Besluit houdende inwilliging AVV-verzoek onderzoek brancheorganisatie Sierteeltproducten 23 maart 2022 nr. 22081376

1. Aanleiding

De brancheorganisatie Sierteeltproducten heeft verzocht om voorschriften op het gebied van onderzoek en innovatie en de financiering daarvan verbindend te verklaren. Toekenning van het verzoek tot algemeen verbindend verklaring betekent dat niet aan de brancheorganisatie Sierteelt verbonden ondernemers, zoals gedefinieerd in de sectorale registratieregeling, worden verplicht zich te registreren bij de brancheorganisatie. Voorts worden zij tot en met 31 december 2027 verplicht een financiële bijdrage te betalen aan de brancheorganisatie ten behoeve van de uitvoering van het onderzoeksprogramma. Het verzoek betreft:

  • 1. Programma Onderzoek en Innovatie Bloembollen 2022 – 2027;

  • 2. Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking BO Sierteeltproducten;

  • 3. Regeling verplichte financiële bijdragen BO Sierteeltproducten.

2. Beoordeling van de aanvraag

De aanvraag van de brancheorganisatie Sierteeltproducten is getoetst aan de artikelen 164 en 165 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PbEU 2013, L 347) en paragraaf 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties. Daarin is onder meer bepaald dat een verzoek tot verbindendverklaring van voorschriften afkomstig moet zijn van een erkende organisatie en welke informatie daartoe verstrekt moet worden. Voorts is geregeld dat belanghebbenden de gelegenheid hebben hun zienswijze kenbaar te maken.

De brancheorganisatie Sierteeltproducten is op grond van artikel 4:1 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties voor onbepaalde tijd erkend en vertegenwoordigt 72,2% van het areaal bloembollen en knollen.

Het Programma beoogt kennis ontwikkelen zodat alle Nederlandse bloembollentelers hun verdienmodel kunnen verbeteren. Het Programma bevat de volgende onderzoeksvelden:

  • Vitale en weerbare bodem;

  • Vitaal en weerbaar gewas;

  • Biodiversiteit, kringlopen, klimaat en energie;

  • Management, economie, data en techniek.

Deze doelen voldoen aan artikel 164, vierde lid, van Verordening (EU) nr. 1308/2013. Het verzoek betreft een algemeen verbindend verklaring voor de periode tot en met 31 december 2027.

De aan brancheorganisatie Sierteeltproducten verbonden ondernemers zijn op gelijke wijze als de niet verbonden ondernemers gebonden aan het Programma Onderzoek en Innovatie Bloembollen 2022 – 2027. Het verzoek van de brancheorganisatie Sierteeltproducten strekt ertoe ondernemers te binden die niet verbonden zijn met de brancheorganisatie. Dat betekent dat deze ondernemers verplicht worden zich te registreren bij de brancheorganisatie Sierteeltproducten en aan brancheorganisatie Sierteeltproducten een financiële bijdrage af te dragen. De onderzoeksresultaten zullen voor alle ondernemers, verbonden of niet, op hetzelfde moment toegankelijk worden gemaakt. De registratieregeling en de bijdrageregeling strekken zich ook uit tot het toezicht op de naleving van de registratieplicht, de afdracht van de financiële bijdrage en op sancties bij niet-naleving en niet- betaling.

De brancheorganisatie Sierteeltproducten is verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoeksprogramma en de financiering daarvan.

Het Programma Onderzoek en Innovatie Bloembollen 2022 – 2027 betreft een meerjarig programma en loopt tot en met 31 december 2027. Voor de totale duur van dit programma gaat het om een budget van maximaal 6 miljoen euro.

In de periode van 26 januari 2022 tot en met 23 februari 2022 was er gelegenheid om via de website www.internetconsultatie.nl te reageren op het verzoek van de brancheorganisatie Sierteeltproducten. Er zijn 5 reacties binnengekomen. Op de website www.internetconsultatie.nl wordt een document geplaatst waarin meer inhoudelijk op deze reacties wordt ingegaan.

3. Besluit

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 164 en 165 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PbEU 2013, L 347) en paragraaf 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties;

Gelet op de inhoud van de aanvraag van de brancheorganisatie Sierteeltproducten wordt het verzoek ingewilligd onder het stellen van de hierna genoemde voorschriften en beperkingen;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Verordening 1308/2013:

Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PbEU 2013, L 347);

b. Brancheorganisatie Sierteeltproducten:

erkende brancheorganisatie Sierteeltproducten;

c. Programma Onderzoek en Innovatie:

Programma Onderzoek en Innovatie Bloembollen 2022 – 2027, zoals opgenomen in bijlage A van dit besluit;

d. Registratieregeling:

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking BO Sierteeltproducten, zoals opgenomen in bijlage B van dit besluit;

e. Bijdrageregeling:

Regeling verplichte financiële bijdragen BO Sierteeltproducten, zoals opgenomen in bijlage C van dit besluit;

f. niet bij de brancheorganisatie Sierteeltproducten aangesloten marktdeelnemers:

Ondernemers als bedoeld in paragraaf 1, onderdeel d van de Registratieregeling en van paragraaf 1, onderdeel c van de Bijdrageregeling, voor zover dit ondernemers betreft die geen lid zijn van één of meer van de organisaties die verbonden zijn aan de brancheorganisatie Sierteeltproducten.

Artikel 2

Het Programma Onderzoek en Innovatie Bloembollen 2022 – 2027 is overeenkomstig artikel 164, eerste lid, van Verordening 1308/2013 verbindend voor niet bij de brancheorganisatie Sierteeltproducten aangesloten marktdeelnemers met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit tot en met 31 december 2027.

Artikel 3

Overeenkomstig artikel 165 van Verordening 1308/2013 zijn de Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking BO Sierteeltproducten en de Regeling verplichte financiële bijdragen BO Sierteeltproducten van toepassing op niet bij de brancheorganisatie Sierteeltproducten aangesloten marktdeelnemers met ingang van de inwerkingtreding van dit besluit tot en met 31 december 2027.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van bijlage A, die wordt geplaatst op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, www.rvo.nl.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, H. Staghouwer

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit bezwaar indienen. De termijn voor het indienen van bezwaar bedraagt zes weken en vangt aan na de dag van bekendmaking van het besluit. Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via mijn.rvo.nl. Voor de ondertekening van een digitaal bezwaarschrift heeft u een TAN-code nodig. Bij een digitaal besluit stuurt u een digitale kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of stuurt u een fysieke kopie per post na. Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

BIJLAGE B REGELING VERPLICHTE REGISTRATIE EN GEGEVENSVERSTREKKING BO SIERTEELTPRODUCTEN

Inleiding

De Brancheorganisatie Sierteeltproducten heeft op 03-08-2021 de volgende regeling vastgesteld om te kunnen beschikken over een register van ondernemingen met als bedrijfsactiviteit de teelt van producten behorend tot de sector waarvoor de brancheorganisatie is ingesteld. Het register wordt samengesteld en de areaalgegevens worden ingewonnen voor de juiste uitvoering van het Programma Onderzoek en Innovatie 2022–2027 en de Regeling verplichte financiële bijdragen van de Brancheorganisatie Sierteeltproducten.

Deze registratieregeling, het Programma Onderzoek en Innovatie 2022–2027 en de Regeling verplichte financiële bijdragen Brancheorganisatie Sierteeltproducten zijn op 23 maart 2022 door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbindend verklaard, zoals bedoeld in § 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties.

§ 1 Begripsbepalingen

Deze regeling verstaat onder:

a. Regeling producenten- en brancheorganisaties:

de Regeling van de Minister van Economische Zaken van 10 oktober 2014, nr. WJZ/14152482, houdende regels over producentenorganisaties, unies van producentenorganisaties en brancheorganisaties;

b. Brancheorganisatie Sierteeltproducten (BO Sierteelt):

de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid die op 6 oktober 2015 is opgericht, is gevestigd te ’s-Gravenhage en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 64283771 en is erkend als brancheorganisatie in de zin van artikel 4:1 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties;

c. Regeling verplichte financiële bijdragen Brancheorganisatie Sierteeltproducten:

het besluit van de BO Sierteelt van 03 augustus 2021 gericht op de vaststelling, het opleggen en het innen van verplichte financiële bijdragen ter financiering van het Programma Onderzoek en Innovatie 2022–2027 van deze brancheorganisatie;

d. Ondernemer:

de natuurlijke of rechtspersoon die een onderneming drijft met als bedrijfsactiviteit, of één van de bedrijfsactiviteiten, het telen van één of meer bloembolgewassen, met een minimumperceelsomvang van ½ hectare, daaronder begrepen de onderneming die beteelde grond:

  • a. huurt of pacht, waaronder verstaan wordt beteelde grond waarop door de verhuurder ten minste één van de eerste werkzaamheden, zoals het bemesten, het ploegen en andere voorjaars-werkzaamheden zijn verricht;

  • b. als overig los land voor één teeltseizoen huurt of pacht, waaronder verstaan wordt beteelde grond die geheel geen voorbewerking door de verhuurder of verpachter heeft ondergaan;

  • c. overigens om niet in gebruik ontvangt, zoals bij landruil;

  • d. beteelt voor contractteelt, waaronder verstaan wordt dat de teler (contractnemer) de gewasverzorging (grotendeels) uitvoert en daarvoor zelf verantwoordelijk is.

e. gemeten maat:

de netto oppervlakte beteelde grond, inclusief paden die in het kader van de teelt worden of kunnen worden gebruikt.

f. Stichting Bloembollen keuringsdienst (BKD):

Zelfstandig bestuursorgaan dat in opdracht en onder toezicht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wettelijke taken vervuld;

g. Uitvoeringsorganisatie BO Sierteeltproducten:

de Stichting Innovatie en Verduurzaming Bloembollensector met volledige rechtsbevoegdheid die op 22 augustus 2016 is opgericht, is gevestigd te Hillegom en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 66684056. Deze stichting is gemandateerd als uitvoeringsorganisatie van de BO Sierteelt. Hierna te noemen de stichting.

§ 2 Het register

  • 1. De uitvoeringsorganisatie houdt namens de BO Sierteelt een register aan van de in § 1, onder d. bedoelde ondernemingen.

  • 2. De ondernemer is verplicht binnen één maand na verbindendverklaring van deze regeling en voorts binnen één maand nadat de ondernemer is gaan voldoen aan de definitie genoemd in § 1, lid d zich te laten registreren bij de uitvoeringsorganisatie door het verstrekken van de volgende gegevens:

    • a. naam, voornamen, geboortedatum en adres, dan wel wanneer de onderneming door een rechtspersoon wordt gedreven: de naam en het adres van de onderneming;

    • b. het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel;

  • 3. Aan de geregistreerde ondernemingen wordt een registratienummer toegekend.

  • 4. Het register is uitsluitend bestemd voor de juiste uitvoering van het Programma Onderzoek en Innovatie 2022–2027 en de Regeling verplichte financiële bijdragen Brancheorganisatie Sierteeltproducten.

  • 5. De ondernemer is verplicht wijzigingen in de van hem te registreren gegevens, waaronder het niet langer voldoen aan de definitie van ondernemer, binnen 1 maand na de wijziging te melden aan de uitvoeringsorganisatie. De uitvoeringsorganisatie voert de gedane wijziging z.s.m. docht uiterlijk binnen een maand door in het register.

  • 6. De uitvoeringsorganisatie kan voor de in lid 2 bedoelde registratie en de in lid 5 bedoelde melding een fysiek of elektronisch registratieformulier voorschrijven.

§ 3 Jaarlijkse gegevensverstrekking

  • 1. De ondernemer is verplicht de uitvoeringsorganisatie jaarlijks, uiterlijk op 1 juli, de volgende gegevens te verstrekken: de totale oppervlakte bloembollen gerekend naar gemeten maat. De te verstrekken gegevens betreffen de totale oppervlakte bloembollen welke het vorige jaar werd beteeld.

  • 2. De onder lid 1 bedoelde gegevens moeten worden verstrekt op een door de uitvoeringsorganisatie beschikbaar te stellen fysiek of elektronisch formulier.

  • 3. De ondernemer kan aan de in lid 1 bedoelde verplichting ook voldoen door het verstrekken van een machtiging aan de Bloembollenkeuringsdienst om de gegevens die de ondernemer aan deze dienst verstrekt beschikbaar te stellen aan de uitvoeringsorganisatie. Deze machtiging dient voor 1 juli aan de BKD verstrekt te zijn.

  • 4. De ondernemer is verplicht wijziging van de gegevens die op grond van deze paragraaf zijn verstrekt, schriftelijk aan de uitvoeringsorganisatie mede te delen. Deze gegevens moeten worden verstrekt binnen 1 maand nadat de wijziging heeft plaatsgevonden.

§ 4 Vastlegging, vaststelling, wijziging en controle

  • 1. De uitvoeringsorganisatie neemt de in § 2, leden 2, 3 en 5 en in § 3 lid 1 bedoelde gegevens op in het register.

  • 2. De uitvoeringsorganisatie is gerechtigd om te verlangen dat de ondernemer zijn opgaven nader aantoont door de verstrekking van bescheiden, in het bijzonder een afschrift van de bij de Bloembollenkeuringsdienst geregistreerde gegevens.

  • 3. Indien de ondernemer niet tijdig opgave doet, of indien de uitvoeringsorganisatie redenen heeft om te vermoeden dat de opgave onjuist is, bijvoorbeeld omdat zij op een andere wijze dan door de opgave van de ondernemer kennis draagt van andersluidende informatie, is zij bevoegd de in het register op te nemen gegevens op basis van de haar ter beschikking staande informatie vast te stellen of deze te wijzigen.

  • 4. De ondernemer wordt hiervan vooraf schriftelijk op de hoogte gesteld en wordt gedurende een termijn van 6 weken in de gelegenheid gesteld bezwaar te maken en de door de uitvoeringsorganisatie dan wel de door de BKD gehanteerde gegevens te weerleggen. Indien de ondernemer binnen deze 6 weken geen gegevens aanlevert die het vermoeden of de informatie van de uitvoeringsorganisatie of BKD weerleggen, wordt de vaststelling of wijziging definitief.

  • 5. De uitvoeringsorganisatie mag in het bijzonder aan het feit dat een persoon eigenaar is van een perceel waarop een relevante teelt plaatsvindt, althans het feit dat een persoon opgave heeft gedaan van een relevante teelt bij de Bloembollenkeuringsdienst, het vermoeden ontlenen dat de persoon ondernemer is zoals bedoeld in § 1, onder d. en op basis hiervan een vaststelling doen zoals bedoeld in lid 3.

  • 6. Indien de ondernemer ondanks sommatie één of meer van de in deze regeling genoemde verplichtingen niet nakomt, is deze in gebreke en kan de uitvoeringsorganisatie in een procedure bij de bevoegde rechter, onverminderd de overige rechten van de uitvoeringsorganisatie, waaronder de rechten op nakoming van de verplichtingen van de registratie en heffing, en schadevergoeding, (i.) aanspraak maken op een onmiddellijk opeisbare boete ter hoogte van € 3.750 en (ii.) nakoming van de verplichting tot registratie en gegevensverstrekking vorderen, onder verbeurte van een dwangsom.

§ 5 Slotbepalingen

  • 1. De gegevens verkregen uit hoofde van het bepaalde in deze regeling zullen – voor zover bij of krachtens de wet niet anders is bepaald – zonder toestemming van de belanghebbende:

    • a. slechts worden gebruikt voor de uitvoering van het Programma Onderzoek en Innovatie 2022–2027 en de Regeling verplichte financiële bijdragen Brancheorganisatie Sierteeltproducten;

    • b. niet onder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, worden bekend gemaakt aan anderen dan de personen die door de uitvoeringsorganisatie worden ingeschakeld bij de uitvoering van deze regeling, het Programma Onderzoek en Innovatie 2022–2027 en de Regeling verplichte financiële bijdragen Brancheorganisatie Sierteeltproducten en de met de financiële controle belaste accountant en diens personeel, voor zover het kennis nemen van die gegevens voor die controle noodzakelijk is.

  • 2. Bekendmaking van gegevens, als in lid 1 bedoeld, blijft ook zonder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, achterwege in de gevallen waarin uit de aard der gegevens dan wel of zomede uit een of meer andere omstandigheden zou kunnen blijken op welke persoon en/of onderneming die gegevens betrekking hebben.

  • 3. Ter voorkoming of vermindering van onvoorziene dan wel onredelijk nadelige effecten van een of meer bepalingen uit deze regeling voor een onder deze regeling vallende, individuele onderneming, kan het bestuur van de Uitvoeringsorganisatie de toepassing van de betreffende bepaling of bepalingen zodanig aanpassen dat de betreffende effecten in dat individuele geval daardoor opgeheven dan wel verzacht worden. Een besluit als hiervoor bedoeld, dient deugdelijk gemotiveerd te zijn en schriftelijk bevestigd te worden aan de betreffende onderneming.

  • 4. Deze regeling treedt in werking op de datum van het van kracht worden van de verbindend verklaring door de Minister van LNV en heeft een looptijd tot en met 31 december 2027.

  • 5. Deze regeling wordt aangehaald als ‘Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking BO Sierteeltproducten’.

BIJLAGE C REGELING VERPLICHTE FINANCIËLE BIJDRAGEN BO SIERTEELTPRODUCTEN

Inleiding

De Brancheorganisatie Sierteeltproducten (BO Sierteelt) heeft op 03-08-2021 de volgende regeling vastgesteld om de financiering mogelijk te maken van de uitvoering van het Programma Onderzoek en Innovatie 2022–2027 van deze brancheorganisatie.

Dit programma, deze bijdrageregeling en de Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking BO Sierteelt zijn op 23 maart 2022 door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbindend verklaard, zoals bedoeld in § 5 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties.

§ 1 Begripsbepalingen

Deze regeling verstaat onder:

a. Regeling producenten- en brancheorganisaties:

de Regeling van de Minister van Economische Zaken van 10 oktober 2014, nr. WJZ/14152482, houdende regels over producentenorganisaties, unies van producentenorganisaties en brancheorganisaties;

b. Brancheorganisatie Sierteeltproducten (BO Sierteelt):

de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid die op 6 oktober 2015 is opgericht, is gevestigd te ’s-Gravenhage en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 64283771 en is erkend als brancheorganisatie in de zin van artikel 4:1 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties;

c. ondernemer:

de natuurlijke of rechtspersoon die een onderneming drijft met als bedrijfsactiviteit, of één van de bedrijfsactiviteiten, het telen van één of meer bloembolgewassen, met een minimumperceelsomvang van ½ hectare, daaronder begrepen de onderneming die beteelde grond:

  • a. huurt of pacht, waaronder verstaan wordt beteelde grond waarop door de verhuurder ten minste één van de eerste werkzaamheden, zoals het bemesten, het ploegen en andere voorjaars-werkzaamheden zijn verricht;

  • b. als overig los land voor één teeltseizoen huurt of pacht, waaronder verstaan wordt beteelde grond die geheel geen voorbewerking door de verhuurder of verpachter heeft ondergaan;

  • c. overigens om niet in gebruik ontvangt, zoals bij landruil;

  • d. beteelt voor contractteelt, waaronder verstaan wordt dat de teler (contractnemer) de gewasverzorging (grotendeels) uitvoert en daarvoor zelf verantwoordelijk is.

d. Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking Brancheorganisatie Sierteeltproducten:

het besluit van de BO Sierteelt van 03-08-2021 gericht op de verplichte registratie van en jaarlijkse gegevensverstrekking door ondernemingen die gewassen telen waarvoor de brancheorganisatie is erkend;

e. gemeten maat:

de netto oppervlakte beteelde grond, inclusief paden die in het kader van de teelt worden of kunnen worden gebruikt.

f. contractteelt:

de teelt van gewassen of producten ingevolge een overeenkomst.

§ 2 Bepalingen inzake de verplichte financiële bijdrage

§ 2.1 verstrekking van gegevens en berekening van de verplichte financiële bijdrage

  • 1. De ondernemer die in enig kalenderjaar een onderneming drijft is verplicht voor dat jaar de financiële bijdrage te betalen.

  • 2. De berekening van de financiële bijdrage vindt plaats op basis van de door de ondernemer aan de uitvoeringsorganisatie ingevolge de bij of krachtens de Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking Brancheorganisatie Sierteeltproducten verstrekte gegevens.

  • 3. De financiële bijdrage wordt opgelegd naar het grondgebruik en berekend naar de oppervlakte van de bij de onderneming behorende beteelde grond en bedraagt 50 euro per hectare.

§ 2.2 nadere bepalingen en rekenregels

  • 1. Voor de toepassing van § 2.1 wordt beteelde grond gerekend naar de gemeten maat.

  • 2. Voor de toepassing van § 2.1 worden gedeelten van een hectare belast in evenredigheid met de aldaar bedoelde bedragen. Gedeelten van een hectare worden naar beneden afgerond tot een veelvoud van aren.

  • 3. Indien voor een perceel meerdere partijen als ondernemer kwalificeren zoals bedoeld in § 1, onder d, zijn deze ondernemers de vergoeding hoofdelijk verschuldigd.

§ 3 Betaling van de financiële bijdrage

§ 3.1 nota en betaling

  • 1. De BO Sierteelt machtigt de uitvoeringsorganisatie de verschuldigde bijdragen namens haar in rekening te brengen, in te vorderen en in ontvangst te nemen.

  • 2. De uitvoeringsorganisatie is bevoegd nota’s rechtsgeldig per schriftelijke post of door middel van een elektronisch bericht te zenden aan de ondernemer op het (elektronische) adres dat de ondernemer heeft verstrekt op grond van de Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking Brancheorganisatie Sierteeltproducten.

  • 3. De ingevolge deze regeling verschuldigde bedragen worden betaald uiterlijk op de eenentwintigste dag volgend op die waarop zij door of vanwege de uitvoeringsorganisatie aan de hand van nota's in rekening zijn gebracht.

  • 4. In afwijking van het vermelde onder lid 3 is de nota terstond invorderbaar:

    • a. zodra het faillissement van de ondernemer is aangevraagd;

    • b. zodra de ondernemer het drijven van de onderneming beëindigt of van het voornemen daartoe blijkt.

  • 5. De BO Sierteelt kan met het oog op een efficiënte uitvoering van deze regeling besluiten nota's met een bedrag minder dan € 50,– samen te voegen tot verzamelnota's, welke op meerdere perioden betrekking hebben dan wel niet uit te brengen.

§ 3.2 sancties bij niet betaling

  • 1. Aan de ondernemer die niet of niet geheel binnen de in § 3.1 gestelde termijn heeft betaald, kan door de uitvoeringsorganisatie, namens de BO Sierteelt, de wettelijke rente over het niet-betaalde bedrag in rekening worden gebracht, te berekenen vanaf de dag waarop de betaling volgens deze regeling dient te zijn verricht.

  • 2. Kosten van invorderingsmaatregelen komen voor rekening van de ondernemer die in gebreke is gebleken de betaling geheel en tijdig te voldoen. Het opleggen van de wettelijke rente en de kosten van de invorderingsmaatregelen laten de verplichting tot betaling van de verplichte financiële bijdrage onverlet.

§ 4 Slotbepalingen

  • 1. De gegevens verkregen uit hoofde van het bepaalde in deze regeling zullen – voor zover bij of krachtens de wet niet anders is bepaald – zonder toestemming van de belanghebbende:

    • a. slechts worden gebruikt voor de uitvoering van deze regeling;

    • b. niet onder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, worden bekend gemaakt aan anderen dan de directeur en de medewerkers van de uitvoeringsorganisatie of andere personen die door de uitvoeringsorganisatie worden ingeschakeld bij de uitvoering van deze regeling en de met de financiële controle belaste accountant en diens personeel, voor zover het kennis nemen van die gegevens voor die controle noodzakelijk is.

  • 2. Bekendmaking van gegevens, als in lid 1 bedoeld, blijft ook zonder vermelding of aanduiding van de persoon en/of onderneming, waarop zij betrekking hebben, achterwege in de gevallen waarin uit de aard der gegevens dan wel of zomede uit een of meer andere omstandigheden zou kunnen blijken op welke persoon en/of onderneming die gegevens betrekking hebben.

  • 3. Deze regeling treedt in werking op de datum van kracht worden van de verbindend verklaring door de Minister van LNV en heeft een looptijd tot en met 31 december 2027.

  • 4. Deze regeling wordt aangehaald als ‘Regeling verplichte financiële bijdragen BO Sierteeltproducten’.

BIJLAGE

  • A. Ten behoeve van de vaststelling en berekening van de door BO Sierteelt op te leggen verplichte financiële bijdragen worden de volgende gegevens gevraagd:

    de oppervlakte grond, in gebruik voor de teelt in de open grond van bloembollen en bloemknollen.

  • B. Voor de toepassing van het onder A bepaalde, wordt onder grond, in gebruik voor de in deze onderdelen genoemde teelt, mede verstaan grond die nog niet voor deze teelt in gebruik is, maar hiervoor wel kennelijk bestemd is.

  • C. Voor de toepassing van het onder A bepaalde wordt onder grond mede verstaan elk ander groeimedium met behulp waarvan de in deze onderdelen genoemde gewassen worden geteeld.

Naar boven