Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 23 maart 2023, nr. 33728299, houdende wijziging van de Regeling register onderwijsdeelnemers in verband met het opnemen van opleidingsgegevens van leerlingen in tijdelijke onderwijsvoorzieningen in het register onderwijsdeelnemers

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op de artikelen 8, vierde lid, 12, zesde en achtste lid, 15, vijfde lid, en 19, derde lid, van de Wet register onderwijsdeelnemers;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling register onderwijsdeelnemers wordt als volgt gewijzigd:

A

Bijlage 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1.1 wordt bij ‘Te leveren basisgegevens’ onder ‘Het bestuur van een onderwijsinstelling als bedoeld in de WPO levert aan de Minister op grond van artikel 3 van elke onderwijsdeelnemer die is of was ingeschreven aan die onderwijsinstelling de volgende gegevens:’ na ‘artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs’ ingevoegd ‘dan wel de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke onderwijsvoorziening als bedoeld in artikel 180b van de WPO.’

2. In paragraaf 3.5 wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

6 Tijdelijke onderwijsvoorziening

Kenmerk dat aanduidt of de leerling onderwijs volgt aan een tijdelijke onderwijsvoorziening.

Waardenlijst: Tijdelijke onderwijsvoorziening.

3. Na paragraaf 7.1.6 wordt een nieuwe paragraaf toegevoegd, luidende:

Paragraaf 7.1.6a Tijdelijke onderwijsvoorzieningen

Waarde

Betekenis

Begindatum

Einddatum

ONDERWIJSVOORZIENING_ONTHEEMDEN

Tijdelijke onderwijsvoorziening

1-1-2023

B

Bijlage 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In paragraaf 1 wordt na ‘(artikel 6, derde lid, onderdeel h, van het besluit)’ ingevoegd ‘- de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer deelneemt aan een bij ministeriële regeling aangewezen experiment op grond van artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs of artikel 9.1 WVO 2020, dan wel de aanduiding dat de onderwijsdeelnemer onderwijs volgt aan een tijdelijke onderwijsvoorzienig als bedoeld in artikel 9.5 WVO 2020;’

2. In paragraaf 2 wordt bij ’18. Pilot/experiment’ na ‘experiment onderwijszorgarrangementen’ een puntkomma ingevoegd en een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • tijdelijke onderwijsvoorziening.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Deze regeling betreft een wijziging van de Regeling register onderwijsdeelnemers (Regeling rod) om de registratie van leerlingen in tijdelijke onderwijsvoorzieningen (tov) mogelijk te maken.

Inleiding tijdelijke onderwijsvoorzieningen

Op 14 juli 2022 is de Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden (Stb. 2022, 293) in werking getreden. In reactie op de massale toestroom van ontheemden uit Oekraïne beoogt de wet voor elk ontheemd kind een plek in het primair onderwijs (po) of voortgezet onderwijs (vo) te garanderen door een nieuwe onderwijsvorm mogelijk te maken die schoolbesturen ruimte geeft om in te spelen op de toestroom: de tov. In een tov mogen schoolbesturen afwijken van bepaalde wettelijke regels voor het po of vo. Omdat de wet bedoeld is om een crisis in het onderwijs te voorkomen, geen precedent kent en tijdelijk van aard is, vervalt deze in de zomer van 2024 en is een evaluatiebepaling opgenomen. In de praktijk bleek de wet aan een grote behoefte te voldoen: al in de eerste maanden hadden schoolbesturen in het po en vo meer dan honderd tov ingericht.

Gezien de tijdsdruk waaronder de wet tot stand moest komen, is ervoor gekozen om onderdelen waarover niet tijdig genoeg duidelijkheid bestond niet mee te nemen in het wetstraject, maar die naderhand afzonderlijk te regelen. Eén van die onderdelen is de registratie van leerlingen die onderwijs volgen in een tov. Met de wijziging van het Besluit register onderwijsdeelnemers (Stb. 2022, 449) en deze wijzigingsregeling is daaraan alsnog voldaan.

Gegevensbehoefte

De wijziging betreft de toevoeging van de tov in de registratie instellingen en opleidingen (rio) en het register onderwijsdeelnemers (rod), waardoor gegevens beschikbaar komen over de instroom en doorstroom van leerlingen die onderwijs volgen in een tov. Deze gegevens zijn nodig voor het monitoren van de tov, het evalueren van de wet en in algemene zin voor het verbeteren van het onderwijs op basis van datagedreven beleid, in dit geval onderwijsbeleid voor nieuwkomers. De evaluatie van de wet is voorgeschreven in artikel IV, op grond waarvan de Minister aan de Staten-Generaal een verslag moet zenden over de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk. De registratie van leerlingen in tov maakt het mogelijk accurater bij te houden hoeveel leerlingen in de tov instromen en waar zij uiteindelijk terechtkomen in het onderwijs.

Toelichting wijziging

In de Regeling rod is gespecificeerd welke gegevens schoolbesturen aanleveren. Voor de tov is ervoor gekozen deze als ‘opleidingsgegevens’ te classificeren voor het po en vo, conform de methode die ook gebruikelijk is voor onderwijsexperimenten. Gezien het feit dat de onderwijsvorm tov geen gevolgen heeft voor de bekostiging of voorzieningenplanning, deed deze methode het meest recht aan de situatie. De gegevenslevering is verplicht; schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor de naleving van deze verplichting.

De regeling treedt in werking met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2023. Daarmee sluit de inwerkingtreding aan op voornoemde wijziging van het Besluit register onderwijsdeelnemers. Voor de praktijk heeft de terugwerkende kracht geen noemenswaardige gevolgen.

Gevolgen

Gevolgen voor ouders en leraren

De regeling heeft geen gevolgen voor ouders of leraren.

Gevolgen voor schoolbesturen

De regeling heeft gevolgen voor schoolbesturen, die belast zijn met het invoeren van de gegevens in hun systeem. Door de wijziging is het straks mogelijk per leerling op te geven dat deze onderwijs volgt in een tov. Dit betekent dat schoolbesturen voor deze groep leerlingen een extra waarde moet aanklikken. Daar staat tegenover dat schoolbesturen ook baat hebben bij de wijziging: deze stelt hen in staat de leerlingen als aparte groep te selecteren en brengt met zich dat zij op een nader moment minder gegevens hoeven te leveren met het oog op de monitor en evaluatie.

Gevolgen voor de rijksoverheid

De regeling heeft beperkte gevolgen voor de uitvoering.

Adviescommissie Toetsing Regeldruk

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

Financiële gevolgen

Deze wijziging heeft geen financiële gevolgen voor scholen of de rijksbegroting.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

Naar boven