Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 4 februari 2022, nr. WJZ/22044357, tot wijziging van regelingen over beschermings- en bewakingszones vanwege hoogpathogene vogelgriep Nieuwerbrug, de intrekking van de regelingen Bocholt en Nieuwerbrug en tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten en zoönosen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 39 en 55 van gedelegeerde verordening (EU) 2020/687 van de Commissie van 17 december 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) 2016/429 van het Europees parlement en de Raad wat regels voor de preventie en bestrijding van bepaalde in de lijst opgenomen ziekten betreft (PbEU 2020, L 174) en de artikelen 5.2 en 5.4 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Nieuwerbrug 2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3, onderdeel e, komt te luiden:

  • e. voldoet de verplaatsing aan artikel 43, zesde lid, van verordening (EU) nr. 2020/687 indien producten vanuit de beschermings- of bewakingszone worden verplaatst.

B

In artikel 8, derde lid, aanhef wordt ‘is gelegen in de bewakingszone” vervangen door ‘is gelegen in de beschermings- of bewakingszone’.

ARTIKEL II

De Regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Bocholt 2022 wordt ingetrokken.

ARTIKEL III

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.14 vervalt.

B

Bijlage 2 vervalt.

ARTIKEL IV

De Regeling maatregelen beschermings- en bewakingszone hoogpathogene vogelgriep Nieuwerbrug 2022 wordt ingetrokken

ARTIKEL V

  • 1. Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl, en treedt in werking op 5 februari 2022 om 00:00 uur, met uitzondering van de artikelen II, III en IV.

  • 2. Artikel II treedt in werking op 6 februari 2022 om 00.00 uur.

  • 3. Artikel III treedt in werking op 8 februari 2022 om 00.00 uur.

  • 4. Artikel IV treedt in werking op 14 februari 2022 om 00.00 uur.

Deze regeling zal tevens met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 4 februari 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze: De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, J.C. Goet

TOELICHTING

Op 7 en 13 januari 2022 zijn respectievelijk rond de plaatsen Bocholt en Nieuwerbrug beschermings- en bewakingszones ingesteld vanwege een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep.

Op grond van artikel 39 van verordening (EU) nr. 2020/687 blijven de maatregelen in de beschermingszone ten minste 21 dagen van kracht. Voordat maatregelen kunnen worden opgeheven moet de voorlopige reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf als bedoeld in artikel 15 verordening (EU) nr. 2020/687 zijn uitgevoerd, en alle inrichtingen in de beperkingszone waar vogels worden gehouden zijn onderzocht (zie hiervoor artikel 26 van de verordening) en met een positief resultaat beoordeeld. Na opheffing van de maatregelen gelden vervolgens in de beschermingszone dezelfde maatregelen als voor de bewakingszone (artikel 39, derde lid, van voornoemde verordening). Dit betekent onder andere dat voor iedere verplaatsing de algemene voorwaarden op grond van verordening (EU) nr. 2020/687, opgenomen in artikel 43, tweede lid, van toepassing zijn. Het vervoer moet waar mogelijk via hoofdwegen lopen, omgeving van inrichtingen waar vogels worden gehouden, moeten worden vermeden en het vervoer moet zonder tussentijds lossen of stoppen plaatsvinden.

Voor de beschermingszone rond Nieuwerbrug is de minimumtermijn verstreken op 5 februari 2022. Deze regeling regelt daarom dat voor die zone de maatregelen voor de bewakingszone van toepassing zijn per 5 februari 2022 (artikelen I en V, eerste lid).

Sinds 28 januari zijn de maatregelen voor de bewakingszone ook van toepassing in de beschermingszone rond Bocholt. Voor het opheffen van de maatregelen in bewakingszone geldt een minimumtermijn van 30 dagen (artikel 55 en bijlage X van voornoemde verordening). Dit is 9 dagen extra ten opzichte van de termijn van 21 dagen voor de beschermingszone.

Artikel 55, eerste lid, van verordening (EU) nr. 2020/687 regelt dat de in de bewakingszone toegepaste ziektemaatregelen kunnen worden opgeheven na 30 dagen, mits een representatief aantal inrichtingen in die zone waar vogels worden gehouden met een gunstig resultaat is bezocht door de officiële dierenarts. Aan deze voorwaarden is voldaan op 2 februari 2022 voor Bocholt en op 28 januari 2022 voor Nieuwerbrug. Op grond van artikel 39, derde lid, geldt dat ook voor de daarbij horende beschermingszone. Omdat er dan geen maatregelen meer van toepassing zijn in die zones, kunnen die zones als zodanig ook worden ingetrokken. Voor beschermings- en bewakingszone rondom Bocholt is dat per 6 februari 2022 en voor Nieuwerbrug per 14 februari 2022. Hierin voorzien de artikelen II, IV en V, tweede en vierde lid van deze wijzigingsregeling

Van de gelegenheid is ook gebruik gemaakt om de maatregelen die gelden in regio 10 in te trekken. In die regio geldt, op basis van artikel 3.14 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen, per 24 januari jl. een vervoersverbod voor risicovogels. Het voornoemde artikel en bijlage 2 (de beschrijving van de regio) vervallen per 8 februari, zie hiervoor artikel III en V, derde lid, van onderhavige regeling. De maatregelen in regio 10 kunnen worden ingetrokken, omdat er in de periode van veertien dagen geen nieuwe uitbraken van vogelgriep zijn vastgesteld in deze regio.

Deze regeling wordt op basis van artikel 5.2 van de Wet dieren bekendgemaakt op internet en treedt onmiddellijk in werking. De media zullen worden geïnformeerd over deze bekendmaking. De regeling wordt ook aan de Staatscourant aangeboden voor publicatie.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze: De Secretaris-Generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, J.C. Goet

Naar boven