Besluit van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 15 maart 2022, nr. PO/FenV/31939605, houdende de wijziging van diverse beleidsregels in verband met de vereenvoudiging bekostiging primair onderwijs

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op de artikelen 75, elfde lid, en 155 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 133 van de Wet op de expertisecentra, de artikelen 67, negende lid, en artikel 104 van de Wet op het voortgezet onderwijs, artikel 11.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs, artikel 15.1 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, de artikelen 4:46, 4:48, 4:49, 4:50, 4:56 en 4:57 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 75, tiende lid, van de Wet primair onderwijs BES en artikel 123, zevende lid, van de Wet voortgezet onderwijs BES;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING BELEIDSREGEL ADVIESKADER NIEUWE SCHOLEN

In de bijlage bij de Beleidsregel advieskader nieuwe scholen wordt in paragraaf 3.3, onder OE8, 'art. 167 en art. 167a van de WPO' vervangen door 'art. 160 en art. 161 van de WPO'.

ARTIKEL II. WIJZIGING BELEIDSREGEL FINANCIËLE SANCTIES BIJ BEKOSTIGDE ONDERWIJSINSTELLINGEN

De Beleidsregel financiële sancties bij bekostigde onderwijsinstellingen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘artikel 164 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 146 van de Wet op de expertisecentra’ vervangen door ‘artikel 155 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 133 van de Wet op de expertisecentra’.

B

In artikel 5a wordt ‘artikel 163b van de Wet op het primair onderwijs, artikel 145a van de Wet op de expertisecentra’ vervangen door ‘artikel 153 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 132 van de Wet op de expertisecentra’.

ARTIKEL III. INWERKINGTREDING

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 april 2022. Indien de Staatscourant waarin deze beleidsregel wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 maart 2022, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

TOELICHTING

Met de Wet vereenvoudiging bekostiging primair onderwijs wordt de bekostiging voor (speciale) scholen voor basisonderwijs, scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en samenwerkingsverbanden passend onderwijs eenvoudiger, minder sturend en beter voorspelbaar.1 De vereenvoudigingsmaatregelen gelden, voor zover van toepassing, ook voor de scholen in Caribisch Nederland. De vereenvoudigde bekostigingssystematiek zal vanaf kalenderjaar 2023 toegepast worden. De benodigde wet- en regelgeving treedt op 1 april 2022 in werking. De wijzigingen in deze beleidsregel zijn alleen technisch van aard: verwijzingen naar de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra in een tweetal beleidsregels worden aangepast om aan te sluiten bij de gewijzigde wetgeving.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma


X Noot
1

Wet van 25 februari 2021 tot wijziging van onder meer de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet primair onderwijs BES, de Wet op het voortgezet onderwijs en enkele andere wetten vanwege de vereenvoudiging van de bekostiging van de scholen voor primair onderwijs en samenwerkingsverbanden (Stb. 2021, 171).

Naar boven