Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 2 maart 2022, nr. Min-BuZa.2022.11507-24, tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Minister van Financiën en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2022/334 van de Raad van de Europese Unie van 28 februari 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb EU, L 57);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘artikel 3 quater, eerste tot en met vierde lid,’ ingevoegd ‘artikel 3 quinquies, eerste lid,’ en wordt ‘artikel 5 bis, eerste lid, en tweede lid, eerste volzin,’ vervangen door ‘artikel 5 bis, eerste lid, tweede lid, eerste volzin, en vierde lid,’.

2. In het tweede lid wordt na ‘artikel 3 quater, vijfde lid,’ ingevoegd ‘artikel 3 quinquies, tweede lid of derde lid,’ en wordt ‘artikel 5 bis, tweede lid, tweede volzin, of derde lid,’ vervangen door ‘artikel 5 bis, tweede lid, tweede volzin, derde of vijfde lid,’.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid, wordt ‘artikel 5 quater, eerste lid,’ vervangen door ‘artikel 5 bis, vijfde lid, artikel 5 quater, eerste lid,’ en wordt ‘financiële diensten’ vervangen door ‘financiële diensten of transacties’.

2. Toegevoegd wordt een zesde lid, luidende:

  • 6. De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 3 quinquies, derde lid, van Verordening (EU) nr. 833/2014, is de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

TOELICHTING

Gezien de ernst van de situatie en in antwoord op de acties van de Russische Federatie die de situatie in Oekraïne destabiliseren, acht de Raad van de Europese Unie het passend om verdere beperkende maatregelen in te stellen die verband houden met de sectoren financiën en luchtvaart.

Op 28 februari 2022 heeft de Raad Besluit (GBVB) 2022/3351 tot wijziging van Besluit 2014/512/GBVB vastgesteld. Bij dat besluit worden nieuwe beperkende maatregelen opgelegd waarbij Russische luchtvaartmaatschappijen, in Rusland geregistreerde luchtvaartuigen, en niet in Rusland geregistreerde luchtvaartuigen die eigendom zijn van of gecharterd worden door, of anderszins onder controle staan van Russische natuurlijke personen of rechtspersonen, entiteiten of organen wordt verboden te landen in, of op te stijgen van, het grondgebied van de Unie, dan wel over dat grondgebied te vliegen. Bij datzelfde besluit worden tevens alle transacties met de Centrale Bank van Rusland verboden.

Deze verdere beperkende maatregelen zijn eveneens vastgesteld in Verordening (EU) nr. 2022/3342. Deze verordening vloeit voort uit het genoemde besluit en wijzigt Verordening (EU) nr. 833/2014. De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 als gevolg van de gewijzigde Verordening (EU) nr. 833/2014.

Artikelsgewijze toelichting

In artikel 1a, eerste lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 zijn de verbodsbepalingen ingevoegd als gevolg van bovengenoemde sancties. Het betreft artikel 3 quinquies, eerste lid, zijnde de luchtvaartbeperkingen, en artikel 5 bis, vierde lid, zijnde het transactieverbod met de Centrale Bank van Rusland. In artikel 1a, tweede lid, van voornoemde regeling, zijn de uitzonderingen op de verbodsbepalingen opgenomen (artikel I, onderdeel A).

De wijziging van artikel 2 van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 actualiseert de bevoegde autoriteiten als gevolg van de wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014. Eén van de wijzigingen betreft het aanwijzen van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat als bevoegde autoriteit ten aanzien van de uitvoering van de luchtvaartbeperkingen (artikel I, onderdeel B).

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde de inwerkingtreding mag afwijken van de Vaste Veranderomenten voor inwerkingtreding van regelgeving.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra


X Noot
1

Besluit (GBVB) 2022/335 van de Raad van de Europese Unie van 28 februari 2022 tot wijziging van Besluit 2014/512/GBVB betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb EU, L 57).

X Noot
2

Verordening (EU) nr. 2022/334 van de Raad van de Europese Unie van 28 februari 2022 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 833/2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb EU, L 57).

Naar boven