Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 december 2022, nr. WJZ/22558074, tot wijziging van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen vanwege een aanpassing van het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op de artikelen 5.1, eerste lid, 5.2, eerste en tweede lid, en 5.6, eerste en tweede lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3.8, tweede lid, onderdeel a, wordt ‘in de stal aanwezige personen of het geven van praktijkonderwijs’ vervangen door ‘in de stal aanwezige personen, het geven van praktijkonderwijs of wetenschappelijk onderzoek op het gebied van volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu, voor zover dat onderzoek niet plaatsvindt in de regio’s, genoemd in bijlage 2’.

B

De bijlage, behorende bij deze regeling, wordt toegevoegd als bijlage 2.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl,1 en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking.

Deze regeling zal tevens met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 december 2022

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema

BIJLAGE ALS BEDOELD IN ARTIKEL I, ONDERDELEN A EN B

BIJLAGE 2. REGIO’S ALS BEDOELD IN ARTIKEL 3.8, TWEEDE LID, ONDERDEEL A

Regio 7

  • 1. Vanaf de kruising van de A27 met het Eemmeer, het Eemmeer volgend in oostelijke richting overgaand in de Nijkerkernauw, overgaand in de Nuldernauw, overgaand in de Wolderwijd, overgaand in het Veluwemeer, overgaand in het Drontermeer overgaand in het Vossemeer tot aan de rivier de IJssel

  • 2. De rivier de IJssel volgend in zuidelijke richting tot aan de Kruising A1 met de rivier de IJssel bij Deventer (vlakbij de afslag 23 Deventer)

  • 3. De A1 volgend in westelijke richting tot aan de kruising van de A1 met de A27, bij Knooppunt Eemnes.

  • 4. De A27 volgend in noordelijke richting tot aan de kruising van de A27 met het Eemmeer.

Regio 10

  • 1. Vanaf de kruising van de A27 en de A1 (Knooppunt Eemnes), de A1 volgend in oostelijke richting tot aan de Kruising A1 met de rivier de IJssel bij Deventer (vlakbij de afslag 23 Deventer).

  • 2. De rivier de IJssel volgend in zuidelijke richting tot aan de kruising van de rivier de IJssel en de rivier de Rijn.

  • 3. De rivier de Rijn volgend in westelijke richting, overgaand in de rivier de Nederrijn tot aan het Amsterdam Rijn Kanaal.

  • 4. Het Amsterdam Rijn Kanaal volgend in noordwestelijke richting tot aan de Afslag 29 Houten van de A27.

  • 5. Vanaf Afslag 29 Houten de A27 volgend in noordelijke richting tot aan de A1 Knooppunt Eemnes.

Regio 19

  • 1. Vanaf de Kruising van de Landgrens van België met Nederland en de A67 de A67 volgend in noordoostelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met Duitsland ter hoogte van de plaats Herungerberg.

  • 2. De Landgrens van Nederland met Duitsland volgend in zuidelijke richting tot aan de N68 (bij de plaats Asenray)

  • 3. De N68 volgend in westelijke richting tot aan de Sint Wirosingel (Roermond)

  • 4. De Sint Wirosingel volgend in noordelijke richting tot aan de N280.

  • 5. De N280 volgend in westelijke richting tot aan de kruising van de N280 met de rivier de Maas.

  • 6. De rivier de Maas volgend in zuidelijke richting tot aan de Landgrens van Nederland met België.

  • 7. De Landgrens van Nederland met België volgend in westelijke richting tot aan de Kruising van de Landgrens van Nederland met België met de A67.

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen. Met deze regeling is een aanvullende uitzondering vastgesteld op het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen, zodat bepaald wetenschappelijk onderzoek weer kan plaatsvinden.

Het is bezoekers verboden een vogelverblijfplaats te betreden (artikel 3.8, eerste lid, van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen). Het verbod geldt eveneens voor niet deugdelijk fysiek van de verblijfplaats afgescheiden woonruimtes of andere delen van de inrichting. Er gelden een aantal uitzonderingen op dit bezoekersverbod. Met de onderhavige wijzigingsregeling is de uitzondering van artikel 3.8, tweede lid, uitgebreid. Het is nu ook mogelijk een vogelverblijfplaats te betreden wanneer dit noodzakelijk is voor wetenschappelijk onderzoek.

De uitzondering geldt uitsluitend voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu. Wanneer de vogelverblijfplaats onderdeel is van een inrichting met commercieel gehouden vogels, dient het bezoek plaats te vinden overeenkomstig een hygiëneprotocol. Tot slot dient de bezoeker het bezoek te registeren.

Deze uitzondering is toegevoegd, omdat het bezoekersverbod nu al geruime tijd van kracht is en onduidelijk is wanneer dit verbod kan worden ingetrokken. De vogelgriepdreiging blijft namelijk onverminderd hoog. Het is onwenselijk om voor langere tijd bezoeken te verbieden in het kader van wetenschappelijk onderzoek binnen de genoemde gebieden, omdat dit zou betekenen dat belangrijke onderzoeken worden afgelast.

De nieuwe uitzondering geldt niet voor de regio’s 7, 10 en 19, omdat in die regio’s pluimveedichte gebieden gesitueerd zijn. Extra bezoek geeft een klein aanvullend risico op de verspreiding van het vogelgriepvirus. Verspreiding van het vogelgriepvirus in pluimveedichte gebieden heeft relatief grote gevolgen, waardoor een aanvullend risico op verspreiding in die gebieden niet verantwoord wordt geacht. De beschrijvingen van de regio’s zijn opgenomen in bijlage 2 van de Regeling veterinaire maatregelen specifieke dierziekten of zoönosen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, P. Adema


X Noot
1

16 december 2022, 11:20 uur.

Naar boven