Kennisgeving wijziging instemmingsbesluit winningsplan Leeuwarden I voor aardwarmte, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft het instemmingsbesluit op het winningsplan Leeuwarden I gewijzigd.

Van donderdag 27 april 2023 tot en met woensdag 7 juni 2023 is het gewijzigde instemmingsbesluit in te zien.

Wat staat er in het winningsplan Leeuwarden I?

Het winningsplan Leeuwarden I beschrijft de winning van aardwarmte door Geocombinatie Leeuwarden B.V. (hierna: GCL) Het winningsplan Leeuwarden I geeft onder meer een beschrijving van de verwachte totale hoeveelheid te onttrekken water, de hoeveelheden jaarlijks te onttrekken water, de temperatuur van het onttrokken en geïnjecteerde water, de maximale injectiedruk, de bodembeweging als gevolg van de winning en de maatregelen ter voorkoming van schade door bodembeweging.

Geografisch gezien ligt het aardwarmtesysteem in de provincie Fryslân, in de gemeenten Leeuwarden en Waadhoeke en in het verzorgingsgebied van het Wetterskip Fryslân, waarbij de warmtewinning zal plaatsvinden vanaf de mijnbouwlocatie aan de Nobelweg op het bedrijventerrein De Zwette in Leeuwarden.

Op 16 september 2021 heeft de toenmalige Minister van Economische Zaken en Klimaat ingestemd met het winningsplan Leeuwarden I (kenmerk: DGKE-WO / V-3202), waarbij de instemming 2 jaar zou gelden conform het Tijdelijk Beleidskader Geothermie (kenmerk: DGKE / 19265357).

De reden van de wijziging

GCL heeft een aanvraag ingediend om de instemming met het winningsplan Leeuwarden I met één jaar te verlegen.

Een verlenging van de geldigheidsduur van het instemmingsbesluit Leeuwarden I is nodig, omdat deze winter de tweejarige geldigheidsduur van het huidige instemmingsbesluit afloopt en de nieuwe Mijnbouwwet nog niet van kracht is. In de nieuwe Mijnbouwwet worden de kaders gesteld voor de aan te vragen vervolgvergunning, welke dus op dit moment nog niet kan worden aangevraagd.

Zodoende maakt GCL gebruik van de mogelijkheid in het Tijdelijk Beleidskader om de geldigheidsduur van de instemming op het winningsplan Leeuwarden I met één jaar te verlengen om ervoor te zorgen dat de geldigheid van de instemming niet verstrijkt.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het gewijzigde instemmingsbesluit van donderdag 27 april 2023 tot en met woensdag 7 juni 2023 inzien op www.mijnbouwvergunningen.nl/leeuwarden. Daarnaast kunt u op afspraak een papieren versie van het dossier lezen op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voor meer informatie over het inzien van de stukken en voor het maken van een afspraak kan contact opgenomen worden met medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Contactgegevens staan onderaan deze kennisgeving.

Wat zijn de vervolgstappen?

Tot en met donderdag 7 juni 2023 kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen dit besluit. Geef in uw bezwaarschrift duidelijk aan op welk instemmingsbesluit en welke onderdelen van het besluit u reageert en onderbouw uw bezwaarschrift met argumenten. Uw brief kan alleen als bezwaarschrift in behandeling worden genomen als deze voorzien is van een datum en u ondertekent met uw naam en adres. U kunt uw bezwaarschrift schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Directie Wetgeving en Juridische Zaken

Postbus 20401

2500 EK DEN HAAG

Wilt u meer weten?

Kijk op www.allesoveraardwarmte.nl, www.geothermie.nl, www.mijnbouwvergunningen.nl/leeuwarden, www.warmtevanleeuwarden.nl en op www.nlog.nl voor meer informatie over aardwarmte in Nederland en over het winningsplan Leeuwarden I.

Voor nadere informatie over het winningsplan Leeuwarden I en het gewijzigde instemmingsbesluit kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer M.E. Kuiper (e-mail: m.e.kuiper@minezk.nl, telefoon: 070 378 6814).

Naar boven