Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport, van 8 maart 2022, kenmerk 3326580-1025317-S, houdende de wijziging van de Regeling Sportakkoord en leefstijlinterventies 2020–2022 in verband met het actualiseren van de maximale uitkeringsbedragen per gemeente voor 2022, het verlengen van de aanvraagperiode voor 2022 en het verlengen van de werkingsduur

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-Subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Sportakkoord en leefstijlinterventies 2020–2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘Minister voor Medische Zorg’ vervangen door ‘Minister voor Langdurige Zorg en Sport’.

B

In artikel 2, derde lid, wordt na ‘2021’ ‘en 2022’ ingevoegd.

C

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. De aanvraag tot verlening van een uitkering voor 2021 kan worden ingediend tot en met 8 november voorafgaand aan het jaar waarvoor de uitkering wordt aangevraagd.

2. Onder vernummering van het vijfde tot en met het zevende lid tot het zesde tot en met achtste lid wordt een lid ingevoegd, luidende.

  • 5. De aanvraag tot verlening van een uitkering voor het jaar 2022 kan worden ingediend tot en met 31 januari 2022.

D

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De Minister neemt in 2021 binnen 17 weken na 8 november van het betreffende jaar een besluit omtrent de verlening van de uitkering.

2. Onder vernummering van het derde tot en met het vijfde lid tot het vierde tot en met het zesde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. De Minister neemt 9 weken na 31 januari 2022 van het betreffende jaar een besluit omtrent de verlening van de uitkering.

3. Het vierde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 4. De Minister neemt voor de uitkering, bedoeld in artikel 2, derde lid, in 2021 binnen 13 weken na publicatie van deze regeling in de Staatscourant.

E

In bijlage I en bijlage III wordt ‘8 november 2021’ vervangen door ’31 januari 2022’.

F

In bijlage IV, tweede alinea, vervalt ‘Daarvoor was voor hen € 15.000 beschikbaar, die was verwerkt in het bedrag van de maximale uitkering.’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt ten aanzien van de onderdelen A tot en met E terug tot en met 8 november 2021 en voor onderdeel F terug tot en met 22 oktober 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg, en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot de wijziging van de Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020–2022. Door de aanhoudende pandemie komt er veel op gemeenten af. Gebleken is dat een aantal gemeenten daardoor te laat of nog niet een aanvraag hebben ingediend. Deze gemeenten hebben echter wel aangegeven alsnog graag een aanvraag te willen indienen. Deze mogelijkheid wil ik hen, gezien het belangrijke doel van deze regeling, bieden. Daarnaast is de werkingsduur met een jaar verlengd en is verduidelijkt dat het schuiven tussen de middelen voor de sportformateur en de uitvoeringskosten van het lokale Sportakkoord mogelijk is.

Artikelsgewijs

ARTIKEL I

Onderdeel A

In verband met het aantreden van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport is de definitie van Minister aangepast.

Onderdeel B

Op grond van artikel 2, derde lid, verleent de Minister voor het jaar 2021 een specifieke uitkering aan de gemeenten, genoemd in Bijlage V, voor in dat jaar nieuw te starten activiteiten op het gebied van gezonde leefstijlinterventies. Met deze wijzigingsregeling is deze bevoegdheid voor de Minister ook voor het jaar 2022 geregeld.

Onderdelen C en D

Om gemeenten langer de gelegenheid te bieden om een aanvraag in te dienen, is de aanvraagperiode voor 2022 verlengd tot en met 31 januari 2022. Dit betreft een verlenging van bijna 3 maanden. Door het verlengen van de aanvraagperiode is tevens een verlenging van de beslistermijn nodig. Deze termijn is met slechts vier weken verlengd.

Onderdeel E

Door de verlenging van de aanvraagperiode voor 2022 is een wijziging van bijlage I en III nodig.

Onderdeel F

Met onderdeel G is verduidelijkt dat gemeenten het totale maximabedrag opgenomen in bijlage IV kunnen inzetten voor zowel het aanstellen van een sportformateur als het uitvoeren van een lokaal sportakkoord of een living lab. Middelen die oorspronkelijk bedoeld waren voor het aanstellen van een sportformateur kunnen dus ook worden ingezet voor het uitvoeren van het lokaal sportakkoord.

ARTIKEL II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving, treedt deze regeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt voor de onderdelen A tot en met E terug tot en met 8 november 2021. Deze wijziging moet zo spoedig mogelijk gevolg hebben, zodat gemeenten de specifieke uitkering in 2022 kunnen inzetten ten behoeve van de doelstellingen van deze regeling. De terugwerkende kracht is nodig, omdat de aanvraagperiode wordt verlengd van 8 november 2021 tot en met 31 januari 2022. De terugwerkende kracht werkt niet benadelend voor belanghebbenden. Voor wat betreft onderdeel F werkt deze regeling terug tot en met 22 oktober 2020.

De Minister voor Langdurige Zorg, en Sport C. Helder

Naar boven