Wijzigingsbesluit Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 11 van het Bestuursreglement van de Nederlandse Zorgautoriteit;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 3 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het opschrift, het eerste lid en tweede lid vervalt telkens: en Handhaving.

2. In het tweede lid wordt ‘de unit Detectie, Data-analyse en Casusteam en een Mt-staf’, vervangen door: de unit Detectie, Casuïstiek en Markttoezicht, de unit Monitoring en Data-analyse, de unit Toezicht Gegevensaanlevering en Jaarverantwoording en een Mt-staf.

B

In artikel 8 worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In het tweede lid wordt na ‘beschikkingen op grond van de Regeling informatieverstrekking aanmelding en wijzigingen Wlz-uitvoerderschap’, toegevoegd:, beschikkingen als bedoeld in de artikelen 49c en 49d van de Wmg.

2. In het vierde lid vervalt: en Handhaving.

C

In bijlage 1, onder 2, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

1. In de zinsnede ‘Toezicht en Handhaving’, vervalt telkens: en Handhaving.

2. De zinsnede ‘de unit Detectie, Data-analyse en Casusteam en een Mt-staf’, wordt vervangen door: de unit Detectie, Casuïstiek en Markttoezicht, de unit Monitoring en Data-analyse, de unit Toezicht Gegevensaanlevering en Jaarverantwoording en een Mt-staf. De directeur Toezicht is bevoegd tot het nemen van beschikkingen betreffende concentraties als bedoeld in artikel 49c van de Wmg en besluiten betreffende ontheffing (artikel 49d van de Wmg) van het verbod op concentraties (als bedoeld in artikel 49a van de Wmg) met inachtneming van een door de Raad van Bestuur vastgestelde richtlijn voor concentraties. Concentratiebesluiten en ontheffingsbesluiten kunnen conform de richtlijn van de Raad van Bestuur en op basis van artikel 8, tweede lid, door de betreffende unitmanager genomen worden, nadat de directeur Toezicht daartoe ondermandaat aan die unitmanager heeft verleend.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 mei 2023.

Utrecht, 26 april 2023

Nederlandse Zorgautoriteit K. Raaijmakers plv. voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 25 april 2023 besloten tot aanpassing van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging NZa (hierna: Mandaatbesluit).

Algemene toelichting

De aanleiding voor de reorganisatie van de directie Toezicht en Handhaving is drieledig. Allereerst is de span of attention van unitmanagers binnen deze directie op dit moment fors (meer dan 25 fte per unit), onder andere door toename van de capaciteit vanwege de nieuwe taken die de NZa er uit hoofde van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) bij heeft gekregen. Ten tweede is de verwachting dat het aantal fte binnen de directie de komende tijd verder groeit vanwege nieuwe toezichtstaken. Om hierop voorbereid te zijn en de span of attention van unitmanagers te verlagen, wordt per 1 mei 2023 een nieuwe organisatiestructuur binnen de directie Toezicht en Handhaving geïntroduceerd. Ten slotte is het toezicht op gegevensaanlevering en jaarverantwoording nu verspreid over vier verschillende units. Deze taak wordt nu samengebracht in één nieuwe unit. De reorganisatie leidt tot het creëren van twee extra units binnen de directie Toezicht en Handhaving.

Ook wordt de naam van de directie Toezicht en Handhaving gewijzigd in de directie Toezicht. De NZa hanteert ten aanzien van toezicht een ruime taakopvatting, waaronder een brede set aan beïnvloedingsinstrumenten valt, van informele gesprekken tot formele handhaving.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I, onderdeel B, onder 1 en 2 (wijziging artikel 8, eerste en tweede lid)

De directeur Toezicht is bevoegd tot het nemen van beschikkingen betreffende concentraties als bedoeld in artikel 49c van de Wmg, met inachtneming van een door de Raad van Bestuur vastgestelde richtlijn hieromtrent. Dat zulke richtlijnen in acht moeten worden genomen bij de uitoefening van bevoegdheden volgt uit artikel 6 van het Mandaatbesluit. Hierbij geldt uiteraard dat de actuele versie van de richtlijn in acht moet worden genomen. De richtlijn voor concentratiebesluiten die op het moment van deze wijziging van het Mandaatbesluit bestaat, brengt kort gezegd met zich dat beschikkingen waarbij geen goedkeuring wordt gegeven en zaken waarbij zich nieuwe dilemma’s in de toepassing van de wet- en regelgeving voordoen, niet in mandaat c.q. alleen de door de Raad van Bestuur zelf kunnen worden genomen en dat bij zaken die als ‘high profile’ worden aangemerkt door de portefeuillehouder wordt besloten of de Raad van Bestuur de beschikking neemt of dat dit in mandaat kan. Het grootste deel van de concentratiebesluiten komt op basis daarvan voor besluitvorming in mandaat in aanmerking. Dit geldt in vergelijkbare zin voor besluiten betreffende ontheffing (artikel 49d van de Wmg) van het verbod op concentraties (als bedoeld in artikel 49a van de Wmg). De beschikkingen betreffende concentraties als bedoeld in artikel 49c van de Wmg en ontheffingsbesluiten als bedoeld in artikel 49d van de Wmg onderscheiden zich in de praktijk niet van andere besluiten waarvoor in het Mandaatbesluit de mogelijkheid tot ondermandaat aan unitmanagers is gecreëerd. Met de reorganisatie van de directie Toezicht en Handhaving wordt er een unit waar het markttoezicht in onder gebracht is gecreëerd en kunnen de concentratiebesluiten en ontheffingsbesluiten conform de richtlijn van de Raad van Bestuur door die betreffende unitmanager genomen worden.

De wijzigingen betreffende de bevoegdheden waarvoor de mogelijkheid van ondermandaat wordt gecreëerd voor unitmanagers binnen de directie Toezicht is afgestemd met de directeur Toezicht. De directeur Toezicht blijft daarnaast ook bevoegd de concentratie- en ontheffingsbesluiten te nemen.

Deze aanpassingen voorzien hierin.

De integrale tekst van het Mandaatbesluit NZa (en de gewijzigde bijlage die bij het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging behoort), zijn te vinden op de website van de NZa: www.nza.nl.

Naar boven