Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 28 februari 2022, nr. WJZ/ 22049972, tot wijziging van de Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2018/1972

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op richtlijn nr. (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (PbEU 2018, L 321) en de artikelen 7.1 en 7.3 van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1.1, onderdelen e, f, h en j, wordt ‘openbare telefoondienst’ vervangen door ‘voor het publiek beschikbare nummergebaseerde interpersoonlijke communicatiedienst’.

B

In artikel 2.2, eerste lid, wordt ‘openbare telefoondiensten’ vervangen door ‘spraakcommunicatiediensten’ en wordt ‘openbare telefoondienst’ vervangen door ‘spraakcommunicatiedienst’.

C

In de artikelen 2.3, aanhef, 2.4, eerste lid, 2.5, eerste lid, 2.5a en 2.7, eerste lid, onderdelen a en b, wordt ‘openbare telefoondienst’ vervangen door ‘spraakcommunicatiedienst’.

D

De artikelen 3.1 en 3.2 vervallen.

E

In artikel 3.3, eerste en tweede lid, wordt ‘openbare telefoondiensten’ vervangen door ‘voor het publiek beschikbare nummergebaseerde interpersoonlijke communicatiedienst’.

F

In artikel 3.9, eerste en tweede lid, wordt ‘openbare telefoondienst’ telkens vervangen door ‘voor het publiek beschikbare nummergebaseerde interpersoonlijke communicatiedienst’.

G

In de artikelen 3.10, eerste en tweede lid, en 3.11, eerste en tweede lid, wordt ‘openbare telefoondienst’ vervangen door ‘voor het publiek beschikbare nummergebaseerde interpersoonlijke communicatiedienst’ en wordt ‘telefoondienst’ telkens vervangen door ‘communicatiedienst’.

H

In artikel 3.12 wordt ‘3.13’ vervangen door ‘artikel 7.3, eerste lid, van de wet’.

I

De artikelen 3.13 en 3.14 vervallen.

J

In artikel 4.5 wordt ‘Onverminderd artikel 3.2 draagt een aanbieder er zorg voor’ vervangen door ‘Een aanbieder draagt er zorg voor’.

K

Bijlage 1 vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 februari 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

1. Algemeen

Met deze regeling wordt de Regeling universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen (hierna: Rude) gewijzigd. Deze wijziging dient ter implementatie van richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 met betrekking tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (hierna: Telecomcode). Het belangrijkste doel van de Telecomcode is het verbeteren van de randvoorwaarden voor het realiseren van snelle digitale communicatieverbindingen (‘connectiviteit’) in de EU. Daarmee wordt een verdere bijdrage geleverd aan het verwezenlijken van een van de doelstellingen uit de mededeling van de Commissie van 6 mei 2015 om te komen tot een digitale interne markt voor de Europese Unie. Voor een nadere toelichting op de achtergrond, totstandkoming en inhoud van de Telecomcode wordt verwezen naar paragraaf 2 van het algemeen deel van de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek van elektronische communicatie (Implementatie Telecomcode) (Kamerstukken II 2020/21, 35 865, nr. 3, blz. 2 tot en met 21; hierna: implementatiewetsvoorstel).

Deze wijzigingsregeling bevat allereerst wijzigingen die samenhangen met de vanwege de implementatie van de Telecomcode doorgevoerde wijzigingen in de in hoofdstuk 7 van de Telecommunicatiewet (hierna: wet) en hoofdstuk 3 van het Besluit universele dienstverlening en eindgebruikersbelangen (hierna: Bude) opgenomen bepalingen over eindgebruikersbelangen. Deze wijzigingen betreffen onder andere de grondslag voor het stellen van nadere regels. Zo zijn veel van de eisen die gelden ten aanzien van transparantie van diensten, tarieven en contractvoorwaarden thans in de wet zelf opgenomen, waar daarvoor eerder nadere regels werden gesteld in het Bude of de Rude. Dit betreft onder meer het gewijzigde artikel 7.1 van de wet waarmee artikel 102 van de Telecomcode is geïmplementeerd. Dat artikel schrijft uitdrukkelijk voor welke informatie over contracten aan eindgebruikers moet worden verstrekt en wat de gevolgen zijn indien die informatie niet overeenkomstig de daarvoor geldende eisen wordt verstrekt. Ook artikel 7.3 van de wet, waarmee artikel 103 van de Telecomcode is geïmplementeerd, is ingrijpend herzien (zie ook de paragrafen 3.7 en 3.8 van de memorie van toelichting bij het implementatiewetsvoorstel (Kamerstukken II 2020/21, 35 865, nr. 3, blz. 48 tot en met 52)). Vanwege de gewijzigde grondslag voor het stellen van nadere regels op grond van de artikelen 7.1 en 7.3 van de wet is een deel van de in de Rude opgenomen bepalingen overbodig geworden. Gelet hierop zijn artikelen 3.1, 3.2, 3.13 en 3.14 van de Rude en Bijlage 1 behorende bij artikel 3.2 van de Rude thans geschrapt (artikel I, onderdelen D, I en K, van deze wijzigingsregeling) en zijn de artikelen 3.12 en 4.5 van de Rude daarop aangepast (artikel I, onderdelen H en I, van deze wijzigingsregeling).

Verder bevat deze wijzigingsregeling een aantal wijzigingen dat samenhangt met het nieuwe begrippenkader van de Telecomcode. Daar het begrip openbare telefoondienst als zodanig daarin niet meer voorkomt, zijn de verwijzingen naar dit begrip in de artikelen 1.1, onderdelen e, f, h en j, 2.2, eerste lid, 2.3, aanhef, 2.4, eerste lid, 2.5, eerste lid, 2.5a, 2.7, eerste lid, onderdelen a en b, 3.3, 3.9, 3.10 en 3.11 van de Rude vervangen door het nieuwe begrip voor het publiek beschikbare nummergebaseerde interpersoonlijke communicatiedienst (artikel I, onderdelen A, E, F en G, van deze wijzigingsregeling) en het begrip spraakcommunicatiedienst (artikel I, onderdelen B en C van deze wijzigingsregeling).

2. Advies en consultatie

2.1. Consultatie

Een ontwerp van deze wijzigingsregeling is, samen met de overige lagere regelgeving ter implementatie van de Telecomcode, geconsulteerd via internetconsultatie.nl. De consultatie vond plaats van 1 oktober tot en met 31 oktober 2021. Ten aanzien van de onderwerpen waarop deze wijzigingsregeling betrekking heeft, heeft dit niet tot reacties geleid (zie https://www.internetconsultatie.nl/amvbtelecomcode).

2.2. Adviescollege toetsing regeldruk

Een ontwerp van deze wijzigingsregeling is voorgelegd aan het Adviescollege toetsing regeldruk. Het Adviescollege toetsing regeldruk heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen omvangrijke gevolgen voor de regeldruk heeft.

3. Uitvoering en handhaving

Een ontwerp van deze wijzigingsregeling is voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt voor een toets op de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. De Autoriteit Consument en Markt heeft in de uitvoeringstoets (brief van 4 november 2021 met kenmerk ACM/UIT/563875) geen bijzonderheden gemeld met betrekking tot de wijzigingsregeling.

4. Regeldruk

Veel van de informatieverplichtingen die voorheen nader waren uitgewerkt in de Rude zijn thans in de wet opgenomen. Als gevolg daarvan zijn thans de daarop betrekking hebbende artikelen in de Rude geschrapt of aangepast. Deze wijzigingsregeling heeft daarmee als zodanig geen gevolgen voor de regeldruk. In paragraaf 4 van de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet in verband met de implementatie van de Telecomcode is nader ingegaan op de gevolgen voor de regeldruk van de gewijzigde bepalingen over de informatieverplichtingen (Kamerstukken II 2020/21, 35 865, nr. 3, blz. 52 tot en met 54).

5. Notificatie

Deze wijzigingsregeling strekt uitsluitend tot implementatie van de Telecomcode. Notificatie van de wijzigingsregeling op grond van Richtlijn 2006/123/EG van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 betreffende diensten op de interne markt (PbEG 2006, L 376) en Richtlijn 2015/1535/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 9 september 2015 betreffende een informatieprocedure op het gebied van technische voorschriften en regels betreffende de diensten van de informatiemaatschappij (PbEU 2015 L 241) is derhalve niet vereist.

6. Inwerkingtreding

Deze wijzigingsregeling treedt in werking een dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze wordt geplaatst. Aangezien de Telecomcode, tot implementatie waarvan deze wijzigingsregeling strekt, op 21 december 2020 had moeten zijn geïmplementeerd, is afgeweken van het beleid van vaste verandermomenten, op grond waarvan ministeriële regelingen normaliter in werking treden op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober en ten minste twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Deze lijn is eveneens gevolgd ten aanzien van de overige implementatieregelgeving.

7. Transponeringstabel

In de onderstaande tabel is opgenomen welke artikelen van de Telecomcode worden geïmplementeerd met deze wijzigingsregeling. Voor een uitgebreid overzicht van de implementatie van de artikelen van de Telecomcode wordt verwezen naar de transponeringstabel die is opgenomen in de memorie van toelichting bij het bovengenoemde wetsvoorstel (Kamerstukken II 2020/21, 35 865, nr. 3, blz. 133 tot en met 165).

Bepaling van Richtlijn (EU) 2018/1972 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (de Telecomcode)

Bepaling in implementatieregeling of bestaande regeling

Toelichting indien niet geïmplementeerd of naar zijn aard geen implementatie behoeft

Omschrijving beleidsruimte

Toelichting op de keuze(n) bij de invulling van de beleidsruimte

Artikel 102, zesde lid

Artikel 7.1, negende lid, van de Telecommunicatiewet en artikel I, onderdelen E, F, G, H en I, van deze wijzigingsregeling

Handhaving of invoering van regels om aanvullende informatie te verstrekken of gebruik dienst te verhinderen

Van deze optie wordt gebruik gemaakt; de gedelegeerde regels zijn gehandhaafd (wel aanpassing vanwege gewijzigde terminologie)

Artikel 103, eerste lid

Artikel 7.3, eerste en tweede lid, van de Telecommunicatiewet en artikel I, onderdelen D, H, I, J en K, van deze wijzigingsregeling

geen

 

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven