Besluit van 14 februari 2023 tot wijziging van de Regeling projectsubsidies voor publicaties

Het bestuur van de Stichting Nederlands Letterenfonds,

gelet op het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht,

gelet op artikel 10, lid 4 van de wet op het specifiek cultuurbeleid,

gelet op het Algemeen reglement Nederlands Letterenfonds

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling projectsubsidies voor publicaties wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eind van lid 5 wordt na ‘(kinder- en jeugdliteratuur)’ toegevoegd ‘en betreft geen uitgave in eigen beheer’.

2. In lid 7 wordt ‘twee’ vervangen door ‘drie’.

B

In de gehele tekst van de regeling en in de toelichting op de regeling worden de volgende woorden gewijzigd:

1. ‘VvL’ wordt vervangen door ‘Auteursbond’.

2. ‘Vlaams Fonds voor de Letteren’ wordt vervangen door ‘Literatuur Vlaanderen’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na plaatsing in de Staatscourant.

Dit besluit wordt bekendgemaakt door kennisgeving ervan in de Staatscourant en op de website van het Nederlands Letterenfonds, www.letterenfonds.nl

Amsterdam, 14 februari 2023

Het bestuur van het Nederlands Letterenfonds, T.R.F.M. Perez, directeur-bestuurder

TOELICHTING

Aanleiding voor dit wijzigingsbesluit is de constatering dat de termijn van twee jaar na verschijning van het literaire debuut waarbinnen de debutant een beroep op de Regeling projectsubsidies voor publicaties moet doen om in aanmerking te komen voor een subsidie voor het schrijven van een volgend literair werk, de laatste jaren als te krap wordt ervaren. Debutanten hebben mede als gevolg van veranderde marktomstandigheden regelmatig net iets meer tijd nodig voor de promotie van het debuut, de uitwerking van het plan voor het volgende literaire werk en het sluiten van een intentieverklaring of contract met een uitgeverij voor dat nieuwe werk. Door de termijn in artikel 3 lid 7 van twee jaar te verlengen tot drie jaar wordt aan de debutanten tegemoet gekomen.

Uitgaven in eigen beheer komen niet voor subsidie in aanmerking en kunnen ook geen grondslag zijn voor de kwaliteitsbeoordeling door het Nederlands Letterenfonds. Het fonds richt in het kader van de Regeling projectsubsidies voor publicaties op auteurs van wie het literaire werk verschijnt bij een uitgeverij die aan meerdere kwaliteitseisen voldoet, waaronder het beschikken over een onafhankelijke redactie. Bij een uitgave in eigen beheer is daarvan geen sprake. Het potentiële aanbod van oorspronkelijk werk en het potentieel aantal subsidieaanvragen bij het Nederlands Letterenfonds is groot. Het beoordelen van de literaire kwaliteit van een boek is arbeidsintensief. Ook uit oogpunt van beheersbaarheid van het aantal jaarlijks te behandelen aanvragen is het noodzakelijk dat een uitgeverij die aan meerdere kwaliteitseisen voldoet, waaronder een onafhankelijke redactie, een eerste hoogwaardige selectie uit dit grote boekenaanbod maakt.

De wijziging van artikel 3 lid 5 betreft een explicitering van staand beleid in de tekst van de regeling waar dit voordien alleen in de toelichting bij de regeling werd vermeld.

De overige wijzingen in dit besluit volgen uit veranderde namen van organisaties: de VvL heet nu Auteursbond; het Vlaams Fonds voor de Letteren heet Literatuur Vlaanderen.

Naar boven