Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 5 april 2023, nr. Min-Buza.2023.15243-33, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/2474 van de Raad van 16 december 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (PbEU, LI 322);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2, vierde lid, tweede volzin, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt ‘bedoeld in artikel 5 octies, onder a en b,’ vervangen door ‘bedoeld in artikel 5 octies, onder a, a bis en b,’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van artikel 2, vierde lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014. In dit vierde lid wordt de verwijzing naar een bevoegde autoriteit nader gepreciseerd. Kredietinstellingen verstrekken bepaalde gegevens niet (meer) aan de Minister van Financiën maar aan de Nederlandsche Bank. De Nederlandsche Bank is bevoegd deze gegevens aan de Minister van Financiën te verstrekken (artikel I).

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting. Hierdoor is een uitzondering op de vaste verandermomenten toegestaan conform het beleid inzake vaste verandermomenten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

Naar boven