Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 15 december 2022, houdende wijziging van het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013

De Autoriteit Consument en Markt,

Gezien de goedkeuring van de Minister van Economische Zaken en Klimaat;

Gelet op de artikelen 2 tot en met 6 van het Besluit aanwijzing toezichthouders ACM 2022 en artikel 2.1 van de Telecommunicatiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder verlettering van de onderdelen d tot en met v tot de onderdelen e tot en met w wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • d. de P&O-aangelegenheden: de aangelegenheden op het gebied van personeel, organisatie en formatie en het daarmee samenhangende budget;

2. In artikel 1, onderdeel u (nieuw) wordt '(Stb., 334);' vervangen door '(Stb. 2012, 334);'

B

In artikel 4.4, vierde lid wordt 'artikel 2.1, vierde lid' vervangen door 'artikel 2.1, vijfde lid'.

C

In artikel 4.6 wordt 'artikelen 1 tot en met 4 van het Besluit aanwijzing toezichthouders ACM' vervangen door 'artikelen 2 tot en met 6 van het Besluit aanwijzing toezichthouders ACM 2022'.

D

De artikelen 4.10 tot en met 4.14 vervallen.

E

Na artikel 4.9 wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 4a. FUNCTIONARISSEN

Artikel 4a.1
  • 1. Er is tenminste één clementiefunctionaris die belast is met de toepassing van het Besluit clementie.

  • 2. Aan de clementiefunctionaris wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend voor het voorbereiden en het doen van (voorwaardelijke) clementietoezeggingen als bedoeld in artikel 16 van het Besluit clementie.

Artikel 4a.2
Artikel 4a.3
  • 1. Er is tenminste één compliance officer als bedoeld in paragraaf 13.1 van het Personeelsreglement EZK.

  • 2. Aan de compliance officer wordt volmacht en machtiging verleend voor het verrichten van handelingen en het nemen van besluiten en beslissingen in het kader van meldingen:

    • a. van nevenwerkzaamheden als bedoeld in paragraaf 13.1 van het Personeelsreglement EZK;

    • b. van financiële belangen en effectenbezit als bedoeld in paragraaf 13.2 van het Personeelsreglement EZK;

    • c. met betrekking tot gelieerde derden werkzaam in een ACM-gereguleerde sector, als bedoeld in paragraaf 13.2 van het Personeelsreglement EZK.

Artikel 4a.4
Artikel 4a.5
  • 1. Er is tenminste één machtigingsbeheerder e-Herkenningsmiddelen.

  • 2. Aan de machtigingsbeheerder e-Herkenningsmiddelen wordt volmacht en machtiging verleend voor aangelegenheden op zijn werkterrein, met dien verstande dat het aangaan van financiële verplichtingen een bedrag van € 5.000 per verplichting niet te boven gaat.

Artikel 4a.6
  • 1. Er is een Chief Data Officer die verantwoordelijkheid draagt voor de budgetuitgaven en P&O-aangelegenheden van het tijdelijke programma Taskforce Data & Algoritmen.

  • 2. Het tijdelijke programma Taskforce Data & Algoritmen valt onder rechtstreekse verantwoordelijkheid van de ACM.

Artikel 4a.7
  • 1. Er is een tijdelijke programmadirecteur Consumententarieven Energie.

  • 2. De programmadirecteur Consumententarieven Energie heeft dezelfde taken en bevoegdheden als de directeur Consumenten op het werkterrein van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet, voor zover beide wetten overwegend zien op consumentenbelangen.

F

In artikel 5.1 wordt na 'daarbij werkzame teammanagers' ingevoegd ', de Chief Data Officer'.

G

Artikel 6.1, eerste en tweede lid, wordt na 'genoemde organisatieonderdelen' telkens ingevoegd ', de Chief Data Officer'.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 december 2022

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze, overeenkomstig het door het bestuur op 15 december 2022 genomen besluit, T.M. Snoep bestuursvoorzitter

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH, Den Haag. In dit bezwaarschrift kan een belanghebbende op basis van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de bestuursrechter.

TOELICHTING

Het Besluit organisatie, mandaat, volmacht en machtiging ACM 2013 regelt de bevoegdheden van het personeel van de ACM. Het onderhavige besluit wijzigt deze regeling. De wijzigingen zijn gedeeltelijk redactioneel van aard. Tot slot worden er twee nieuwe functionarissen toegevoegd. De verschillende wijzigingen worden hieronder toegelicht.

In artikel 1 is de definitie van P&O-aangelegenheden toegevoegd. Het betreffen aangelegenheden op het gebied van personeel, organisatie en formatie en het daarmee samenhangende budget. Daarbij kan gedacht worden aan het aangaan en beëindigen van arbeidsovereenkomsten en het verlenen van verlof. De definitie komt terug in het nieuwe artikel 4a.6 wat hieronder wordt toegelicht.

Verder is op 1 mei 2022 de Telecommunicatiewet gewijzigd. De verwijzing naar de wet in artikel 4.4, vierde lid is hierop aangepast. Daarnaast is op 1 september 2022 het nieuwe Besluit aanwijzing toezichthouders ACM 2022 in werking getreden. Het oude Besluit aanwijzing toezichthouders ACM is ingetrokken. De verwijzing in artikel 4.6 is daarom gewijzigd.

Tevens is een nieuw hoofdstuk ingevoegd waaraan de oude artikelen 4.10 tot en met 4.14 (nu 4a.1 t/m 4a.6) zijn toegevoegd. Het nieuwe hoofdstuk krijgt de titel 'functionarissen'. Voorheen waren de functionarissen in dit hoofdstuk opgenomen in het hoofdstuk 'Publiekrechtelijke rechtshandelingen'. De werkzaamheden van de verschillende functionarissen zijn echter niet altijd publiekrechtelijk, noch enkel privaatrechtelijk van aard. De nieuwe titel sluit daarom beter aan bij de inhoud van de bepalingen. Met de omzetting zijn geen inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd.

Op 9 februari 2021 is de Beleidsregel clementie ingetrokken en is het Besluit clementie in werking getreden. De verwijzingen in artikel 4a.1 (nieuw) zijn daarom gewijzigd. Daarnaast is de bepaling aangepast zodat deze beter aansluit bij de rol van de clementiefunctionaris als beschreven in het nieuwe besluit. De werkwijze van de clementiefunctionaris zelf verandert hierdoor niet, noch verandert de organisatie van het Clementiebureau waar deze werkt.

Artikel 4a.3 (nieuw) is eveneens gewijzigd. De bepaling over de compliance officer is omgevormd zodat deze leesbaarder is. Daarnaast is de terminologie in lijn gebracht met de civielrechtelijke aard van de functionaris. Het betreft een redactionele wijziging waarmee geen inhoudelijke verandering wordt beoogd.

Verder wordt in het nieuwe hoofdstuk met artikel 4a.6 een nieuwe bepaling toegevoegd over de Taskforce Data & Algoritmen. De Taskforce Data & Algoritmen werkt met alle directies samen aan het toepassen van, en het zorgen voor innovatie rondom data, algoritmen en artificiële intelligentie. Met dit besluit komt de verantwoordelijkheid voor aangelegenheden op het gebied van personeel, organisatie en formatie en het daarmee samenhangende budget bij de Chief Data Officer te liggen. Hiertoe zijn verder artikel 5.1 en 6.1 aangepast. Voor het overige valt de Taskforce Data & Algoritmen onder rechtstreekse verantwoordelijkheid van het bestuur van de ACM.

Tot slot wordt in het hiervoor genoemde hoofdstuk met artikel 4a.7 een nieuwe bepaling toegevoegd over de programmadirecteur Consumententarieven Energie. Deze kan dezelfde besluiten nemen en handelingen verrichten als de directeur van de directie Consumenten op het gebied van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet voor zover dit ziet op consumentenbelangen. Het gaat hier om een tijdelijke functie die is ingesteld met het oog op het intensiveren van het toezicht op de energieleveranciers.

Naar boven