Besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 9 maart 2022, nummer WBN-BES 2022/2, houdende wijziging van de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003, toegespitst op het gebruik in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de Rijkswet op het Nederlanderschap, het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap, de Regeling verkrijging en verlies Nederlanderschap;

Besluit:

ARTIKEL I

De Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003 toegespitst op het gebruik in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt als volgt gewijzigd:

A

1.14-1a-BES: Bereidheidsverklaring tot afstand huidige nationaliteit bij het verzoek tot verkrijging van het Nederlanderschap door optie ex artikel 6, eerste lid, aanhef en onder e, RWN komt te vervallen.

B

Model 1.50-BES: ‘Bereidheidsverklaring tot afstand huidige nationaliteit bij het verzoek tot verkrijging van het Nederlanderschap door optie ex artikel 6, eerste lid, aanhef en onder e, RWN’ en is bijgevoegd als bijlage 1.

C

Model 1.51-BES: Verklaring in verband met verlies van de Egyptische, Georgische, Libische, Mauritaanse, Oegandese, Oostenrijkse, Sri Lankaanse of Zuid-Afrikaanse nationaliteit wordt vernummerd tot model 1.14-1b-BES: ‘Verklaring in verband met verlies van de Egyptische, Georgische, Libische, Mauritaanse, Oegandese, Oostenrijkse, Sri Lankaanse of Zuid-Afrikaanse nationaliteit’ en is bijgevoegd als bijlage 2.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal (met de toelichting) in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 9 maart 2022

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.W.H.M. Beaujean directeur-generaal Migratie

BIJLAGE 1

Model 1.14-1a HRWN-BES

Bereidheidsverklaring tot afstand huidige nationaliteit bij het verzoek tot verkrijging van het Nederlanderschap door optie ex artikel 6, eerste lid, aanhef en onder e, RWN

BIJLAGE 2

Model 1.14-1b HRWN-BES:

Verklaring in verband met verlies van de Egyptische, Georgische, Libische, Mauritaanse, Oegandese, Oostenrijkse, Sri Lankaanse of Zuid-Afrikaanse nationaliteit

TOELICHTING

ALGEMEEN

Met dit WBN wordt een aantal omissies in de Handleiding BES hersteld. Het WBN treedt een dag na publicatie in de Staatscourant in werking, om de wijziging van model 1.51 uit WBN-BES 2022/1, die per 1 april 2022 in werking treedt, gewoon door te laten gaan.

A, B, C

Met WBN-BES 2022/1 is model 1.51-BES toegevoegd aan de Handleiding voor de BES in het kader van de uitvoering van de evenredigheidstoets op het verlies van Unierechten na het van rechtswege verlies van de Nederlandse nationaliteit. Gebleken is echter dat voor de BES al een model 1.51-BES bestond. Gebleken is ook, dat dit model in de Handleidingen NL, Aruba en Curaçao/Sint Maarten valt onder nummer 1.14-1b. Daarom is besloten om het bestaande model 1.51-BES te vernummeren tot model 1.14-1b BES, omdat het hiermee aansluit bij de nummering van de modellen van de andere Handleidingen. Bovendien sluit het aan bij de landenlijst van Bijlage 1 ‘Overzicht afstandsbepalingen in de nationaliteitswetgevingen van de staten der Verenigde Naties’, waarin ook voor de HRWN-BES al verwijzingen zijn opgenomen naar model 1.14-1b-BES.

Met het vernummeren van het huidige model 1.51-BES kan de versie van model 1.51-BES, zoals opgenomen in WBN-BES 2022/1 BES, en die in werking treedt per 1 april 2022, in stand blijven.

Verder is gebleken dat model 1.50-BES ook bestaat als model 1.14-1a-BES. Door het vernummeren van model 1.50-BES blijft alleen model 1.14-1a geldig, en is de nummering van de modellen ook in lijn met die van de overige Handleidingen.

Het oude model 1.14-1a komt te vervallen.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, namens deze, J.W.H.M. Beaujean directeur-generaal Migratie

Naar boven