Kennisgeving NRD 380 kV Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Vaststelling Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

De Minister voor Klimaat en Energie heeft de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor 380 kV Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied vastgesteld. Op basis van de NRD worden de benodigde onderzoeken uitgevoerd voor het opstellen van een milieueffectrapportage (MER).

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD) heeft van 13 januari tot en met 23 februari 2023 ter inzage gelegen. Iedereen heeft in die periode een zienswijze kunnen indienen op de c-NRD. Er zijn in totaal 21 zienswijzen ingediend. De Commissie m.e.r. heeft op 14 maart 2023 een advies uitgebracht op de c-NRD.

Wat gaat er gebeuren?

De initiatiefnemer TenneT TSO B.V. wil een nieuw 380 kV hoogspanningsstation realiseren dat met het landelijke hoogspanningsnet moet worden verbonden. Dit betekent dat er een verbinding gemaakt moet worden tussen het nieuw te bouwen station en de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland. Onderdeel van dit project is ook de ondergrondse verbinding en aansluiting Net op Zee Nederwiek 1 op het landelijk hoogspanningsnet via een wisselstroomtracé op het 380 kV hoogspanningsstation. Gezien de aanwezigheid van bestaande 150 kV-verbindingen in (de rand van) het Sloegebied kan het nodig zijn, voor het inlussen van het 380 kV hoogspanningsstation op het landelijk hoogspanningsnet, dat er aanpassingen gedaan moet worden aan de bestaande 150 kV-verbindingen.

Hoe verloopt de besluitvorming

De Minister voor Klimaat en Energie stelt in samenspraak met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een rijksinpassingsplan (of projectbesluit) op. Dit wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn (vergunningen en ontheffingen). De Minister voor Klimaat en Energie coördineert de procedure conform de Rijkscoördinatieregeling (RCR). Op 1 januari 2024 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking, waar de RCR-procedure in opgenomen wordt. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt in de lijn van de nieuwe Omgevingswet.

Wat is een Milieueffectrapportage?

Een MER brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op natuur, bodem, water en gebruiksfuncties. Op deze wijze kan kennis over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming. Het MER zal indien nodig een passende beoordeling bevatten om mogelijke gevolgen voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende zienswijzen, reacties van betrokken overheden en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de Minister voor Klimaat en Energie op 17 mei 2023 de definitieve NRD vastgesteld.

Waar kunt u de NRD inzien?

U kunt de definitieve NRD inzien op www.rvo.nl/hos.

Daar vindt u ook de ingediende zienswijzen en de reacties daarop in de Nota van Antwoord.

Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten op (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

De milieueffecten van het project 380 kV Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied worden onderzocht en in beeld gebracht in het MER. In de Integrale Effectanalyse (IEA), die waarschijnlijk eind 2023 ter inzage wordt gelegd, samen met het voorstel voor het voorkeursalternatief. In de IEA worden de verschillende alternatieven met elkaar vergeleken op de thema’s milieueffecten, omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid. Hierop kan iedereen dan een reactie indienen. De terinzagelegging wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.rvo.nl/hos.

Naar boven