Besluit van het College voor toetsen en examens van 28 november 2022, nummer CvTE-22.01033, houdende een wijziging van het Bestuursreglement College voor Toetsen en Examens in verband met de invoering van de afdeling Staf binnen het bureau

Het College voor toetsen en examens,

Gelet op artikelen 10:3 en 10:9 van de Algemene wet bestuursrecht en 7 van de Wet College voor toetsen en examens;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 19 december 2022, nummer 35055230,

Besluit:

ARTIKEL I.

Het Bestuursreglement College voor Toetsen en Examens wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. De begripsbepaling van ‘afdelingshoofd’ komt te luiden:

afdelingshoofd:

degene onder wiens directe verantwoordelijkheid de afdeling Nt2, mbo en po (samen Nmp), Vo of Staf valt;.

2. De begripsbepaling van ‘teamleider’ komt te luiden:

teamleider:

degene onder wiens directe verantwoordelijkheid het team Bedrijfsvoering of het team Communicatie valt;.

3. In de begripsbepaling ‘vaststellingscommissie’ vervalt ‘en artikel 1 van de Regeling beoordelingsnormen en de bijbehorende scores centrale eindtoets PO’.

4. In de begripsbepaling ‘vakcommissie’ vervalt ‘2015’.

B

In artikel 3 wordt ‘de bij dit besluit behorende bijlage 1’ vervangen door ‘de bij dit besluit behorende bijlage’.

C

Artikel 8, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. Aan de directeur-generaal van DUO wordt mandaat en machtiging verleend tot het nemen van besluiten op grond van artikel 2.82, tweede lid, van de Wet voortgezet onderwijs 2020, de artikelen 4.1, 4.2 en 4.34 van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020, de artikelen 4, eerste lid, 9, eerste en tweede lid, en 20 van het Staatsexamenbesluit Nederlands als tweede taal, de artikelen 3, 8, tweede lid, en 19 van het Staatsexamenbesluit Nederlands als vreemde taal BES en de Wet open overheid over informatie die verband houdt met de uitvoering van deze bevoegdheid.

D

De bijlage wordt als volgt gewijzigd:

1. In het onderdeel ‘Organisatie van het bureau’ wordt ‘de twee afdelingshoofden’ vervangen door ‘drie afdelingshoofden’.

2. De laatste volzin van het onderdeel ‘Afdelingen en stafteams’ komt te luiden:

Daarnaast is er één afdeling Staf.

3. In het onderdeel ‘Afdelingen’ wordt in de eerste zin ‘twee afdelingshoofden’ vervangen door ‘drie afdelingshoofden’ en wordt na ‘De afdeling Nmp is ontstaan uit een samenvoeging van de sectorale teams Staatsexamens Nt2, mbo en po.’ Een volzin ingevoegd, luidende:

De afdeling Staf is ontstaan uit de samenvoeging van de teams Bestuur & Ondersteuning, Communicatie en Bedrijfsvoering.

4. Het onderdeel ‘Stafteams’ wordt vervangen door:

Afdeling Staf

De teamleiders van de teams Bedrijfsvoering en Communicatie vallen rechtstreeks onder het afdelingshoofd Staf en hebben de functionele verantwoordelijkheid voor de medewerkers binnen hun team, eveneens op basis van het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008.

Het team Bedrijfsvoering ondersteunt in brede administratieve zin het College, het bureau en de commissiestructuur. Het team verricht taken op het gebied van administratie, financiën, HRM, ICT, inkopen, huisvesting. Het team wordt aangestuurd door de teamleider bedrijfsvoering, die als lijnmanager de secretaris-directeur kan vervangen in P-direkt.

Het team Communicatie is verantwoordelijk voor de (uitvoering van de) algehele, corporate communicatie van het CvTE en voor nieuw te ontwikkelen strategieën, middelen en kanalen. De ontwikkeling en aanpassing van strategieën vindt plaats in afstemming met het MT en waar van toepassing met het College. Het Klantcontactteam maakt onderdeel uit van het team Communicatie. Klantgerichte dienstverlening, klantbeheer en externe betrekkingen vormen de gemeenschappelijke deler. De coördinator Klantcontact stuurt de medewerkers Klantcontact functioneel aan.

Het team Bestuur & Ondersteuning valt direct onder aansturing van het afdelingshoofd Staf en richt zich op de ondersteuning van College en directie ten aanzien van juridische advisering, digitalisering en ondersteuning.

5. In het onderdeel ‘Organisatie van vaststellings- en vakcommissies’ wordt ‘De vaststellingscommissies (voor po en mbo) en vakcommissies (voor vo)’ vervangen door ‘De vaststellingscommissies (voor mbo) en vakcommissies (voor vo)’ en wordt ‘items (mbo en Nt2),examens (vo en Nt2) of toetsen (po)’ vervangen door ‘items (mbo en Nt2) of examens (vo en Nt2)’.

ARTIKEL II. INTREKKING REGELINGEN

De volgende regelingen worden ingetrokken:

  • a. Regeling beoordelingsnormen en bijbehorende scores bij centrale examinering mbo,

  • b. Regeling beoordelingsnormen en de bijbehorende scores centrale eindtoets.

ARTIKEL III. INWERKTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, met uitzondering van artikel II, onderdeel b, dat in werking treedt met ingang van 1 augustus 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor toetsen en examens, de voorzitter, J.H. van der Vegt

TOELICHTING

Het bestuursreglement is na de organisatiewijziging in de periode 2019–2021, van het bureau dat het College ondersteunt, vastgesteld op 8 februari 2021. Na vaststelling van het reglement heeft de organisatie zich doorontwikkeld. Als sluitstuk van de organisatiewijziging zijn de drie stafteams Bedrijfsvoering, Bestuur & Ondersteuning en Communicatie ondergebracht in één stafafdeling. Het bestuursreglement wordt met deze wijziging aangepast naar aanleiding van die ontwikkeling. De functie van de teamleider Bestuur en Organisatie komt te vervallen. In plaats daarvan wordt een nieuwe functie geïntroduceerd, het afdelingshoofd Staf.

Daarnaast wordt de inwerkingtreding van de Wet van 9 februari 2022 tot wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met aanpassingen op het gebied van de doorstroom van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en wijziging van de stelselinrichting van doorstroomtoetsen en toetsen verbonden aan leerling- en onderwijsvolgsystemen in het basisonderwijs (Stb. 2022, 135) in het bestuursreglement verwerkt. De centrale eindtoets wordt niet langer vastgesteld door het College; de vaststellingscommissie die dit namens het College steeds jaarlijks deed wordt opgeheven.

Tot slot wordt een tweetal regelingen ingetrokken. De Regeling beoordelingsnormen en bijbehorende scores bij centrale examinering mbo is vervangen door de Regeling beoordelingsnormen en bijbehorende scores bij centrale examinering mbo (2015) en is ten onrechte eerder niet ingetrokken. De Regeling beoordelingsnormen en de bijbehorende scores centrale eindtoets kan worden ingetrokken, omdat in 2023 voor het laatst de centrale eindtoets wordt afgenomen.

Het College voor toetsen en examens, de voorzitter, J.H. van der Vegt

Naar boven