Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 4 april 2022, nr. IENW/BSK-2021/344765, tot wijziging van de Regeling geluid milieubeheer in verband met de implementatie van het Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1967 van de Commissie van 11 november 2021 tot opzetting van een verplicht gegevensarchief en een verplicht digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme overeenkomstig Richtlijn 2002/49/EG van het Europees Parlement en de Raad (PbEU 2021, L 400)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 11.6, zesde lid, van de Wet milieubeheer en artikel 22, aanhef en onder b, van het Besluit geluid milieubeheer;

BESLUIT:

ARTIKEL I

De Regeling geluid milieubeheer wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt in de alfabetische volgorde ingevoegd:

centrale voorziening geluidgegevens:

de digitale voorziening die door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu namens Onze Minister wordt beheerd en wordt geplaatst op www.geluidgegevens.nl;

B

Artikel 5 komt te luiden:

Artikel 5

  • 1. De opstelling van geluidsbelastingkaarten als bedoeld in artikel 22 van het besluit geschiedt in overeenstemming met het verplicht digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme, dat door de Europese Commissie op 11 november 2021 is vastgesteld op grond van artikel 10, tweede lid, van de richtlijn omgevingslawaai, in combinatie met Bijlage IV, onderdeel 9, en Bijlage VI, onderdeel 3, van die richtlijn.

  • 2. Om te voldoen aan het eerste lid van dit artikel en aan artikel 11.9, tweede lid, van de wet worden de geluidsbelastingkaarten aangeleverd aan de centrale voorziening geluidgegevens met gebruikmaking van het datamodel dat de European Environmental Agency daarvoor beschikbaar stelt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling zijn wijzigingen doorgevoerd in de Regeling geluid milieubeheer. Hiermee is het Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1967 van de Commissie van 11 november 2021 tot opzetting van een verplicht gegevensarchief en een verplicht digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme overeenkomstig Richtlijn 2002/49/EG van het Europees Parlement en de Raad (PbEU 2021, L 400) (hierna: richtlijn omgevingslawaai) geïmplementeerd.

Informatie-uitwisselingsmechanisme

Overeenkomstig de wijzigingen die bij Verordening (EU) 2019/1010 van het Europees Parlement en de Raad in de richtlijn omgevingslawaai zijn ingevoerd, heeft de Europese Commissie een verplicht gegevensarchief en een verplicht digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme ontwikkeld. Hiermee kunnen de lidstaten informatie over strategische geluidsbelastingkaarten delen. Dit staat in het Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1967 van de Commissie van 11 november 2021 tot opzetting van een verplicht gegevensarchief en een verplicht digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme overeenkomstig Richtlijn 2002/49/EG van het Europees Parlement en de Raad (PbEU 2021, L 400).

Ten behoeve van het digitaal mechanisme voor informatie-uitwisseling moeten de gegevens voldoen aan specifieke vereisten voor wat betreft het formaat waarin ze worden aangeleverd, zodat de gegevens binnen het gegevensarchief beheerd en geïnterpreteerd kunnen worden. Daarom wordt in de bijlage bij genoemd uitvoeringsbesluit, als integraal onderdeel van de ontwikkeling van het digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme, het formaat vastgesteld waarin de middels het verplichte gegevensarchief als bedoeld in artikel 10, tweede lid, van de richtlijn omgevingslawaai aan de Europese Commissie mee te delen gegevens moeten worden aangeleverd.

Het uitvoeringsbesluit schrijft de lidstaten voor het instrument Reportnet te gebruiken als gegevensarchief en informatie-uitwisselingsmechanisme. Reportnet is het elektronisch rapportageplatform van het Europees Milieuagentschap voor de rapportage van milieu- en klimaatgegevens. Reportnet is erop ingericht dat het gegevens met het in het uitvoeringsbesluit vastgestelde formaat kan ontvangen.

Aanleveren gegevens

In Nederland ligt de verantwoordelijkheid voor het aanleveren van de gegevens aan de Europese Commissie bij de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Met deze wijziging van de Regeling geluid milieubeheer is voorgeschreven dat de overheden die een geluidsbelastingkaart opstellen, deze beschikbaar stellen in het formaat van de Europese Commissie. De Minister stelt hiervoor de centrale voorziening geluidgegevens (hierna: Cvgg) beschikbaar, die wordt beheerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (hierna: RIVM). De European Environmental Agency heeft het formaat uitgewerkt in een datamodel dat in Nederland wordt gepubliceerd op de website https://infomil.nl/geluid-enddatamodel. Voor de aanlevering aan de Cvgg zal het RIVM indien nodig verdere aanwijzingen geven.

Uitvoerbaarheid

De regeling is voorgelegd aan VNG, IPO, RWS en ProRail. ProRail vraagt om duidelijker te maken dat het geluidregister (artikel 11.51 Bkl) pas in de Cvgg wordt opgenomen bij inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit is gedaan door het geluidregister uit de definitie te verwijderen en bij de definitie een extra toelichting te plaatsen. ProRail is verder akkoord. RWS verzoekt na te gaan of de verwijzingen naar twee websites in overeenstemming zijn met de Aanwijzingen voor de regelgeving (aanwijzing 3.50). Hierop is de verwijzing in artikel 5, tweede lid, verwijderd. In de toelichting is de verwijzing wel gehandhaafd, en ook is de verwijzing in artikel 1 gehandhaafd. RWS is verder akkoord. De VNG en het IPO zijn akkoord met deze regeling.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

De definitie van centrale voorziening geluidgegevens is toegevoegd aan de begripsbepalingen van artikel 1. De centrale voorziening geluidgegevens zal het proces voor de geluidsbelastingkaarten ondersteunen en zal na inwerkingtreding van de Omgevingswet het geluidregister van artikel 11.51 Bkl ontsluiten.

Artikel I, onderdeel B

Met dit onderdeel is artikel 5 gewijzigd. Artikel 5 bepaalt dat voor het opstellen van geluidsbelastingkaarten door de Minister, gedeputeerde staten en burgemeester en wethouders en voor het aanleveren van die geluidsbelastingkaarten aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat gebruik wordt gemaakt van het door de Europese Commissie voorgeschreven digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme en het door de European Environmental Agency beschikbaar gestelde datamodel.

Artikel II

De datum van inwerkingtreding van deze regeling is de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Van de in het systeem van vaste verandermomenten opgenomen minimale invoeringstermijn van drie maanden tussen publicatie en inwerkingtreding – in geval van een regeling die direct relevant is voor medeoverheden – wordt afgeweken. Dit is toegestaan aangezien de wijziging implementatie betreft van het Uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1967 van de Commissie van 11 november 2021 tot opzetting van een verplicht gegevensarchief en een verplicht digitaal informatie-uitwisselingsmechanisme overeenkomstig Richtlijn 2002/49/EG van het Europees Parlement en de Raad (PbEU 2021, L 400).

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven