Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 27 maart 2023 4502023/DP&O), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de verplaatsing en inbedding van onderdelen binnen het Directoraat-generaal Straffen en Beschermen

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 19, tweede lid, onder d, komt als volgt te luiden:

  • d. de directie Artificiële Intelligentie (AI).

B

Artikel 21 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid wordt onder vervanging van de punt aan het einde van onderdeel d door een puntkomma een nieuw onderdeel toegevoegd luidende:

e. het kansspelbeleid en het integriteitsbeleid, waaronder in ieder geval de verklaring omtrent het gedrag.

2. In het derde lid wordt na ‘het Centraal Justitieel Incassobureau’ ingevoegd:, de Dienst JUSTIS

3. In het vijfde lid wordt onder verlettering van onderdeel e tot f, na onderdeel d een nieuw onderdeel ingevoegd, luidende:

  • e. het team Integriteit en Kansspelen (IenK);

C

Artikel 22 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid komt onder vervanging van de puntkomma aan het einde van onderdeel d door een punt, onderdeel e te vervallen.

2. In het tweede lid komt ‘en de Dienst JUSTIS’ te vervallen.

3. In het zesde lid komt onder vervanging van de puntkomma aan het einde van onderdeel d door een punt, onderdeel e te vervallen.

D

In het eerste lid van artikel 23 wordt de eerste volzin vervangen door: ‘De directie Advies, Regie en Centrale autoriteit (DARC) is belast met financiële advisering aan de directeur-generaal en de directeuren van de andere onderdelen als bedoeld in artikel 19, tweede lid.’

E

Na artikel 23 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 24

De directie Artificiële Intelligentie is belast met de coördinatie, ontwikkeling en realisatie van beleid inzake kunstmatige intelligentie en de toepassing daarvan in het justitie- en veiligheidsdomein in samenwerking dan wel in opdracht van andere onderdelen of takenorganisaties van het ministerie.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 1 maart 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

TOELICHTING

Deze wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid dient ter formalisering van de verplaatsing en de inbedding van onderdelen binnen het Directoraat-generaal Straffen en Beschermen (DGSenB).

De directie Artificiële Intelligentie (AI) verricht werkzaamheden op het gebied van kunstmatige intelligentie en de toepassing daarvan in het justitie- en veiligheidsdomein. Die werkzaamheden zijn dermate structureel van aard dat niet langer sprake meer is van een programmadirectie. Zij wordt nu gepositioneerd als een vaste directie naast de reeds bestaande directies binnen het DGSenB. In lijn hiermee wordt tevens verduidelijkt dat de directie Advies, Regie en Centrale autoriteit (DARC) een adviserende rol heeft met betrekking tot alle directies, inclusief AI.

Het Team Integriteit en Kansspelen (IenK) wordt verplaatst van de directie Jeugd, Familie en aanpak Criminaliteitsfenomenen (DJFC) naar de directie Sanctie- en Slachtofferbeleid (DSenS). Dit zorgt voor een betere balans in management van en tussen die directies, onder andere met het oog op de reikwijdte en de aansturing van alle teams. De (adviserende) beleidstaken van het team met betrekking tot de Dienst JUSTIS gaan eveneens over.

Dit besluit werkt terug tot 1 maart 2023, namelijk de datum waarop het Team IenK feitelijk is overgeplaatst naar DSenS.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius

Naar boven