Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1 mei 2023, nr. 2023-0000178299, tot wijziging van het Organisatie-, Mandaat- en Volmachtbesluit SZW 2009 in verband met de eigenaarsrol van het UWV en de SVB

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst en 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4, vierde lid, wordt na onderdeel j een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • k. het vervullen van de rol van eigenaar van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen met dien verstande dat de plaatsvervangend secretaris-generaal de secretaris-generaal vervangt bij diens afwezigheid of verhindering.

B

In artikel 6, vijfde lid, onderdeel h, vervalt ‘het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen en’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 13 februari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

TOELICHTING

Gegeven het maatschappelijk belang van de taak van de zbo’s en de politieke dynamiek rondom deze organisaties, vereist de eigenaarsrol van UWV en de SVB een stevige, duidelijke en evenwichtige invulling. Hier wordt invulling aan gegeven door de rol van eigenaar richting het UWV te laten vervullen door de secretaris-generaal en de rol van eigenaar richting de SVB te laten vervullen door de plaatsvervangend secretaris-generaal. Deze rollen zijn hiermee qua gezag en functie belegd op hoog ambtelijk niveau zodat sprake blijft van gelijkwaardigheid tussen eigenaar, opdrachtgever en opdrachtnemer. Het betreffende Organisatie-, mandaat- en volmachtsbesluit is hierop aangepast.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

Naar boven