Regeling van de Minister voor Langdurige Zorg en Sport van 1 februari 2022, kenmerk 3310464-1023108-LZ, houdende wijziging van de Subsidieregeling brancheopleidingen Logistiek, Groenvoorziening en Facilitair in verband met de aanpassing het subsidieplafond voor 2022 en de termijnen volgend uit de subsidievoorwaarden voor het starten en afronden van de opleidingen

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling brancheopleidingen Logistiek, Groenvoorziening en Facilitair wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel Minister, wordt ‘de Minister voor Medische Zorg’ vervangen door ‘de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport’.

B

In artikel 5, tweede lid, wordt ‘€ 406.222,–’ vervangen door ‘€ 507.778,–’.

C

In artikel 6, tweede lid, wordt ‘11 februari 2022’ vervangen door ‘25 februari 2022’.

D

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8. Subsidieverplichtingen

  • 1. De subsidieontvanger zorgt dat de 10 studenten toegang zullen hebben tot het voor de brancheopleiding benodigde lesmateriaal en examinering:

    • a. voor het subsidiejaar 2021 binnen 3 maanden na het besluit tot subsidieverlening;

    • b. voor het subsidiejaar 2022 uiterlijk 1 oktober 2022.

  • 2. De subsidieontvanger zorgt dat de activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt zijn afgerond:

    • a. voor het subsidiejaar 2021 uiterlijk 1 september 2023;

    • b. voor het subsidiejaar 2022 uiterlijk 1 maart 2024.

E

In artikel 11 wordt ‘1 januari 2025’ vervangen door ‘1 maart 2025’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 17 januari 2022. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 17 januari 2022, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 17 januari 2022.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling brancheopleidingen Logistiek, Groenvoorziening en Facilitair (hierna: de Subsidieregeling).

De wijziging ziet op het aanpassen van het voor de tweede tranche subsidieaanvragen beschikbare bedrag als neergelegd in artikel 5, het verruimen van de indieningstermijn als bedoeld in artikel 6 en de termijnen voor het uitvoeren van de subsidiabele activiteiten, volgend uit artikel 8 van de Subsidieregeling waarin de subsidieverplichtingen zijn opgenomen.

De uitbraak van het covid-19 virus en specifiek de omikronvariant heeft gezorgd voor een niet aflatende druk op de zorg en een hoog ziekteverzuim onder zorgmedewerkers. Ook bij de gehandicaptenzorg is de situatie op dit moment zodanig dat zorgaanbieders weinig tot geen mogelijkheden hebben om activiteiten te ontplooien die niet tot de kernactiviteiten gerekend kunnen worden. Daardoor is er binnen zorginstellingen minder tijd om opleidingen op te zetten. Ook het begeleiden van studenten is lastig, nu er soms tot sluiting van dagbestedingslocaties overgegaan moet worden en cliënten en personeel soms besmet raken. Daar komt bij dat het voorbereiden en uitvoeren van opleidingen tijdens de covid-19 uitbraak extra aandacht en tijd vergt vanwege de geldende maatregelen.

Dit geldt te meer voor de tweede tranche aanvragers die in januari 2022 hun subsidie kunnen gaan aanvragen voor het subsidiejaar 2022. De meest recente uitbraak van de omikronvariant van het covid-19 virus heeft voor hen gezorgd voor een nog grotere werkdruk en ziekteverzuim.

Ondertussen is het echter nog steeds van belang dat zo veel mogelijk mensen met een beperking in de gelegenheid gesteld kunnen worden om een opleiding te volgen. Om dit doel te kunnen bereiken is besloten de zorgaanbieders meer tijd te geven om de opleidingen waar deze subsidieregeling op ziet, op te zetten en uit te voeren. Bovendien wordt het voor subsidie in 2022 beschikbare bedrag verhoogd om meer studenten te kunnen gaan opleiden.

Daarom wordt aan zorgaanbieders die in de tweede tranche hun subsidie aanvragen (vanaf januari 2022), meer tijd gegeven om te zorgen voor het benodigde lesmateriaal en examinering. Omdat de opleidingen later zullen aanvangen, zullen zij ook later worden afgerond. Ook hiervoor wordt de subsidieregeling aangepast. Ten slotte wordt ook aan zorgaanbieders die reeds subsidie hebben ontvangen meer tijd gegeven om te zorgen dat de opleidingen waar deze subsidieregeling op ziet worden afgerond.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Onderdeel A

Met onderdeel A wordt de begripsbepaling van Minister aangepast, aangezien er sinds de start van een nieuw kabinet en bewindspersonen geen Minister voor Medische Zorg meer is.

Onderdeel B

Gelet op het feit dat in 2021 minder aanvragen zijn binnengekomen dan verwacht en de verwachting is dat er in 2022 meer animo zal zijn dan waarvoor initieel middelen beschikbaar waren, is besloten het subsidieplafond te verhogen. Daarmee komt er een hoger bedrag beschikbaar voor opleidingen in 2022.

Onderdeel C

De wijziging van de Subsidieregeling vindt plaats na aanvang van de tweede subsidieperiode op 17 januari 2022. De wijziging krijgt weliswaar terugwerkende kracht tot en met die datum, maar de verwachting is dat zorgaanbieders wachten met indienen van aanvragen tot zij duidelijkheid hebben over de wijziging van de startdatum van de opleidingen. Deze wordt met dit besluit gesteld op 1 oktober 2022 en de veronderstelling is dat hierdoor meer zorgaanbieders in de gelegenheid zullen zijn een opleiding te gaan aanbieden. Zij zullen daarvoor vanaf het moment van bekendmaking een aanvraag gaan indienen.

Onderdeel D

Met onderdeel D worden de termijnen die zijn verbonden aan de uitvoering van de subsidiabele activiteiten, opgenomen in artikel 8 van de Subsidieregeling, aangepast.

Voor het subsidiejaar 2021 blijft gelden dat de subsidieontvanger zorgt dat de 10 studenten toegang zullen hebben tot het voor de brancheopleiding benodigde lesmateriaal en examinering binnen 3 maanden na het besluit tot subsidieverlening. Voor het subsidiejaar 2022 gaat gelden dat de 10 studenten per opleiding en per zorgaanbieder uiterlijk 1 oktober 2022 toegang zullen hebben tot het voor de brancheopleiding benodigde lesmateriaal en examinering.

Omdat de ‘ruimte’ ten aanzien van de start van de activiteiten daarmee groter is, dient ook de uitvoering en afronding van de activiteiten daarop te worden aangepast. Dat is de reden dat voor het subsidiejaar 2022 de activiteiten niet binnen 20 maanden maar uiterlijk 1 maart 2024 zijn afgerond.

Voor de studenten en zorgaanbieders die op basis van het subsidiejaar 2021 aan de slag zijn gegaan geldt dat zij evenzeer extra ruimte nodig hebben om de opleidingen te kunnen afronden. Om die reden is de datum waarop die opleidingen moeten zijn afgerond bepaald op 1 september 2023.

Onderdeel E

Met onderdeel E wordt de vervaldatum van de Subsidieregeling aangepast, in verband met de verlengde termijn die geldt voor de start, uitvoering en afronding van de subsidiabele activiteiten.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 17 januari 2022. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 17 januari 2022, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij terug tot en met 17 januari 2022.

Hiermee wordt afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten, zoals opgenomen in aanwijzing 4.17 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. De onderhavige wijzigingsregeling treedt in werking op 17 januari 2022, zodat de aanpassing van de subsidieverplichtingen nog toepassing kan hebben alvorens de aanvragen voor het subsidiejaar 2022 worden ingediend. Eventuele terugwerkende kracht is noodzakelijk om aan te sluiten bij de aanvang van de aanvraagtermijn voor het subsidiejaar 2022 die geldt op grond van de Subsidieregeling. De wijziging van de aan de subsidie verbonden verplichtingen wordt dan gelijktijdig met de in te dienen aanvragen voor het subsidiejaar 2022 aangepast. Dit heeft louter begunstigende werking.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport, C. Helder

Naar boven