Kennisgeving terinzagelegging partiële herziening inpassingsplan Windpark N33, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 8 april 2022 tot en met vrijdag 20 mei 2022 ligt het besluit ter inzage voor de partiële herziening inpassingsplan Windpark N33. U kunt in beroep gaan als het besluit tegen uw belangen ingaat of als u heeft gereageerd op het ontwerp van het besluit.

Het project

Ons klimaat verandert en de aarde warmt op. Om dit tegen te gaan stapt Nederland over op duurzame energie: van fossiele bronnen zoals olie, kolen en aardgas naar schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Het kabinet heeft met provincies en milieuorganisaties afspraken gemaakt om windparken op zee en op land aan te leggen. Het windpark N33 maakt hier deel van uit en levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling om onze energievoorziening te verduurzamen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt er samen met bedrijven, gemeenten en provincies aan bij dat dit op een betrouwbare, betaalbare en veilige manier gebeurt.

Wat gaat er gebeuren?

Het inpassingsplan ‘Windpark N33’ is op 16 februari 2017 vastgesteld door de toenmalige Minister van Economische Zaken en de toenmalige Minister van Infrastructuur en Milieu en gewijzigd bij besluit van 9 oktober 2017. Het inpassingsplan voorziet in 35 windturbines in de gemeenten Midden-Groningen, Veendam en Oldambt. Op grond van de geldende internationale burgerluchtvaarteisen (het Verdrag van Chicago en Annex 14 van de richtlijnen van de International Civil Aviation Organisation, ICAO) moeten de windturbines worden voorzien van obstakelverlichting ten behoeve van de luchtvaartveiligheid. Er is gebleken dat de planregel omtrent obstakelverlichting niet in overeenstemming is met bovengenoemde internationale burgerluchtvaarteisen. Dat wordt met deze partiële herziening hersteld.

Partiële herziening inpassingsplan Windpark N33

Uitgangspunt is dat de obstakelverlichting moet voldoen aan de geldende internationale burgerluchtvaarteisen, die voor Nederland zijn uitgewerkt in het informatieblad Aanduiding windturbines en windparken op het Nederlandse vasteland (hierna: het informatieblad) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit informatieblad geeft aan in welke gevallen en op welke manier windturbines en windparken worden voorzien van markering en obstakellichten ten behoeve van de luchtvaartveiligheid. Toen het inpassingsplan werd vastgesteld gold de versie van het informatieblad van 30 september 2016. Hierin staat dat in de schemer- en nachtlichtperiode alle windturbines van vastbrandende lampen kunnen worden voorzien in plaats van knipperende lampen. Omdat vastbrandende verlichting in de nachtperiode minder overlast met zich brengt in vergelijking met knipperende verlichting is ervoor gekozen dit toe te passen in Windpark N33 en te borgen in de planregels. Daarbij was echter uitdrukkelijk de bedoeling de vastbrandende verlichting uitsluitend in de schemer- en nachtlichtperiode toe te staan. In de internationale regelgeving en het informatieblad staat immers dat de obstakellichtverlichting in de dagperiode wit knipperend moet zijn om goed zichtbaar te zijn voor het luchtverkeer.

In artikel 4.1.3, onder b, van de planregels is dit niet correct verwoord. Daarom wordt deze planregel nu gewijzigd. In de planregel wordt nu vastgelegd dat de obstakelverlichting op de turbines gerealiseerd dient te zijn conform een door Inspectie Leefomgeving en Transport goedgekeurd verlichtingsplan. Daarmee wordt geborgd dat de verlichting voldoet aan de internationale veiligheidsvoorschriften en het informatieblad.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 8 april 2022 tot en met vrijdag 20 mei 2022 de partiële herziening met de bijbehorende documenten inzien op www.rvo.nl/windpark-n33 en tijdens reguliere openingstijden (op papier) op de volgende adressen:

  • gemeente Midden-Groningen, Gorecht-Oost 157, 9603 AE Hoogezand;

  • gemeente Veendam, Raadhuisplein 5, 9641 AW Veendam;

  • gemeente Oldambt, Johan Modastraat 6, 9671 CD Winschoten

Bent u het niet eens met de partiële herziening?

U kunt de Raad van State van zaterdag 9 april 2022 tot en met vrijdag 20 mei 2022 laten weten dat u het niet eens bent met de partiële herziening. Dit heet in beroep gaan. U kunt in beroep gaan als het besluit tegen uw belangen ingaat of als u heeft gereageerd op het ontwerp besluit.

U kunt op twee manieren beroep instellen:

Post: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Digitaal: via de website

https://digitaalloket.raadvanstate.nl

Actuele informatie over in beroep gaan vindt u op: www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak. Zoals hierboven aangegeven stuurt u uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om daarnaast ook een kopie van het beroepschrift te sturen aan: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, T.a.v. directie WJZ, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. In het beroepschrift moet u toelichten waarom u het niet eens bent met het besluit. Doet u dat niet, dan wordt het beroep niet in behandeling genomen.

Na 20 mei 2022 kunt u geen nieuwe redenen meer aanvoeren waarom u het niet eens bent met het besluit. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Windpark N33 en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/windpark-n33. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79.

Informatie over het project zelf kunt u vinden op de website www.windparkn33.nl.

Naar boven