Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 22 maart 2022 tot wijziging van de Regeling basisregistratie personen in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BRP, versie 4.0.0, en van de Regeling burgerservicenummer in verband met de invoering van het Logisch Ontwerp BSN, versie 1.6

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 3, eerste lid, van het Besluit basisregistratie personen en artikel 2 van het Besluit burgerservicenummer;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling basisregistratie personen wordt als volgt gewijzigd:

A

De artikelen 2 en 3 komen te luiden:

Artikel 2

De systeembeschrijving wordt gevormd door de niet als toelichting gemarkeerde delen van het Logisch Ontwerp BRP, versie 4.0.0, bedoeld in artikel 3.

Artikel 3

Het Logisch Ontwerp BRP, versie 4.0.0, is opgenomen in bijlage 1 bij deze regeling.

B

Bijlage 1 wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage A bij deze regeling.

C

De bijlagen 2, 3, 4 en 5 vervallen.

ARTIKEL II

De Regeling burgerservicenummer wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3, aanhef, wordt 'Logisch ontwerp BSN, versie 1.5' vervangen door 'Logisch Ontwerp BSN, versie 1.6'.

B

De bijlage wordt vervangen door de bijlage, opgenomen als bijlage B bij deze regeling.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen A en B, die zullen worden geplaatst op https://www.rvig.nl.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen

BIJLAGE A ALS BEDOELD IN ARTIKEL I, ONDERDEEL B

Bijlage 1. Logisch Ontwerp BRP, versie 4.0.0

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

BIJLAGE B ALS BEDOELD IN ARTIKEL II, ONDERDEEL B

Bijlage. Logisch Ontwerp BSN, versie 1.6

Bijlage bij artikel 3

Deze bijlage wordt bekendgemaakt op https://www.rvig.nl.

TOELICHTING

ALGEMEEN

1. Inleiding

De onderhavige wijzigingen van de Regeling basisregistratie personen (hierna: Regeling BRP) hebben betrekking op de vaststelling van het Logisch Ontwerp BRP (hierna: LO BRP). Daarin worden het Logisch Ontwerp GBA, versie 3.14, en het Logisch Ontwerp RNI, versie 2.15, gecombineerd tot één LO BRP, dat als versienummer 4.0.0 heeft gekregen. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de functionele werking van de basisregistratie personen (BRP) en de registratie niet-ingezetenen (RNI). Er komen aldus geen nieuwe (technische) voorschriften te gelden voor de organisaties die gebruikmaken van de centrale BRP-voorzieningen. De samenvoeging van het LO GBA en het LO RNI tot één LO BRP heeft als voordeel dat de onderlinge samenhang tussen deze twee delen van de systeembeschrijving beter inzichtelijk wordt. Daarbij zijn de niet meer in gebruik zijnde onderdelen verwijderd en zijn de verwijzingen naar de GBA aangepast naar de BRP. Bij gelegenheid van de introductie van dit gecombineerde LO BRP zijn tevens enkele tekstuele onvolkomenheden en onderlinge tegenstrijdigheden weggenomen.

De systeembeschrijving vormt de beschrijving van de voorzieningen waarmee het stelsel van de BRP wordt uitgevoerd; door middel van de systeembeschrijving worden gedetailleerde regels gesteld die noodzakelijk zijn om de voorzieningen te laten werken. Op grond van de Wet basisregistratie personen (hierna: Wet BRP) en het Besluit basisregistratie personen (hierna: Besluit BRP) wordt deze systeembeschrijving bij ministeriële regeling vastgesteld. De systeembeschrijving wordt gevormd door de als zodanig gemarkeerde hoofdstukken en bijlagen, of onderdelen daarvan, van het LO, dat als bijlage bij de Regeling BRP is gevoegd.

Deze regeling wijzigt ook de Regeling burgerservicenummer (hierna: Regeling BSN); het Logisch Ontwerp BSN (hierna: LO BSN), versie 1.6, wordt vastgesteld. Hiermee wordt het LO BSN op drie onderdelen in overeenstemming gebracht met het LO BRP, versie 4.0.0. Het betreft kleinere wijzigingen, waaronder een tekstuele aanpassing, in het LO BSN die naar verwachting geen gevolgen hebben voor de uitvoeringspraktijk.

2. Privacyaspecten en regeldrukgevolgen

Geen van beide LO-wijzigingen heeft gevolgen voor de privacy van burgers, noch hebben de wijzigingen enig gevolg voor de regeldruk.

3. Consultatie en advies

Van internetconsulatie is afgezien, gelet op de technische aard van de wijzigingen en de doelgroep (overheidsorganisaties die betrokken zijn bij de bijhouding van de BRP of daarvan gebruikmaken) waarvoor deze in overwegende mate relevantie hebben. Deze doelgroep is op andere wijze geïnformeerd, en wel via het Gebruikersoverleg BRP.1

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

ARTIKEL I

Artikel I ziet op de vaststelling van het nieuwe LO BRP, versie 4.0.0, en bestaat uit drie onderdelen (onderdelen A, B en C).

Onderdeel A betreft een wijziging van de artikelen 2 en 3 van de Regeling BRP. Artikel 2, onderdelen a en b, bepaalde welke delen van het LO GBA en het LO RNI onderdeel uitmaakten van de systeembeschrijving. Deze onderdelen waren aangewezen in de bijlagen 1 en 2 bij de Regeling BRP. Omwille van de leesbaarheid wordt voortaan in het LO zelf, door middel van markeringen, aangegeven welke passages behoren tot de systeembeschrijving. Dit is van belang omdat alleen de passages die onderdeel uitmaken van de systeembeschrijving juridisch bindend zijn voor de gebruikers van de BRP. Het nieuwe artikel 2 bepaalt dan ook dat de systeembeschrijving wordt gevormd door de niet als toelichting gemarkeerde delen van het LO BRP, versie 4.0.0. Artikel 2, onderdeel c, is vervallen. Dit onderdeel beschreef, in samenhang met bijlage 3 bij de Regeling BRP, op welke wijze de aangewezen onderdelen van de Logisch Ontwerpen – gebruikmakend van de bestaande GBA-voorzieningen – onder de werking van de Wet BRP worden toegepast. Dit onderdeel – dat ziet op instructie en concordantie – is overbodig geworden, omdat het LO voortaan dezelfde terminologie bezigt als de Wet BRP en het Besluit BRP. Artikel 3 bevatte een verwijzing naar de twee LO’s (GBA en RNI), dat artikel is gewijzigd door daarin de verwijzing naar het samengevoegde LO BRP op te nemen.

Onderdeel B betreft de wijziging van bijlage 1 bij de Regeling BRP. In deze bijlage waren de verbindende onderdelen van het LO GBA aangewezen. Nu deze aanwijzing voortaan in het LO zelf geschiedt (onderdeel A), kan bijlage 1 in haar huidige vorm komen te vervallen. In plaats daarvan bevat de eerste bijlage bij de Regeling BRP thans het Logisch Ontwerp BRP (versie 4.0.0) zelf.

Met onderdeel C komen vier bijlagen bij de Regeling BRP te vervallen. Bijlage 2 bevatte de aanwijzing van de verbindende onderdelen van het LO RNI. Deze aanwijzing geschiedt voortaan (door markering) in het LO BRP zelf. Bijlage 3 vervalt als gevolg van het schrappen van onderdeel c van artikel 2 (zie hierboven). De bijlagen 4 en 5 betroffen de Logisch Ontwerpen GBA en RNI. Voor deze bijlagen komt de nieuwe bijlage 1 (LO BRP) in de plaats.

ARTIKEL II

Artikel II betreft een wijziging van de Regeling BSN en ziet op de introductie van een gewijzigd LO BSN (versie 1.6). Daartoe wordt artikel 3 van de Regeling BSN aangepast door daarin de verwijzing naar het nieuwe versienummer op te nemen (onderdeel A) en wordt in de bijlage bij de Regeling BSN het gewijzigde LO zelf opgenomen (onderdeel B). Het LO BSN is op drie onderdelen gewijzigd; deze wijzigingen worden hieronder toegelicht.

Ten eerste is het sinds 1 januari 2022 mogelijk om in de BRP een code te plaatsen bij de persoonslijst van een ingeschrevene, wanneer het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld dat de burger niet verblijft op het adres dat in de BRP van hem is opgenomen. Dit tussenresultaat van een adresonderzoek kan bijvoorbeeld worden bereikt als er inmiddels nieuwe bewoners op het adres zijn ingeschreven. De introductie van deze code leidt tevens tot een aanpassing van het LO BSN. De nieuwe ‘onderzoekscode 089999’ wordt door de Berichtenvoorziening BSN naar een tekst vertaald.

Ten tweede begonnen in tabel 38 ‘Adellijke titel/predikaat’ de titels met een hoofdletter. Volgens de Hoge Raad van Adel was dit niet juist; de titels dienen namelijk met een kleine letter te worden geschreven. Ook de schrijfwijze van het woord ‘predikaat’ was sinds 2006 niet meer de correcte spelling. Doordat de Wet GBA over ‘predikaten’ sprak, is deze spelling destijds overgenomen in het LO BSN. Echter, de Wet BRP spreekt over ‘predicaten’, waardoor het de voorkeur heeft om ook meteen de schrijfwijze van het woord ‘predikaat’ in het gehele LO BSN te wijzigen in ‘predicaat’. Tabel 38 voor ‘Adellijke titel/predikaat’ is een vaste tabel, waardoor de inhoud niet gewijzigd kan worden. Om de schrijfwijze van de adellijke titels en predicaat te kunnen wijzigen, is een LO-wijziging nodig om dit te corrigeren.

Ten derde dient de gemeente van vestiging, bij een eerste inschrijving op grond van aangifte van verblijf en adres en bij een hervestiging in Nederland, bij de Beheervoorziening burgerservicenummer (hierna: BV BSN) te verifiëren of de persoon reeds bekend is. Om de kans te verkleinen dat iemand na naamswijziging in het buitenland niet wordt herkend in de BV BSN, wordt bij vreemdelingen met een EU-nationaliteit tevens gezocht of het buitenlands persoonsnummer reeds voorkomt bij een ingeschreven persoon. Deze controle geeft er inzicht in of het nummer correct kan zijn (dat wil zeggen: aan alle bekende eisen voldoet) of welke afwijking er is geconstateerd (niet de juist lengte, geboortedatum in het nummer wijkt af van die van de persoon, etc.). De onderhavige wijziging van het LO BSN ziet op het toevoegen van het Italiaanse persoonsnummer aan de tabel met persoonsnummers en op verbeteringen en aanvullingen op de controles voor de persoonsnummers uit Tsjechië, Slowakije en Spanje.

ARTIKEL III

In overeenstemming met het stelsel van vaste verandermomenten, treedt deze regeling in werking met ingang van 1 april 2022.

BIJLAGEN A EN B

In bijlage A is het LO BRP, versie 4.0.0, opgenomen en in bijlage B het LO BSN, versie 1.6.2 In deze regeling is, zoals gebruikelijk, aan het slot vermeld dat deze met de toelichting in de Staatscourant wordt geplaatst. Daarbij is voor wat deze bijlagen betreft een uitzondering gemaakt; de bijlagen A en B worden geplaatst op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (hierna: RvIG) (https://www.rvig.nl). De bijlagen zijn namelijk door hun omvang en opmaak niet geschikt om in de Staatscourant te worden plaatsen.

Voor de inwerkingtreding van de Wet elektronische publicaties,3 kende de Bekendmakingswet de figuur van het bekendmaken van bijlagen door terinzagelegging.4 De in dit kader relevante artikelen in Regeling BRP en de Regeling BSN waren op die figuur geënt. De Bekendmakingswet voorziet thans echter niet meer in bekendmaking door terinzagelegging. In plaats daarvan is in artikel 7 van de Bekendmakingswet bepaald dat in afwijking van het in die wet vervatte bekendmakingsstramien een wet, een algemene maatregel van bestuur of een ander besluit kan bepalen dat – na voorafgaande instemming van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – een bij die wet, die algemene maatregel van bestuur of dat besluit behorende bijlage wegens aard of omvang wordt bekendgemaakt door middel van een in die wet, die algemene maatregel van bestuur of dat besluit aangewezen ander algemeen toegankelijk elektronisch medium – bijvoorbeeld de website van een openbaar lichaam – dan het publicatieblad.5 In het onderhavige geval is – zeker nu de relevante bepalingen in de Regeling BRP en de Regeling BSN reeds repten van het tevens beschikbaar stellen via https://www.rvig.nl – de website van RvIG het aangewezen medium voor bekendmaking.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, A.C. van Huffelen


X Noot
1

Het overleg, bedoeld in artikel 1.15, eerste lid, van de Wet BRP, van de Minister van BZK met representatieve vertegenwoordigingen van de gemeenten, van de aangewezen bestuursorganen en van de overheidsorganen en derden aan wie op grond van artikel 3.2, 3.3 of 3.13 van de Wet BRP gegevens uit de BRP worden verstrekt.

X Noot
2

Zie (de toelichting bij) artikel I, onderdelen A en B, onderscheidenlijk (de toelichting bij) artikel II, onderdelen A en B.

X Noot
3

Stb. 2020, 262.

X Noot
4

Artikel 5, eerste lid, van de Bekendmakingswet (oud).

X Noot
5

Zie artikel 7, tweede lid, van de Bekendmakingswet.

Naar boven