Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 december 2022, nr. WJZ/ 22578328, tot wijziging van de Regeling NVWA-tarieven in verband met een wijziging van artikel 23

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 9.1 van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 23 van de Regeling NVWA-tarieven wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanduiding ‘1’ voor het eerste lid vervalt.

2. In het eerste lid wordt ‘door iedere aanwezige medewerker van de NVWA’ vervangen door ‘door iedere aanwezige medewerker van de NVWA of officiële assistent die onder verantwoordelijkheid of toezicht van de officiële dierenarts werkzaamheden verricht’.

3. Het tweede lid vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking onmiddellijk na het tijdstip waarop de Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit van 15 december 2022, nr. WJZ/ 22343002, houdende wijziging van de Regeling NVWA-tarieven in verband met de tarieven voor de NVWA voor 2023 (Regeling NVWA-tarieven 2023) in werking treedt, tenzij de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 1 januari 2023, in welk geval deze regeling in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 20 december 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

TOELICHTING

1. Inleiding

Deze wijzigingsregeling voorziet in een wijziging van artikel 23 van de Regeling NVWA-tarieven. Abusievelijk is deze wijziging niet meegenomen in de wijzigingsregeling waarin de tarieven voor 2023 staan opgenomen (Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit van 15 december 2022, nr. WJZ/ 22343002, houdende wijziging van de Regeling NVWA-tarieven in verband met de tarieven voor de NVWA voor 2023 (Regeling NVWA-tarieven 2023).

In verband met het programma ‘Herziening PDC, kostprijsmodel en retributiestelsel NVWA’ is de wijze van doorberekening van het aantal starttarieven voor medewerkers van de NVWA of officiële assistenten die onder verantwoordelijkheid of toezicht van de officiële dierenarts werkzaamheden verrichten (in de praktijk medewerkers van KDS) aan elkaar gelijk gemaakt. Hierdoor is het starttarief eveneens verschuldigd voor werkzaamheden die door iedere aanwezige officiële assistent op één dag, in één aangesloten periode, reguliere pauzes daaronder begrepen, voor één aanbieder, op één plaats worden verricht. Dit wordt met deze regeling in artikel 23 van de Regeling NVWA-tarieven verwerkt.

2. Regeldrukeffecten

De regeling heeft geen effect op de regeldruk. Het betreft hier een wijziging van tarieven en retributies. Dit zijn financiële lasten en die vallen als zodanig buiten de definitie van regeldruk. Wel is er sprake van beperkte eenmalige regeldrukkosten in de vorm van kennisnamekosten.

3. Vaste verandermomenten

Deze regeling betreft een correctie van de Regeling NVWA-tarieven, zoals die wordt gewijzigd bij de Regeling NVWA-tarieven 2023 (nr. WJZ/ 22343002).

Om die reden is bepaald dat onderhavige wijziging onmiddellijk na de inwerkingtreding van die wijziging zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de Regeling NVWA-tarieven 2023 (nr. WJZ/ 22343002) is bepaald op 1 januari 2023. Mocht de onderhavige regeling niet voor die tijd in de Staatscourant kunnen worden geplaatst, dan is voorzien in alternatieve inwerkingtreding.

Van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309) is dus afgeweken. Dit vanwege de beperkte, technische aard van de wijzigingen, het feit dat de sector over de voorgenomen wijzigingen is geïnformeerd, en het belang dat doorberekening van kosten tijdig kan plaatsvinden.

4. Consultatie

Het bedrijfsleven is over de voorgenomen wijzigingen geïnformeerd. Hierop is een vraag ontvangen en die vraag is beantwoord.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

Naar boven