Kennisgeving terinzagelegging ontwerpbesluit wijziging omgevingsvergunning compressorstation Porthos (fase 3), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 25 februari 2022 tot en met donderdag 7 april 2022 ligt het ontwerpbesluit wijziging omgevingsvergunning compressorstation ter inzage voor Porthos (Port of Rotterdam CO2 Transport Hub and Offshore Storage). In deze periode kunt u hierop reageren.

Het project Porthos is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam N.V., Energie Beheer Nederland en N.V. Nederlandse Gasunie voor de aanleg van een CO2-infrastructuur. De CO2-infrastructuur bestaat uit een verzamelleiding in het Rotterdamse havengebied, compressorstation, leiding op zee en opslagfaciliteiten op de Noordzee.

Waarom is dit project nodig?

De overgang van de huidige fossiele economie naar een duurzame economie inclusief een

andere grondstoffenbasis neemt geruime tijd in beslag. Om de klimaatdoelstellingen te halen, zijn maatregelen nodig die CO2-uitstoot op korte en middellange termijn beperken. CO2-afvang en -opslag is een technologie die hiervoor ingezet kan worden. Door CO2 bij de industrie af te vangen en ondergronds op te slaan, wordt voorkomen dat de CO2 in de atmosfeer terechtkomt.

Het Rotterdamse havengebied (inclusief Moerdijk) heeft in het kader van het klimaatbeleid een opgave om te verduurzamen en te komen tot een CO2-arme haven, terwijl zij tegelijkertijd internationaal competitief moet blijven. Bedrijven in het havengebied hebben tijd nodig om nieuwe CO2-arme technieken te ontwikkelen en testen en om de installaties aan te passen.

In de tussentijd is het afvangen van CO2 en het gezamenlijk via de Porthos-infrastructuur transporteren en opslaan van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee noodzakelijk voor de Rotterdamse industrie en voor Nederland om de klimaatafspraken voor 2030 te realiseren. Het kabinet beschouwt CO2-opslag als een belangrijk onderdeel in de mix van maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen in industriële sectoren waarvoor geen kosteneffectief alternatief is. Het project Porthos past daarmee binnen de afspraken in het regeerakkoord (2017) en het Klimaatakkoord (2019).

Welke procedure wordt gevolgd?

Afgelopen jaar is de eerste fase voor de besluitvorming over Porthos doorlopen. In september 2021 zijn de definitieve besluiten genomen over het inpassingsplan, omgevingsvergunningen en mijnbouwvergunningen voor de offshore pijpleiding, het platform en een wijziging van de vergunning voor opslagveld P18-4. Deze besluiten hebben van vrijdag 1 oktober 2021 tot en met vrijdag 12 november 2021 ter inzage gelegen. Tegen deze besluiten is 1 beroep ingesteld bij de Raad van State.

Van 17 december 2021 tot en met donderdag 27 januari 2022 heeft fase 2 ter inzage gelegen, te weten twee ontwerpbesluiten voor de opslagvergunningen voor opslagvelden P18-2 en P18-4. Hierop zijn geen zienswijzen ontvangen. In het tweede kwartaal van 2022 worden de besluiten definitief ter inzage gelegd.

Vanaf 25 februari 2022 ligt het ontwerpbesluit voor fase 3 van de besluitvorming over Porthos ter inzage. Dit betreft het volgende ontwerpbesluit:

  • 1. Wijzigingsbesluit omgevingsvergunning compressorstation

Wilt u reageren?

U kunt van 25 februari 2022 tot en met 7 april 2022 reageren op het ontwerpbesluit. Dit heet het indienen van een zienswijze. In deze periode kunt u ook de documenten met informatie over de ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken bekijken op www.rvo.nl/porthos.

Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden inzien op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Voor het inzien van de papieren stukken kunt u telefonisch een afspraak maken door te bellen naar telefoonnummer 070 379 89 79 of door een e-mail te sturen naar bureauenergieprojecten@minezk.nl

U kunt op drie manieren reageren. U ontvangt een ontvangstbevestiging.

  • Digitaal: via de website www.rvo.nl/porthos

  • Post:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Porthos fase 3

    Postbus 111

    9200 AC Drachten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve besluit.

Het definitieve besluit komt ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Wanneer u niet reageert op de ontwerpbesluiten, kunt u later alleen reageren op de definitieve besluiten als deze tegen uw belangen ingaan.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de besluitvorming van het project vindt u op rvo.nl/porthos. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten 070 379 89 79.

Informatie over het project zelf kunt u vinden op website van Porthos: https://www.porthosCO2.nl/

Naar boven