Besluit van Belastingdienst/Toeslagen, vertegenwoordigd door de directeur-generaal Toeslagen, van 21 februari 2022, nr. 2022-18004, houdende vaststelling van het Besluit verlening mandaat, volmacht en machtiging van Belastingdienst/Toeslagen aan directeur-generaal ketenregie in het kader van private schulden (Besluit verlening mandaat, volmacht en machtiging van Belastingdienst/Toeslagen aan de directeur-generaal ketenregie in het kader van private schulden)

Belastingdienst/Toeslagen,

Gelet op het Besluit betalen private schulden (Stcrt. 2021, 44723) en de artikelen 10:3, 10:4, 10:9 en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op de vooraf verkregen instemmingen van de directeur-generaal ketenregie en de directeur-generaal herstelbeleid;

Besluit:

Artikel 1. Mandaatverlening

  • 1. Aan de directeur-generaal ketenregie wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend voor de uitvoering van het Besluit betalen private schulden (Stcrt. 2021, 44723).

  • 2. De gemandateerde kan de aan hem gemandateerde bevoegdheden ondermandateren.

  • 3. Bij afwezigheid van de directeur-generaal Ketenregie wordt hij vervangen door de directeur-generaal Herstelbeleid.

Artikel 2. Ondertekening

De ondertekening in mandaat onderscheidenlijk ondermandaat luidt:

De Belastingdienst/Toeslagen,

namens deze,

<handtekening van de gemandateerde functionaris of ondergemandateerde medewerker>

[naam van de gemandateerde functionaris of ondergemandateerde medewerker],

[functie van de gemandateerde functionaris of ondergemandateerde medewerker].

Artikel 3. Intrekking besluiten

Het Mandaatbesluit Belastingdienst/Toeslagen kredietbanken 2021 en het Mandaatbesluit Belastingdienst/Toeslagen SBN 2021 worden ingetrokken.

Artikel 4. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2022.

Artikel 5. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit verlening mandaat, volmacht en machtiging van Belastingdienst/Toeslagen aan de directeur-generaal Ketenregie in het kader van private schulden.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 21 februari 2022

Belastingdienst/Toeslagen, D. Hak Directeur-generaal Toeslagen

TOELICHTING

Het programmadirectoraat-generaal Herstel is per 1 januari 2022 opgericht. Vanaf 1 januari ligt daar ook het opdrachtgeverschap met betrekking tot de private schulden en het herstel in het kader van de toeslagenaffaire.

Er wordt een mandaat verleend vanuit Belastingdienst/Toeslagen aan de directeur-generaal ketenregie van het programmadirectoraat-generaal Herstel, opdat deze het budget kan beheren en volwaardig opdrachtgever en aanspreekpunt voor Sociale Banken Nederland (SBN) en de kredietbanken kan zijn. De gemandateerde heeft de bevoegdheid om een ondermandaat af te geven.

Op dit moment hebben SBN en de kredietbanken een rechtstreeks mandaat vanuit Belastingdienst/Toeslagen. Dat zal worden omgezet naar een ondermandaat vanuit de directeur-generaal ketenregie. Daarom worden de mandaatbesluiten die een rechtstreeks mandaat geven aan SBN en de kredietbanken met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 ingetrokken.

D.A. Hak Directeur-generaal Toeslagen

Naar boven