Regeling van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 18 november 2021, nr. PO/FenV/1204515, houdende wijziging van de Regeling regio-indeling samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op artikel 18a, derde lid, van de Wet op het primair onderwijs en artikel 17a, derde lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling regio-indeling samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO wordt als volgt gewijzigd:

In de bijlage bij de Regeling regio-indeling samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO en VO worden in de oplopende opsomming van postcodes de volgende rijen ingevoegd:

Postcode

Plaatsnaam

SWV PO

SWV VO

1364

Almere

PO2401

VO2401

2236

Katwijk

PO2812

VO2812

5722

Asten

PO3008

VO3008

8323

Urk

PO2402

VO2402

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Algemeen

Met de invoering van passend onderwijs werken schoolbesturen samen in geografisch afgebakende samenwerkingsverbanden passend onderwijs. De samenwerkingsverbanden voor het primair onderwijs bestaan uit alle vestigingen van scholen voor primair onderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 in een bepaalde regio. De samenwerkingsverbanden voor het voortgezet onderwijs bestaan uit alle vestigingen van scholen voor voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs cluster 3 en 4 in een bepaalde regio. In respectievelijk artikel 18a van de WPO en 17a van de WVO is bepaald dat de aaneengesloten gebieden voor de samenwerkingsverbanden bij ministeriële regeling worden vastgesteld.

Deze regeling wijzigt de Regeling regio-indeling passend onderwijs zoals deze laatst is gewijzigd bij regeling van 21 februari 2020 (nummer PO/FenV/20173586,Stcrt. 2020, 13275, van 9 maart 2020). Ten opzichte van de vorige regeling wordt de regio-indeling op vier onderdelen gewijzigd, namelijk door de toekenning van vier nieuwe postcodes aan de in de bijlage genoemde samenwerkingsverbanden.

Administratieve lasten

Aan dit voorstel zijn geen structurele of eenmalige administratieve lasten verbonden, omdat met de regio-indeling geen informatieverplichtingen zijn gemoeid.

Inwerkingtreding

Met de inwerkingtreding op de dag na publicatie in de Staatscourant wijkt deze regeling af van de vaste verandermomenten. Hiervoor is de volgende uitzonderingsgrond van toepassing: hoge c.q. buitensporige of private of publieke voor- of nadelen van vertragingen of vervroeging van invoering. In dit geval is de uitzondering namelijk nodig om tijdig de rechtmatige bekostiging uit te kunnen voeren voor de gewijzigde samenwerkingsverbanden. De uitzondering is dan ook in het belang van de samenwerkingsverbanden.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven