Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 26 april 2023, nr. HO&S/37935636 houdende wijziging van de Regeling verwantschapstabel educatieve minor in verband met de uitbreiding van de tabel Verwante opleidingen educatieve minor

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 7.12, tweede lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020,

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE REGELING VERWANTSCHAPSTABEL EDUCATIEVE MINOR

In de bijlage bij de regeling verwantschapstabel educatieve minor worden in de alfabetische rangschikking de volgende rijen ingevoegd:

Biomedische Wetenschappen

56990

Radboud Universiteit Nijmegen

Biologie

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Aardwetenschappen)

50250

Universiteit van Amsterdam

Aardrijkskunde

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Planologie)

50250

Universiteit van Amsterdam

Aardrijkskunde

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Sociale Geografie)

50250

Universiteit van Amsterdam

Aardrijkskunde

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Biomedische Wetenschapen)

50250

Universiteit van Amsterdam

Biologie

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Neurobiologie)

50250

Universiteit van Amsterdam

Biologie

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Kunstmatige Intelligentie)

50250

Universiteit van Amsterdam

Informatica

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Culturele Antropologie)

50250

Universiteit van Amsterdam

Maatschappijleer

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Politicologie)

50250

Universiteit van Amsterdam

Maatschappijleer

Bèta-gamma (Afstudeerrichting Sociologie)

50250

Universiteit van Amsterdam

Maatschappijleer

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

TOELICHTING

1. Algemeen

Met de onderhavige wijziging van de bijlage bij de Regeling verwantschapstabel educatieve minor worden twee bacheloropleidingen (waarvan een met meerdere afstudeerrichtingen) toegevoegd aan de verwantschapstabel educatieve minor.

Tweemaal per jaar, op 1 april en op 1 september, wordt de bijlage bij de Regeling verwantschapstabel educatieve minor indien nodig gewijzigd. De wijzigingen in bijlage zijn tot stand gekomen op voordracht van de betreffende universiteiten na afstemming met de daarvoor in aanmerking komende vakinhoudelijke (beroeps)verenigingen.

Met de inwerkingtreding van het Besluit experimenten flexibel hoger onderwijs (Stb. 2016, 145), is gestart met het experiment ‘educatieve module’. De werking van dit experiment is verlengd tot het tijdstip waarop artikel I, onderdeel A van het bij koninklijke boodschap van 10 juni 2022 bij de Tweede Kamer ingediende voorstel van wet, houdende de wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de Wet studiefinanciering 2000 en de Wet voortgezet onderwijs 2020 houdende de verankering van het experiment educatieve module en enkele andere aangelegen wijzigingen op het gebied van de lerarenopleiding (36 132), in werking treedt.

Onder de werking van dit experiment is het mogelijk dat de educatieve minor (30 studiepunten) die binnen bacheloropleidingen wordt verzorgd, ook buiten de bacheloropleiding wordt gevolgd (in dat geval educatieve module genoemd). Dit schept de mogelijkheid dat ook doctoraal afgestudeerden aan rechtsvoorgangers van de in de verwantschapstabel genoemde wo-bachelors een educatieve module kunnen volgen en daarmee beperkt tweedegraads bevoegd kunnen worden. Daaraan moet per geval het oordeel van de examencommissie vooraf zijn gegaan dat de betreffende doctoraalopleiding voldoende verwant is.

De inwerkingtreding van de regeling vindt plaats met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant. Hiermee wordt afgeweken van het systeem van vaste verandermomenten, omdat dit, gelet op de doelgroep of de jaarindeling, aanmerkelijke ongewenste private of publieke nadelen voorkomt. Directe inwerkingtreding geeft studenten direct duidelijkheid over welke bevoegdheid, zoals in de tabel weergegeven, zij zullen verwerven bij het afronden van de educatieve minor of module. Mede in verband met het lerarentekort en de inzetbaarheid van afgestudeerden in tekortvakken in het voortgezet onderwijs is deze helderheid zeer gewenst.

2. Uitvoerbaarheid

De regeling is voorgelegd aan DUO in verband met de uitvoerbaarheid. DUO gaf in de uitvoeringstoets aan dat er voor DUO geen uitvoeringsconsequenties verbonden zijn aan deze wijzigingsregeling.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap R.H. Dijkgraaf

Naar boven