Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 30 maart 2022, nr. WJZ/ 22010658, houdende verlening, wijziging en intrekking van enkele mandaten in verband met de overheveling van de versterkingsopgave in Groningen

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst 2011;

Handelende met instemming van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging EZK 2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1, onderdeel d, wordt een subonderdeel toegevoegd, luidende:

  • 15°. de algemeen directeur van de Dienst Nationaal Coördinator Groningen.

B

In artikel 7, vierde lid, wordt na ‘inspecteur der mijnen’ ingevoegd ‘, de algemeen directeur van de Dienst Nationaal Coördinator Groningen’.

C

In artikel 11, eerste lid, onderdelen b en c, en het tweede lid, wordt na ‘de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland’ telkens ingevoegd ‘, de algemeen directeur van de Dienst Nationaal Coördinator Groningen’.

D

Na artikel 11 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12

  • 1. Aan de algemeen directeur van de Dienst Nationaal Coördinator Groningen wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend voor het behandelen van bezwaarschriften, waaronder begrepen het nemen van beslissingen op bezwaarschriften tegen besluiten die in mandaat zijn genomen of behandeld door hem of onder hem ressorterende medewerkers, en het instellen en het voeren van beroep, hoger beroep en voorlopige voorziening procedures die niet op personeelsaangelegenheden betrekking hebben.

  • 2. Voorts wordt aan de algemeen directeur van de Dienst Nationaal Coördinator Groningen volmacht en machtiging verleend voor het aangaan van verplichtingen inzake het verlenen van opdrachten aan externe juridische dienstverleners op zijn werkterrein.

E

Aan paragraaf 7 wordt een subparagraaf toegevoegd, luidende:

§ 7.3. Mandaat, volmacht en machtiging aan overige niet-ondergeschikten

Artikel 26a

Mandaten, ondermandaten, volmachten en machtigingen die op 9 januari 2022 van kracht waren ten behoeve van functionarissen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ten aanzien van de aangelegenheden op het terrein van de zorg voor de versterking van gebouwen in Groningen en het bieden van toekomstperspectief voor de regio, worden, voor zover het de bevoegdheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat betreft, aangemerkt als mandaten, volmachten en machtigingen die zijn verleend door de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

F

De Bijlage Organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan paragraaf I, derde lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel f door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • g. de Dienst Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

2. In paragraaf VI, tweede lid, onderdeel aa, wordt na ‘het Centraal Planbureau, ‘ ingevoegd ‘de Dienst Nationaal Coördinator Groningen’.

3. Na paragraaf VI wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

VII. De Dienst Nationaal Coördinator Groningen

  • 1. De Dienst Nationaal Coördinator Groningen staat onder leiding van een algemeen directeur.

  • 2. De Dienst Nationaal Coördinator Groningen heeft tot taak:

    • a. het zorg dragen voor de versterkingsoperatie van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen, waaronder begrepen:

      • 1°. het begeleiden van de bewoners gedurende het versterkingsproces;

      • 2°. het daartoe benodigde contracteren, het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen en het voeren van de daartoe behorende inkoopprocessen;

      • 3°. het nemen van de daartoe nodige besluiten, en

      • 4°. het voeren van overleg over deze versterkingsoperatie met de partijen die hierin belang hebben dan wel een belang behartigen;

    • b. het bijdragen aan onderzoek, ontwikkeling en innovatie om de versterkingsoperatie te versnellen en het ter hand nemen van alle zaken die bijdragen aan de versterkingsoperatie;

    • c. het bevorderen van maatschappelijk, politiek en bestuurlijk draagvlak voor de versterkingsoperatie, maatschappelijke participatie in de uitvoering daarvan, het behandelen van geschillen, het vinden van oplossingen en het herstel van vertrouwen;

    • d. het nemen van beslissingen die de versterkingsoperatie bevorderen of die vanwege overwegingen van redelijke en billijke aard nodig zijn.

  • 3. De Dienst Nationaal Coördinator Groningen bestaat uit:

    • a. de afdeling Ontwikkeling;

    • b. de afdeling Opname & Normering;

    • c. de afdeling Ontwerp;

    • d. de afdeling Realisatie;

    • e. de afdeling Sectorale Programma’s & Innovatie;

    • f. de afdeling Bestuurszaken;

    • g. de afdeling Bedrijfsvoering;

    • h. de afdeling Communicatie;

    • i. de afdeling Juridische & Economische Zaken.

4. In paragraaf VI, tweede lid, onderdeel ff, wordt ‘artikel I, derde lid, van de Bijlage Organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’ vervangen door ‘paragraaf I, derde lid’.

ARTIKEL II

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging NCG wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 10 januari 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 30 maart 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

De verantwoordelijkheid voor de versterkingsoperatie in Groningen, met inbegrip van de verantwoordelijkheid voor de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), is per bij besluit van 10 januari 2022 nr. 2022000017, houdende departementale herindeling met betrekking tot versterking en perspectief Groningen, overgeheveld naar de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Om de continuering van de werkzaamheden van de Nationaal Coördinator Groningen en de beleidskolom van de programmadirectie Groningen Versterken en Perspectief – ten tijde van dit besluit nog onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – van een mandaattechnische basis te voorzien, dienen enkele mandaten te worden verleend, gewijzigd en samengevoegd.

Artikel I

Ter zake van de versterkingsoperatie blijft het mandaat inhoudelijk ongewijzigd ten opzichte van het mandaat van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waaronder de NCG tot 10 januari 2022 opereerde.

De mandaatverlening aan de functionarissen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt volledig overeen met de mandaten die door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tot aan de intrekking van het Mandaatbesluit BZK 2020 van kracht waren.

Artikel II

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging NCG is ingetrokken omdat de bevoegdheden die het mandateerde sinds 10 januari 2022 binnen het werkterrein van de NCG vallen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven