Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 31 maart 2022, nr. DOB/32229211, houdende wijziging van het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 in verband met het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV en andere wijzigingen

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I.

De bijlage bij het Organisatie- en mandaatbesluit OCW 2008 wordt als volgt gewijzigd.

1. Aan paragraaf 3.1 'organisatieonderdelen die rechtstreeks ressorteren onder de SG' wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • b. Regeringscommissaris grensoverschrijdend seksueel gedrag en seksueel geweld

2. Paragraaf 4.3 komt als volgt te luiden:

4.3 Directie Organisatie en Bedrijfsvoering (DOB)

De Directie Organisatie & Bedrijfsvoering opereert vanuit de kaders die in SGO5-verband de afgelopen jaren zijn ontwikkeld voor een nieuwe inrichting van de hoofdtaken van de departementale bedrijfsvoering op de verschillende bedrijfsvoeringsdomeinen: strategisch advies en control, afnemer van generieke dienstverlening SSO, liaisonfunctie bij maatwerk en bedieningsgebied Hoftoren.

De directie is verantwoordelijk voor:

  • de continuïteit, stabiliteit en doorontwikkeling van de generieke IV-voorzieningen, inclusief beleid (concern) en de tactisch/operationele advisering en ondersteuning van de OCW-medewerkers (gegevenseigenaren) van het bestuursdepartement binnen de algemene kaders en onder aansturing van de CIO OCW.

  • de strategische advisering aan leden van het managementteam OCW op de terreinen huisvesting, facilitair management en inkoop.

  • strategisch en tactische advisering op het gebied van personeels- en organisatiewikkeling

  • alle operationele personele, informatieve, formatieve en financiële administratieve processen, die de directie Organisatie & Bedrijfsvoering uitvoert ten behoeve van haar afnemers: het concern en het bestuursdepartement.

3. Paragraaf 4.5 komt als volgt te luiden:

4.5 Directie Kennis

De directie Kennis adviseert gevraagd en ongevraagd de ambtelijke en politieke top en de beleidsdirecties bij beleidsvorming voor de domeinen kennis, strategie, data, informatisering, projectmatig en programmatisch werken.

Kennis maakt analyses en verkenningen, ontsluit nationaal en internationaal onderzoek, data, en beleidsinformatie. De directie verbindt strategische vragen met beleidsopgaven, en bevordert via de Projectenpool goed projectmatig en programmatisch werken binnen OCW. Bovendien is Kennis verantwoordelijk voor advies over en het opstellen van strategisch informatiebeleid en controleert op de naleving daarvan.

De CIO-office ondersteunt de directeur Kennis in zijn rol als CIO OCW.

4. Aan hoofdstuk 5 wordt toegevoegd een nieuwe paragraaf 5.3 die komt te luiden:

5.3 Directie Maatschappelijke Diensttijd (MDT)

De programmadirectie MDT is opgericht naar aanleiding van het Regeerakkoord van het Kabinet Rutte IV waarbij het programma is overgegaan van VWS naar OCW. Het programma beoogt jongeren in staat te stellen een bijdrage te leveren aan de samenleving door het invoeren van een vrijwillige maatschappelijke diensttijd (van maximaal 6 maanden). Het programma realiseert onder meer beleid dat gericht is op het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid en maatschappelijke kansen van jongeren.

5. Aan hoofdstuk 11 wordt toegevoegd een nieuwe paragraaf 11.6 die komt te luiden:

11.6 Het bureau van de regeringscommissaris grensoverschrijdend seksueel gedrag en seksueel geweld

6. Na hoofdstuk 11 wordt toegevoegd een nieuw hoofdstuk 12 dat komt te luiden:

Hoofdstuk 12. Chief information officer (CIO)

  • 12.1 De Directeur Kennis is chief information officer (CIO) voor het ministerie.

  • 12.2 De CIO heeft de volgende hoofdtaken:

    • a. Het inrichten van een CIO-stelsel voor het ministerie;

    • b. de ambtelijke en politieke leiding gevraagd en ongevraagd adviseren over de doelstelling, uitvoering, kosten en risico’s van grote ICT-trajecten;

    • c. oordelen over de start van ICT-trajecten en op kritieke momenten tijdens de uitvoering daarvan;

    • d. opstellen en actueel houden van de departementale strategie, beleid en visie op geautomatiseerde informatievoorziening en ICT en deze ontwikkelen en onderhouden, vanuit de rijksbreed afgesproken kaders, de departementale architectuur en standaarden;

    • e. bewaken van de samenhang in informatievoorziening en ICT-projecten binnen het ministerie;

    • f. het opstellen, beheren en zorgdragen voor de uitvoering van een meerjarig informatieplan voor het ministerie met een financiële paragraaf in samenhang met integraal portfoliomanagement en levenscyclusmanagement;

    • g. toezicht houden op de naleving van de rijksbrede kaders binnen het ministerie en het stellen van eisen aan projectbeheersingsmethodieken op basis van de rijksbrede kaders, en ondersteunen van audits, reviews en second opinions;

    • h. het aanmelden van activiteiten bij het Adviescollege ICT-toetsing, als bedoeld in artikel 4, eerste lid, van het Instellingsbesluit Adviescollege ICT-toetsing.

  • 12.3 De CIO wordt ondersteund door een CIO-office, onderdeel van de afdeling Strategisch Informatiebeleid (SIB) van de directie Kennis. Het afdelingshoofd SIB is tevens plaatsvervangend CIO.’

  • 12.4 De departementale de Chief Information Security Officer (CISO OCW) maakt tevens deel uit van deze CIO-office.

  • 12.5 Alle dienstonderdelen (BD, IvhO, NA, RCE en DUO) hebben een CIO, een CISO en een operationeel verantwoordelijke voor Informatievoorziening (IV).

ARTIKEL II.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt daarbij terug tot en met 1 april 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, namens deze, de Secretaris-generaal, M. Hammersma

TOELICHTING

Op 10 januari 2022 is het Kabinet Rutte IV aangetreden. Op basis van het regeerakkoord is de programmadirectie Maatschappelijke Diensttijd overgeheveld van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De programmadirectie wordt ingepast in de hoofdstructuur en ondergebracht bij het Directoraat-generaal voor Primair en Voortgezet Onderwijs.

Kort na het aantreden van het kabinet Rutte IV is in de minsterraad besloten een regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan te stellen. Dit naar aanleiding van de gebeurtenissen in de sportsector, theaterwereld en recente onthullingen rond betaald voetbalorganisatie Ajax en het televisieprogramma The Voice of Holland.

De formalisering van het CIO-stelsel op grond van het Besluit CIO-stelsel Rijksdienst 2021 geeft aanleiding om in de organisatiebijlage de rol en taken van de Chief Information Officer (CIO) in de OCW-organisatie te benoemen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, namens deze, de Secretaris-generaal, M. Hammersma

Naar boven