Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 16 december 2022, nr. 34799153, tot wijziging van de Maatwerkregeling ventilatie op scholen in verband met het verlengen van de termijn waarbinnen aanvragen voor basissubsidie kunnen worden ingediend alsmede het bepalen van nieuwe start- en afrondingsdata voor bouwactiviteiten

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

De Maatwerkregeling ventilatie op scholen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 4, tweede lid, vervalt, onder vernummering van het derde tot en met vijfde lid tot tweede tot en met vierde lid.

B

In artikel 9, tweede lid, wordt ‘31 oktober 2022’ vervangen door ‘30 april 2023’.

C

In artikel 15, eerste lid, wordt, onder verlettering van de onderdelen b tot en met e tot c tot en met f, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. de activiteiten die onderdeel uitmaken van een project als bedoeld in artikel 5, eerste lid, waarvoor subsidie wordt verleend op grond van artikel 7 en waarvoor na 31 oktober 2022 een aanvraag is ingediend, te starten uiterlijk op 29 februari 2024 en af te ronden uiterlijk op 28 februari 2026.

D

In artikel 18, vijfde lid, onderdeel a, wordt ‘2022’ vervangen door ‘juni 2023’.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

1. Inleiding

Met de Maatwerkregeling ventilatie op scholen (hierna: de maatwerkregeling) wordt beoogd de schoolgebouwen met de meest urgente ventilatiesituatie, zo snel mogelijk (binnen uiterlijk 3 jaar) te laten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, zoals het Bouwbesluit 2012, de Arboregelgeving, en de aanvullende richtlijnen van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne. In het regime van de maatwerkregeling voor de basissubsidie krijgen toegekende aanvragen 30% subsidie van het bedrag van de begroting zoals ingediend bij de aanvraag (artikel 7). Aanvragen worden toegekend op volgorde van binnenkomst tot het subsidieplafond voor de basissubsidie is bereikt.

2. Verlenging van de aanvraagperiode voor de basissubsidie van 30%

Deze wijzigingsregeling maakt het mogelijk om middelen die vanuit het basisregime niet volledig zijn benut, naar een ander aanvraagtijdvak te verschuiven. Op grond van artikel 9, tweede lid, van de maatwerkregeling konden scholen van 18 juli 2022 tot en met 31 oktober 2022 een aanvraag indienen voor een basissubsidie. Het subsidieplafond voor de aanvragen voor de basissubsidie bedraagt € 25.000.000. In artikel 4, tweede lid, is geregeld dat in het geval dit plafond niet wordt bereikt, de aanvraagperiode wordt verlengd tot en met 30 april 2023. Aangezien het subsidieplafond voor de basissubsidie na afloop van voornoemde aanvraagperiode niet is uitgeput, is besloten om de sluitingsdatum voor de aanvraagperiode voor de basissubsidie te verlengen tot en met 30 april 2023. Deze wijziging heeft geen financiële consequenties, omdat sprake is van onderuitputting van het budget voor de basissubsidie. Het belangrijkste effect is dat onderuitputting op jaarbasis kleiner wordt, doordat middelen niet tussentijds vrijvallen.

3. Verplichte startdatum- en afrondingsdatum tweede aanvraagperiode

Deze wijzigingsregeling regelt voorts een nieuwe start- en afrondingsdatum voor de bouwactiviteiten van basissubsidieontvangers die een basissubsidie in het tweede tijdvak (1 november 2022 tot en met 30 april 2023) indienen. Op grond van artikel 15, eerste lid, onderdeel a, van de maatwerkregeling zijn aanvragers die in het eerste tijdvak een basissubsidie hebben ontvangen verplicht de bouwactiviteiten uiterlijk op 1 augustus 2023 te starten en uiterlijk op 1 augustus 2025 af te ronden. Voor het tweede tijdvak van 1 november 2022 tot en met 30 april 2023 wordt een nieuwe start- en afrondingsdatum (respectievelijk 29 februari 2024 en 28 februari 2026) voor de te subsidiëren activiteiten vastgesteld voor bevoegde gezagsorganen die in het tweede tijdvak een aanvraag voor een basissubsidie hebben ingediend. Daarmee krijgen basissubsidieontvangers in het tweede tijdvak eenzelfde termijn om hun bouwactiviteiten te starten en af ronden als de basissubsidieontvangers die een aanvraag in het eerste tijdvak hadden ingediend.

4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2022. Vanaf die datum begint de verlengde aanvraagperiode te lopen.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven