Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 16 december 2021, houdende wijziging van het Besluit aanwijzing toezichthouders ACM

Zaaknr. ACM/21/167660

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 8 Uitvoeringswet EU-zeehavenverordening, artikel 7 lid 2 Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen en artikel 44 Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie;

Besluit:

ARTIKEL I

A

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders wordt als volgt gewijzigd:

Onder verlettering van de onderdelen i tot en met l tot j tot en met m wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Onderdeel l (nieuw) komt te luiden:

  • l. Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie;

Onder verlettering van het onderdeel n (nieuw) tot o wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 26 februari 2021.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 december 2021

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, overeenkomstig het door het bestuur op 16 december 2021 genomen besluit, C. Hijmans van den Bergh bestuurslid

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag. In dit bezwaarschrift kan een belanghebbende op basis van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de administratieve rechter.

TOELICHTING

De redenen voor de wijziging van besluit aanwijzing toezichthouders ACM zijn hoofdzakelijk technisch van aard en luiden als volgt:

Op 26 februari 2021 is de Uitvoeringswet EU-zeehavenverordening in werking getreden. Op grond van artikel 12a, eerste lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt in samenhang met artikel 8 van de Uitvoeringswet EU-zeehavenverordening wijst de Autoriteit Consument en Markt toezichthouders aan.

Op 1 november 2021 is de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen in werking getreden. Op grond van artikel 12a, eerste lid, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt in samenhang met artikel 7 lid 2 van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen wijst de Autoriteit Consument en Markt toezichthouders aan.

Onderhavig besluit voorziet er in artikel 1 in dat voor beide wetten toezichthouders worden aangewezen.

  • 1. Op 23 juli 2021 is de Wet implementatie EU-richtlijnen energie-efficiëntie gewijzigd. Op grond van artikel 44 wordt deze wet voortaan aangeduid als de Wet uitvoering EU-handelingen energie-efficiëntie. Onderhavig besluit neemt deze wijziging over.

Dit besluit werkt terug tot en met 26 februari 2021 aangezien dit de eerste dag is waarop de Uitvoeringswet EU-zeehavenverordening in werking is getreden en de ACM ambtenaren kan aanwijzen die belast zijn met het toezicht op de naleving van deze wet.

Naar boven