Kennisgeving Notitie Reikwijdte en Detailniveau OV en Wonen Regio Utrecht, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van dinsdag 16 mei tot en met maandag 26 juni 2023 kan iedereen een zienswijze indienen over de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept NRD) voor de MIRT-verkenning OV en Wonen Regio Utrecht. In deze kennisgeving leest u wat de verkenning inhoudt en hoe u kunt reageren.

Waarover gaat de verkenning?

Het project richt zich op een verbetering van het OV-systeem in het zuidwestelijke- en oostelijke deel van de stad Utrecht en in het noordelijke deel van Nieuwegein. Dit met het doel stad en regio bereikbaar en leefbaar te houden en de (extra) woningbouwopgave in de regio mogelijk te maken. Het pakket aan maatregelen binnen de verkenning moet ervoor zorgen dat (toekomstige) inwoners en bezoekers zich soepel kunnen verplaatsen binnen, van en naar de regio.

Met de mobiliteitsgroei is het de opgave om de stad en regio leefbaar te houden en een impuls te geven aan gezond stedelijk leven. Dat betekent dat sterk moet worden ingezet op de mobiliteitstransitie. OV en actieve mobiliteit (lopen en fietsen) worden belangrijker, zodat het ruimtebeslag van de auto en daarvoor benodigde infrastructuur afneemt.

In de verkenning worden maatregelen voor drie doelen onderzocht:

  • Het voorkomen van overbelasting rond Utrecht Centraal;

  • Het beter bereikbaar maken per OV van Utrecht Science Park (USP);

  • Het beter bereikbaar maken per OV van nieuwe woon- en werklocaties in Utrecht Zuidwest en Nieuwegein in 2030 en verder.

Voorkeursalternatief

Met deze verkenning werken het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Provincie Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Nieuwegein en de U10 stapsgewijs toe naar een Voorkeursbeslissing als bedoeld in de Omgevingswet. In de eerste fase van de zogenoemde MIRT-verkenning zijn daarvoor tien combinaties van maatregelen samengesteld en onderzocht. Dit heeft geleid tot een eerste set aan kansrijke oplossingsrichtingen, namelijk:

  • de (deels) ondergrondse Merwedelijn;

  • een Papendorplijn in samenhang met de huidige SUNIJ-tramlijn tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein/IJsselstein;

  • een betere bereikbaarheid van het Utrecht Science Park (USP) door:

    • busbaanopties op de Waterlinieweg en langs de A12;

    • frequentieverhoging van de Uithoflijn (Tram 22) tussen Utrecht Centraal en het USP;

    • een tweede HOV-as over het USP (mogelijk maken frequentieverhoging Tram 22, bedienen Waterlinielijn).

Deze kansrijke oplossingsrichtingen zijn vervolgens verder vormgegeven tot vier basis-alternatieven. Doordat de basis-alternatieven bestaan uit verschillende bouwstenen zijn dus nog meer combinaties mogelijk en krijgen we meer inzicht in de effecten. Deze alternatieven onderzoeken we op onder andere doelbereik, kosten, maakbaarheid, inpasbaarheid, milieueffecten, en draagvlak. Deze informatie moet leiden tot een Voorkeursalternatief, de basis voor de Voorkeursbeslissing als bedoeld in de Omgevingswet.

Milieueffectrapport en Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Tijdens de verkenningsfase worden de effecten op de omgeving en het milieu van de kansrijke oplossingsrichtingen onderzocht. Dit leidt uiteindelijk tot een milieueffectrapport. De eerste stap in dat proces is het opstellen van een beoordelingskader. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau staat welke alternatieven worden onderzocht (reikwijdte) en met welke diepgang de onderzoeken worden uitgevoerd (detailniveau). Dit is het kader voor wat later in het milieueffectrapport komt te staan.

U kunt nu reageren op de samengestelde alternatieven en de wijze van beoordelen zoals beschreven in de NRD. Bijvoorbeeld als u iets mist in het beoordelingskader of als u ergens aandacht voor wilt vragen. De NRD leidt tot besluiten over welke maatregelen straks in welke richting worden uitgewerkt. Daarom is het belangrijk om al in deze fase van de verkenning uw mening te geven.

HOE KUNT U REAGEREN?

U kunt op drie manieren reageren, van dinsdag 16 mei tot en met maandag 26 juni 2023. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie via www.platformparticipatie.nl/ovenwonenutrecht.

Mondeling

Dit kan door telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer 070 456 96 07, tijdens kantooruren.

Per post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie

o.v.v. OV en Wonen Regio Utrecht

Postbus 20901

2500 EX Den Haag

WAT GEBEURT ER MET UW REACTIE EN WAT IS HET VERVOLG?

Na afloop van de termijn worden alle reacties die zijn binnengekomen gelezen en beoordeeld door medewerkers van het onderzoeksprogramma U Ned waarin de verschillende overheden samenwerken. In een zogenoemde reactienota komt te staan hoe is om gegaan met uw reactie en of deze heeft geleid tot een wijziging. Alle indieners van reacties worden over de reactienota geïnformeerd.

WILT U EEN VAN DE INFORMATIEMOMENTEN BEZOEKEN?

U bent van harte welkom op onze inloopavonden of op de online informatieavond. De bijeenkomsten worden georganiseerd om een toelichting te geven op de plannen en om uw mening te horen.

U kunt op de inloopavonden tussen 17.00 uur en 20.00 uur op elk gewenst moment binnenlopen en met medewerkers van de gemeenten Utrecht en Nieuwegein, de provincie Utrecht en het Rijk in gesprek gaan. U kunt tijdens de bijeenkomst eventueel mondeling een zienswijze indienen bij de aanwezige notulist.

  • Dinsdag 6 juni 2023, Vechtclub XL, Europalaan 2B te Utrecht (per OV, halte Lanslaan of Balijebrug).

  • Donderdag 15 juni 2023, Bar Bet on Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101 te Utrecht (per OV, halte Rijnsweerd Noord).

Op dinsdag 13 juni 2023 organiseren wij een online informatieavond tussen 20.00 uur en 21.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst geven we een korte toelichting op de NRD en is er daarna ruimte voor gesprek hierover. Via de website www.programma-uned.nl/ov-en-wonen kunt u zich hiervoor aanmelden. Dit kan tot en met zondag 11 juni. U krijgt dan een toegangslink zodat u kunt deelnemen.

WILT U DOCUMENTEN BEKIJKEN?

Deze informatie en het bijhorende document staan vanaf dinsdag 16 mei 2023 op www.platformparticipatie.nl/ovenwonenutrecht. Het gaan dan om de Notitie Reikwijdte en Detailniveau OV en Wonen Regio Utrecht. Op de website vindt u ook een link naar meer informatie op www.programma-uned.nl/ov-en-wonen.

Op papier kunt u de documenten van dinsdag dinsdag 16 mei tot en met maandag 26 juni 2023 bekijken bij:

  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoon 070 456 96 07 (graag vooraf contact opnemen i.v.m. openingstijden).

  • Gemeente Nieuwegein, Stadsplein 1, Nieuwegein, telefoon 14 030.

  • Gemeente Utrecht, Stadsplateau 1, Utrecht, telefoon 14 030.

  • Provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, Utrecht, telefoon 030 258 91 11.

WILT U HULP VAN HET INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID?

Contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Kunt u wel wat hulp gebruiken of kent u iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de bibliotheek, bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor ondersteuning bij vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie.

WILT U MEER INFORMATIE?

Meer informatie over de verkenning en de participatiemogelijkheden is te vinden op de website www.platformparticipatie.nl/ovenwonenutrecht en op www.programma-uned.nl/ov-en-wonen.

Inhoudelijke vragen over de verkenning? Bel via telefoonnummer 14 030 of stuur een mail naar verkenningovenwonen@programma-uned.nl.

Vragen over de procedure? Bel via telefoonnummer 070 456 96 07, directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven