Regeling van de Minister van Financiën van 9 februari 2022 (nr. 2022-39462), houdende wijziging van het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 en het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 in verband met diverse organisatorische wijzigingen

De Minister van Financiën,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie, bedrijfsvoering en informatiesystemen rijksdienst en artikel 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘, en’ vervangen door een puntkomma.

2. Onder vervanging van de punt door een puntkomma aan het slot van onderdeel b, wordt het volgende onderdeel toegevoegd:

  • c. het categoriemanagement van de categorieën die ressorteren onder het ministerie.

B

In artikel 7, derde lid, wordt ‘CDI-Office’ vervangen door ‘CDI Office’.

C

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid, onderdeel e, komt te luiden:

  • e. afdeling CDI Office en Categoriemanagement.

2. In het derde lid wordt ‘De teams Financiën en Inkoop/CDI Office’ vervangen door ‘Het team Financiën en de afdeling CDI Office en Categoriemanagement’.

3. In de aanhef van het achtste lid wordt ‘Het team Inkoop/CDI-Office’ vervangen door ‘De afdeling CDI Office en Categoriemanagement’.

4. In onderdeel a wordt voor de puntkomma ingevoegd ‘, waaronder departementaal beleid op het gebied van inkoop als bedoeld in het Taakbesluit CPO Rijk en het Taakbesluit CDI’.

5. Onder vervanging van de punt door een puntkomma aan het slot van het achtste lid, onderdeel c, wordt het volgende onderdeel toegevoegd:

  • d. het bijdragen aan de rijksbrede strategische opdracht vanuit de categorieën waarvan het eigenaarschap is toebedeeld aan het Ministerie van Financiën.

6. In het negende lid wordt ‘Het hoofd team Inkoop/CDI-office’ vervangen door ‘Het afdelingshoofd CDI Office en Categoriemanagement’.

D

Artikel 17, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De directie Bestuursondersteuning en Advies bestaat uit een afdeling Advies, een afdeling Bestuursondersteuning en Protocol en een afdeling Parlementaire Enquêtes.

E

Artikel 20 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef en onder a, wordt na ‘Comptabiliteitswet 2016’ ingevoegd ‘en het Besluit Auditdienst Rijk’.

2. Het derde lid komt als volgt te luiden:

  • 3. Het directieteam van de ADR bestaat uit: de algemeen directeur, de directeur onderzoek, de directeur kennis en ontwikkeling, vijf accountdirecteuren, vier sectormanagers en de manager van de stafafdeling bestuursondersteuning en vaktechniek. De directeur onderzoek is tevens plaatsvervangend algemeen directeur.

3. In het vijfde lid wordt ‘het directieteam’ vervangen door ‘de directie’.

4. Het zesde lid, onderdeel b, komt als volgt te luiden:

  • b. FIN, EZK en LNV.

F

Onder vervanging van de punt door een puntkomma aan het slot van artikel 36, onderdeel d, wordt het volgende onderdeel toegevoegd:

  • e. de programmadirectie Herstel- en Veerkrachtplan.

G

Artikel 41 komt te luiden:

Artikel 41. Directie Financieringen

  • 1. De Directie Financieringen heeft de volgende doelstellingen:

    • a. Het beheer van staatsdeelnemingen;

    • b. Het oprichten, aangaan en (gedeeltelijk) afstoten van staatsdeelnemingen;

    • c. Het onderzoeken van en adviseren over strategische en bedrijfseconomische vraagstukken rondom staatsdeelnemingen.

  • 2. De directie Financieringen bestaat uit de volgende organisatieonderdelen:

    • a. de afdeling Deelnemingen Financiële Instellingen, Transport & Kansspelen (Deelnemingen FTK);

    • b. de afdeling Deelnemingen Energie, Nucleair & Projecten (Deelnemingen ENP).

  • 3. Aan de in het vorige lid genoemde afdelingen zijn de staatsdeelnemingen toegewezen die vallen binnen de aan hun toegewezen sectoren. Ten aanzien daarvan hebben beide afdelingen de volgende taken:

    • a. Formuleren, evalueren en uitvoeren van beleid gericht op het oprichten, aangaan, (gedeeltelijk) afstoten en beheren van staatsdeelnemingen;

    • b. Voorbereiden en bijwonen van aandeelhoudersvergaderingen en nemen van (bijzondere) aandeelhoudersbesluiten;

    • c. Uitvoeren van transacties t.b.v. het oprichten, aangaan, beheren en (gedeeltelijk) afstoten van staatsdeelnemingen, hetzij adviseren over/bewaken van dergelijke transacties van anderen;

    • d. Ontwikkelen, vastleggen en verspreiden van kennis van financiële analysemethoden, kennis van corporate governance en waardevermeerdering van staatsdeelnemingen ten behoeve van het oprichten, aangaan, beheren en (gedeeltelijk) afstoten van staatsdeelnemingen en meer specifiek kennis van verkooptransacties;

    • e. Adviseren over strategische en bedrijfseconomische vraagstukken rondom staatsdeelnemingen.

H

Na artikel 41 wordt het volgende artikel ingevoegd:

Artikel 41.0a. Programmadirectie Herstel- en Veerkrachtplan

De programmadirectie Herstel- en Veerkrachtplan heeft de volgende taken:

  • a. het schrijven, uitwerken en afstemmen van de onderdelen van het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan;

  • b. het begeleiden en coördineren van de parlementaire behandeling van het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan;

  • c. het indienen van het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan bij de Europese Commissie;

  • d. het coördineren van de periodieke rapportages aan de Europese Commissie over het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan gedurende de implementatiefase.

ARTIKEL II

Het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a komt te luiden:

  • a. het Ministerie van Financiën: het kernministerie, de directoraten-Generaal Belastingdienst, Toeslagen en Douane en de inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD);

2. Onderdeel b komt te luiden:

  • b. het kernministerie: de Generale Thesaurie, het directoraat-generaal Rijksbegroting, het directoraat-generaal Fiscale Zaken en het cluster secretaris-generaal;

B

Onder verlettering van de onderdelen k tot en met v tot l tot en met w van artikel 13, wordt het volgende onderdeel ingevoegd:

  • k. het ondertekenen van de rijksbrede overeenkomsten in het kader van categoriemanagement, voor zover het de categorieën betreft die ressorteren onder het ministerie;

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2022.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2022 vinden er verschillende wijzigingen plaats in het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 en het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020. Per die datum is de herpositionering van het categoriemanagement namelijk afgerond en is de inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) van start gegaan. Daarnaast wordt met dit besluit de nieuwe programmadirectie Herstel- en Veerkrachtplan en de nieuwe structuur van de directies Bestuursondersteuning en Advies (BOA) en Financieringen in het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 opgenomen en wordt een aantal wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van de Auditdienst Rijk.

1. Categoriemanagement

Het categoriemanagement van het Ministerie van Financiën was geplaatst binnen het team categoriemanagement bij het Inkoop Uitvoeringscentrum (IUC) Belastingdienst. De directeur-generaal Belastingdienst was de eigenaar van het categoriemanagement. Besloten is om die eigenaarsrol van de aan het Ministerie van Financiën/Belastingdienst toegekende categorieën met ingang van 1 januari 2022 over te dragen aan de plaatsvervangend secretaris-generaal (pSG) en het categoriemanagement te positioneren bij de CDI Office. Daarom gaat de CDI Office vanaf dat moment de afdeling CDI Office en Categoriemanagement heten. Met artikel I, onderdelen A, B en C, worden daarom de artikelen 5, 7 en 14 van het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 gewijzigd. In artikel 5 wordt de eigenaarsrol van de pSG van het categoriemanagement tot uiting gebracht en in de artikelen 7 en 14 wordt de nieuwe naam en de daarbij behorende taken van de afdeling CDI Office en Categoriemanagement geïntroduceerd. Daarnaast wordt met artikel II, onderdeel B, aan artikel 13 van het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 een onderdeel toegevoegd, waarin de bevoegdheid van de pSG ten aanzien van het categoriemanagement tot uitdrukking wordt gebracht.

2 Directie Bestuursondersteuning en Advies

De directie BOA bestaat voortaan uit drie afdelingen, te weten de afdeling Advies, de afdeling Bestuursondersteuning en Protocol en een afdeling Parlementaire Enquêtes. Laatstgenoemde afdeling is nieuw en wordt met artikel I, onderdeel D, toegevoegd aan artikel 17 van het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020.

3. Auditdienst Rijk

Ten aanzien van de hoofdtaken van de Auditdienst Rijk (ADR) wordt in artikel 20 van het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020 opgenomen dat zij niet alleen de taken uitvoert die haar zijn opgedragen bij de Comptabiliteitswet 2016, maar ook die haar bij het Besluit Auditdienst Rijk zijn opgedragen. Verder wordt in het derde lid van artikel 20 de gewijzigde samenstelling van het directieteam van de ADR opgenomen, wordt in het vijfde lid ‘directieteam’ vervangen door ‘directie’ en wordt in het zesde lid het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) toegevoegd. Onderdeel E van artikel I voorziet in deze wijzigingen.

4. Programmadirectie Herstel- en Veerkrachtplan

Met artikel I, onderdelen F en H, wordt de nieuwe programmadirectie voor het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan ingesteld als onderdeel van de Generale Thesaurie. Deze programmadirectie heeft als primaire taak het schrijven en uitwerken van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (Recovery and Resilience Plan). Dit plan moet hervormingen en investeringen bevatten, zodat Nederland aanspraak kan maken op subsidies uit het Europees Herstel- en Veerkrachtinstrument. Nadat het Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan is afgestemd en ingediend bij de Europese Commissie, zal de programmadirectie zich richten op het coördineren van de periodieke rapportages aan de Europese Commissie gedurende de implementatiefase, tot eind 2026.

5. Directie Financieringen

De directie Financieringen van de Generale Thesaurie is opnieuw ingedeeld. Waar er voorheen sprake was van de afdelingen Deelnemingen en Publiek-Private Investeringen, bestaat de directie Financieringen nu uit de afdeling Deelnemingen Financiële Instellingen, Transport & Kansspelen (Deelnemingen FTK) en de afdeling Deelnemingen Energie, Nucleair & Projecten (Deelnemingen ENP). Beide afdelingen hebben dezelfde taken, maar ieder ten aanzien van de aan hun toegewezen staatsdeelnemingen die vallen binnen de aan hun toegewezen sectoren. De omschrijving van de doelstellingen en taken van de directie Financieringen worden bovendien bondiger geformuleerd. Met artikel I, onderdeel G, worden deze wijzigingen in de structuur van de directie Financieringen en de taakverdeling opgenomen in het Organisatiebesluit Ministerie van Financiën 2020.

6. IBTD

Met onderdeel A van artikel II, wordt ten slotte een wijziging aangebracht in de begripsbepalingen van het Ministerie van Financiën en het kernministerie in het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020. Vanwege de onafhankelijke positie van de inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD), wordt de IBTD volledig naast de bestaande onderdelen van het ministerie geplaatst. Dat wordt tot uitdrukking gebracht door het ministerie te definiëren als het kernministerie, de directoraten-generaal Belastingdienst, Toeslagen en Douane en de IBTD. Van het kernministerie wordt vervolgens duidelijk gemaakt dat dit bestaat uit de beleidsdirectoraten-generaal, te weten de Generale Thesaurie, het directoraat-generaal Rijksbegroting, het directoraat-generaal Fiscale Zaken en het cluster secretaris-generaal. Hiermee sluiten de begripsbepalingen in het Organisatiebesluit en het Mandaatbesluit Ministerie van Financiën 2020 weer op elkaar aan.

De Minister van Financiën, S.A.M. Kaag

Naar boven