Regeling van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 28 maart 2023, nr. 2023-0000152405, tot wijziging van de Regeling specifieke uitkering ventilatie in scholen in verband met het verleggen van de uiterlijke start- en einddatum van de activiteiten

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs;

Gelet op artikel 17, vijfde lid, van de Financiële-verhoudingswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling specifieke uitkering ventilatie in scholen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel a wordt ‘31 augustus 2022’ vervangen door ‘31 december 2023’ en ‘31 augustus 2024’ door ‘31 augustus 2025’.

b. In onderdeel b wordt ‘Kennis en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed’ vervangen door ‘Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed’.

2. In het tweede lid wordt ‘28 februari 2025’ vervangen door ‘28 februari 2026’.

3. In het derde lid vervalt ‘, gegeven op grond van deze regeling vóór 1 september 2021,’, wordt ‘31 augustus 2022’ vervangen door ‘31 december 2023’ en ‘31 augustus 2024’ door ‘31 augustus 2025’.

B

In artikel 14 wordt ‘28 februari 2025’ vervangen door ‘28 februari 2026’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 31 augustus 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M. de Jonge

TOELICHTING

1. Inhoud van de regeling

Deze regeling verlegt de uiterlijke start- en afrondingsdatum voor werkzaamheden waarvoor op grond van de Regeling specifieke uitkering ventilatie in scholen (hierna: SUViS) een specifieke uitkering is aangevraagd. De uiterlijke startdatum is verlegd van 31 augustus 2022 naar 31 december 2023, de uiterlijke afrondingsdatum is verlegd van 31 augustus 2024 naar 31 augustus 2025. Ook voor aanvragen die reeds beschikt zijn is die projectperiode aangepast. Daarnaast is de einddatum voor afronding van activiteiten na schriftelijk verzoek tot uitstel van afronding vanwege omstandigheden buiten de schuld van de aanvrager om verlegd van 28 februari 2025 tot 28 februari 2026. Ook is een kleine verschrijving hersteld.

Tot slot heeft deze regeling de datum waarop de SUViS vervalt met een jaar verlegd naar 28 februari 2026.

De SUViS voorziet in een grondslag voor het verstrekken van specifieke uitkeringen aan gemeenten voor projecten betreffende het verbouwen van bestaande schoolgebouwen in het funderend onderwijs waarin in ieder geval noodzakelijke en energiezuinige maatregelen worden getroffen om het binnenklimaat te verbeteren. Hieronder vallen ook maatregelen met betrekking tot ventilatie van schoolgebouwen.

Aanleiding voor deze aanpassing is dat vanwege dure bouwkosten en krapte op de arbeidsmarkt veel aanvragers (200 van de in totaal 1400 aanvragers) hebben aangegeven dat de eerder geldende uiterste startdatum van 31 augustus 2022 voor activiteiten niet haalbaar is. Om deze aanvragers tegemoet te komen is besloten om zowel de uiterste startdatum als einddatum in de regeling te wijzigen.

De regeling kent een brede definitie van de startdatum. De startdatum is gedefinieerd als het moment waarop de fysieke bouwactiviteiten starten zoals bijvoorbeeld het inrichten van een bouwplaats of het plaatsen van CO2-meters. Met deze brede definitie en de nieuwe startdatum is de verwachting dat een merendeel van de aanvragers dit jaar kan beginnen met de activiteiten waarvoor een uitkering is ontvangen.

2. Verhouding tot hoger recht

Deze regeling is gebaseerd op artikel 17, vijfde lid, van de Financiële-verhoudingswet. Dat artikellid geeft de grondslag voor het stellen van regels over de verstrekking van eenmalige specifieke uitkeringen. Deze regeling geeft geen nieuw kader voor een specifieke uitkering, maar sluit aan bij de eenmalige specifieke uitkering die op grond van de SUViS verleend kan worden. Er is zodoende geen sprake van een nieuwe eenmalige specifieke uitkeringsregeling of een tijdelijke uitkering (artikel 17, derde lid, Financiële-verhoudingswet).

3. Verhouding tot Maatwerkregeling ventilatie op scholen

Op 1 juli 2022 is de Maatwerkregeling ventilatie op scholen van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs in werking getreden. Met deze regeling is subsidieverstrekking ter verbetering van ventilatie op scholen mogelijk gemaakt. Vanwege het beperkte budget in die maatwerkregeling, biedt deze regeling echter geen oplossing voor aanvragers van de specifieke uitkering op grond van de SUViS die niet op tijd konden starten. Mede daardoor is besloten om ook de genoemde uiterlijke start- en einddatum voor activiteiten in de SUViS te wijzigen.

4. Administratieve en bestuurlijke lasten

De aanvraagtermijn van SUViS is verstreken. Er kunnen geen nieuwe aanvragen worden ingediend. Voor gemeenten levert deze regeling dus geen administratieve lasten op. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO) is belast met de uitvoering van de SUViS in naam van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Deze wijziging brengt geen additionele apparaatskosten met zich mee.

5. Uitvoering en handhaving

Omdat de aanvraagtermijn al verstreken is, houdt RVO zich bezig met beheer, opvolging en actieve monitoring op de voortgang van de SUViS-projecten.

Er wordt door gemeenten verantwoording afgelegd via de ‘single information, single audit’-systematiek (SiSa). Dit betekent dat de verantwoording verloopt via de jaarrekening van de gemeente en via SiSa geleverd wordt aan RVO. RVO kan in naam van de Minister aan de hand van die informatie de uitkering achteraf vaststellen of, indien van toepassing, handhaven op eventuele overtreding van de voorwaarden in de SUViS of beschikking.

6. Consultatie en advies

Deze regeling is niet openbaar geconsulteerd en evenmin voorgelegd aan het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR), omdat er geen gevolgen te verwachten zijn voor burgers en bedrijven en de regeling geen administratieve lasten met zich meebrengt.

7. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt op de dag na publicatie ervan in de Staatscourant in werking, waardoor is afgeweken van het stelsel van vaste verandermomenten en de minimuminvoeringstermijn. Hiertoe is besloten omdat een spoedige wijziging RVO helpt bij het informeren van de aanvragers en hun zo lang mogelijk de tijd geeft om alsnog met de activiteiten waarvoor een uitkering ontvangen is te starten. Afwijking van het stelsel van vaste verandermomenten en minimuminvoeringstermijnen voorkomt in dit geval dus aanmerkelijke ongewenste publieke nadelen en valt daarmee onder de uitzonderingen die op dit stelsel mogelijk zijn.

Aan deze regeling is terugwerkende kracht verleend tot en met 31 augustus 2022 om te voorkomen dat in de tijd tussen 31 augustus 2022 (het moment waarop de werkzaamheden waarvoor een specifieke uitkering is aangevraagd uiterlijk hadden moeten starten) en het in werking treden van deze regeling aanvragen hadden moeten worden afgewezen.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H.M de Jonge

Naar boven