Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 14 maart 2022, nr. WJZ/ 21214865, tot wijziging van het Instellingsbesluit Nederlands Comité voor Ondernemerschap

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Comité voor Ondernemerschap wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘zal zich inzetten’ vervangen door ‘zet zich in’.

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Het Comité heeft tot taak:

    • a. het stimuleren van ondernemerschap en het agenderen van specifieke thema’s en knelpunten op het gebied van ondernemerschap;

    • b. het volgen en duiden van ontwikkelingen op het gebied van ondernemerschap en daarover aanbevelingen doen;

    • c. het vormen en onderhouden van een netwerk in onder andere de publieke en private sector ten behoeve van bovenstaande taken en het vervullen van een ambassadeursrol.

B

Artikel 6 komt te luiden:

Artikel 6

  • 1. Aan de voorzitter van het Comité wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij het salaris wordt vastgesteld schaal 18 van paragraaf 6.3 van de CAO Rijk en de arbeidsduurfactor op 0,073.

  • 2. Aan de leden van het Comité die niet tevens lid zijn van het Koninklijk Huis wordt een vaste vergoeding per maand toegekend, waarbij het salaris wordt vastgesteld schaal 16 van paragraaf 6.3 van de CAO Rijk en de arbeidsduurfactor op 0,046.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 14 maart 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

In de afgelopen jaren heeft het Nederlands Comité voor Ondernemerschap zich ingezet voor het versterken van het groeipotentieel van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, onder andere door het bevorderen van ambitie en groeivaardigheden (NL groeit) en het beschikbaar komen van verbeterde cijfers en inzichten over het MKB (Jaarbericht Staat van het MKB). Het Comité heeft in de afgelopen periode in het bijzondere aandacht besteed aan de toegang tot financiering, met name gericht op het investeren in innovatie en groei, voor de aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt (arbeidsmobiliteit), en voor het versterken van ondernemerschap in brede zin (zoals het versterken van de dienstverlening, digitalisering, ondernemende vaardigheden).

De taakomschrijving van het Comité wordt in dit besluit aangepast naar aanleiding van de ontwikkelingen op het gebied van ondernemerschap en in zowel de rol van het Comité als de behoefte vanuit het ministerie en verschillende stakeholders. Het Comité blijft zich de komende periode richten op het stimuleren van ondernemerschap, het agenderen van specifieke thema’s en knelpunten op dit gebied, het volgen en duiden van ontwikkelingen en de vertaling naar concrete aanbevelingen. Hierbij onderhoudt het Comité waar nodig ook contact met verschillende relevante ministeries en andere organisaties die raken aan de onderwerpen waarop het Comité actief is. Het Comité bestaat uit deskundigen op het gebied van ondernemerschap met een verschillende achtergrond en met een netwerk bij relevante organisaties.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven