Besluit van de secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van 16 februari 2022 (kenmerk: 3824693/22/DP&O), houdende wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid in verband met de opwaardering van de hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en met het corrigeren van enkele verschrijvingen

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 3, eerste lid, onder b, van het Mandaatbesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1 onderdeel h wordt 'hoofddirecteur' vervangen door: directeur-generaal

B

In de titel van de bijlage bij het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties wordt 'artikel 4' vervangen door: artikel 3

C

In kolom 1 van bijlage 1 bij het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties wordt bij 1.2 'hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst' vervangen door: directeur-generaal van de Immigratie- en Naturalisatiedienst

D

In artikel 6, tweede lid wordt 'artikel 1, onderdelen a en g' vervangen door: artikel 1, onderdelen a en h

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Artikelen IA en IC werken terug tot en met 1 februari 2022. Artikel IB werkt terug tot 19 oktober 2018 en Artikel ID werkt terug tot en met 20 september 2019.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Mandaatbesluit hoofden taakorganisaties Ministerie van Justitie en Veiligheid (hierna: JenV) in. Het betreft een actualisering van het Organisatiebesluit JenV in verband met het opwaarderen van de functie hoofddirecteur IND naar directeur-generaal IND.

Gelijkwaardigheid tussen beleid en uitvoering belangrijk voor het goed functioneren van de overheid. De invoering van het sturingsmodel in 2018 heeft een goede basis gelegd voor de emancipatie van de uitvoering. Het sturingsmodel is gebaseerd op een gelijkwaardig gesprek tussen eigenaar, opdrachtgever en opdrachtnemer. Door de invoering van het sturingsmodel heeft de functie van hoofddirecteur IND een andere uitgangspositie en andere verantwoordelijkheden gekregen. Belangrijk hierbij is dat de hoofddirecteur IND voorheen ressorteerde onder de directeur-generaal Migratie. In de huidige organisatie ressorteert de hoofddirecteur IND rechtstreeks onder de secretaris-generaal. Daarmee wordt meer autonoom handelen van de hoofddirecteur IND verlangd en fungeert hij op het niveau van een directeur-generaal.

Naast het bovenstaande is nog van belang dat de IND een omvangrijke organisatie is met een belangrijke maatschappelijke opgave. De IND opereert in een maatschappelijk dynamische omgeving ook beschikt de IND over omvangrijk budget van rond de 600 miljoen. Ook internationaal is de IND een speler. Dit is kenmerkend voor de functietype directeur-generaal grote uitvoeringsorganisatie.

Het verzoek tot opwaardering van de hoofddirecteur IND naar directeur-generaal IND is positief beoordeel door de SG commissie HRM zodat ook de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hiermee akkoord is gegaan.

Artikel 1B en 1D

Beide wijzigingen betreffen een verschrijving waarbij de verschrijving bij 1D is ontstaan als gevolg van de wijziging op 25 september 2019 waarbij het WODC is omgezet naar een taakorganisatie van JenV. Bij die wijziging is destijds vergeten artikel 6, eerste lid eveneens te wijzigen.

De secretaris-generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, D. Schoof

Naar boven