Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 februari 2022, 2022-0000053215, tot wijziging van de Subsidieregeling STAP-budget in verband met verduidelijking van de verdeling van subsidiegelden

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, eerste en derde lid, 5 en 8, eerste lid, van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 9a van de Subsidieregeling STAP-budget wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. In het tweede lid wordt ‘dat over de aanvraagtijdvakken, bedoeld in het eerste lid, wordt verdeeld’ vervangen door ‘dat gelijkelijk over de aanvraagtijdvakken, bedoeld in het eerste lid, wordt verdeeld, onverminderd het derde lid’.

  • 2. Aan het derde lid wordt een zin toegevoegd, luidende: Indien er in een van deze tijdvakken sprake is van een overschrijding, wordt het bedrag van die overschrijding in gelijke delen op de subsidiebedragen van de volgende tijdvakken in mindering gebracht.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 maart 2022.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 22 februari 2022

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

TOELICHTING

Gebleken is dat er bij artikel 9a van de Subsidieregeling STAP-budget een begrenzing ontbreekt ten aanzien van het maximaal beschikbare subsidiebedrag per tijdvak in het jaar 2022, waardoor uitsluitend het in het tweede lid genoemde bedrag van € 160 miljoen als subsidieplafond staat vermeld. Daarom wordt in de wijziging van het tweede lid aangegeven dat het subsidiebedrag van € 160 miljoen gelijkelijk wordt verdeeld over de vijf tijdvakken. Per tijdvak betekent dat een maximaal beschikbaar subsidiebedrag van € 32 miljoen. Het subsidiebedrag per tijdvak blijft gelijk, maar het kan voor tijdvakken, volgend op het tweede en derde tijdvak wat lager komen te liggen.

Met artikel 9a wordt beoogd een goede voorziening te treffen voor de groep mensen die moeite heeft met het doen van aanvragen langs digitale weg en die zich daarom meldt bij het UWV-loket. Aangezien een aanvraag langs deze weg vaak langduriger is dan een rechtstreeks digitaal ingediende aanvraag is in het derde lid geregeld dat overschrijding van het beschikbare bedrag van € 32 miljoen mogelijk is als dat het gevolg is van de ondersteuning van die groep personen. Deze overschrijdingsmogelijkheid geldt overigens uitsluitend in het tweede en derde tijdvak van 2022 (mei-juni en juli-augustus).

Mocht in een van die tijdvakken of beide tijdvakken sprake zijn van een overschrijding, dan wordt dat overschrijdingsbedrag gelijkelijk ten laste gebracht van de navolgende tijdvakken. Dat wordt geregeld in het gewijzigde derde lid, tweede zin.

Aangezien de Subsidieregeling STAP-budget op 1 maart 2022 in werking treedt, treedt ook deze regeling per die datum in werking.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip

Naar boven