscertificaten geprofessionaliseerd. Kandidaten kunnen terecht bij één loket voor marifonie- en radiozendamateurexamens. Bijkomend voordeel is dat er voor de burger bovendien één loket ontstaat voor vaarbewijzen, maritieme radar-examens en radiocommunicatie-examens voor de maritieme sector. Dit besluit strekt ertoe om het CBR het mandaat en machtiging te verschaffen om de examentaken van de RDI namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat uit te voeren.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven