Kennisgeving voorbereidingsbesluit Net op zee Nederwiek 1, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 13 januari tot en met donderdag 23 februari 2023 ligt het voorbereidingsbesluit ter inzage voor Net op zee Nederwiek 1. Ook is voor dit project de definitieve Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) gepubliceerd

Wat gaat er gebeuren?

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en TenneT TSO B.V. (TenneT) willen een ondergrondse hoogspanningsverbinding realiseren vanaf het windenergiegebied Nederwiek in de Noordzee via het Veerse Meer naar gemeente Borsele. Onderdeel van deze verbinding is een platform op zee, een ondergrondse kabel door de Noordzee, het Veerse Meer en over land en een nieuw converterstation op land.

Waarom is dit project nodig?

Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen, moeten extra windparken op zee worden gebouwd. De opgewekte windenergie moet vervolgens aan land worden gebracht. In de ‘Verkenning aanlanding wind op zee’, (VAWOZ) is onderzocht wat kansrijke opties voor extra aansluitingen zijn. Meer informatie hierover is te vinden op www.rvo.nl/verkenningaanlanding-wind-op-zee-vawoz.

Hoe verloopt de besluitvorming

De Minister voor Klimaat en Energie stelt in samenspraak met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een rijksinpassingsplan (of projectbesluit) op. Dit wordt voorbereid in één gecoördineerde procedure samen met een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn (vergunningen en ontheffingen). De Minister voor Klimaat en Energie coördineert de procedure conform de Rijkscoördinatieregeling (RCR). Naar verwachting treedt in 2023 de nieuwe Omgevingswet in werking, waar de RCR-procedure in opgenomen wordt. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt in de lijn van de nieuwe Omgevingswet.

Samenhang met andere projecten

Net op zee Nederwiek 1 loopt grotendeels parallel aan het project Net op zee IJmuiden Ver Alpha, maar doorloopt een aparte procedure. Om de impact op de omgeving zo beperkt mogelijk te houden, streeft TenneT ernaar om de projecten Net op zee IJmuiden Ver Alpha en Net op zee Nederwiek 1 over land gelijktijdig aan te leggen. Ook in het Veerse Meer streeft TenneT naar de aanleg van beide projecten in hetzelfde tijdvak.

Er is een nieuw 380kV-hoogspanningsstation nodig om de aansluiting van Net op zee Nederwiek 1 op het landelijke hoogspanningsnet mogelijk te maken. Dit project heet Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied. Voor dit project is een aparte procedure gestart. Op 13 januari 2023 start de terinzagelegging van de concept NRD voor dit project. Meer informatie vindt u op www.rvo.nl/hos.

Vaststelling van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Mede op basis van de ingediende zienswijzen, reacties van betrokken overheden en het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de Minister voor Klimaat en Energie op 15 december 2022 de definitieve NRD vastgesteld. De definitieve NRD kunt u bekijken op www.rvo.nl/nederwiek-1.

Wat houdt het voorbereidingsbesluit in?

Als gemeenten een aanvraag ontvangen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen of voor het uitvoeren van overige werken en werkzaamheden in dit gebied, dan moet rekening worden gehouden met dit voorbereidingsbesluit. Dat kan betekenen dat de aanvraag wordt aangehouden. Om te voorkomen dat het gebied minder geschikt wordt voor Net op zee Nederwiek 1, kunnen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen bovendien alleen nog maar plaatsvinden als hiervoor een specifieke omgevingsvergunning is verleend. Het gebied waarvoor deze beperking geldt, is aangegeven op de kaart bij het voorbereidingsbesluit.

Waar kunt u het voorbereidingsbesluit inzien?

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op 12 januari 2023. Het voorbereidingsbesluit is van vrijdag 13 januari tot en met donderdag 23 februari 2023 in te zien:

  • Digitaal op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.rvo.nl/nederwiek-1;

  • Op papier kunt u het besluit en de bijbehorende kaart tijdens reguliere openingstijden bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Hiervoor kunt u een afspraak maken via Bureau Energieprojecten: telefoonnummer 070 379 89 79. U kunt op vertoon van uw legitimatiebewijs de documenten inzien.

Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of beroep in te stellen. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en artikel 1 van bijlage 2 van de Algemene wet bestuursrecht.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Net op zee Nederwiek 1 en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/nederwiek-1. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven