Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 20 december 2022, houdende wijziging van de Kiesregeling in verband met het herstel van een omissie in het model voor de kiezerspas ten behoeve van de provinciale statenverkiezingen

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel K 4, vierde lid, van de Kieswet.

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage 1 bij artikel 1 van de Kiesregeling komt in Model K 4 het model onder 2 te luiden:

  • 2. De kiezerspas voor de verkiezing van de leden van de provinciale staten luidt als volgt:

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

TOELICHTING

1. Inhoud van de regeling

Het model van de kiezerspas voor de provinciale statenverkiezingen op 15 maart 2023 bevatte een omissie. Daarop ontbrak de mogelijkheid om aan te geven in welke provincie de kiezer met de kiezerspas kan stemmen. Dat is wel nodig, omdat het stembureau anders niet kan controleren of de kiezerspas ook daadwerkelijk geldig is in de provincie waar de kiezer een stem wil uitbrengen. Middels deze wijziging van de Kiesregeling wordt deze omissie hersteld.

2. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2023. Dit is conform aanwijzing 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Daarin is 1 januari aangewezen als een van de vier vaste momenten waarop ministeriële regelingen gewijzigd kunnen worden. Aan de in aanwijzing 4.17, vierde lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving voorgeschreven minimuminvoeringstermijn van twee maanden wordt niet voldaan. Met het oog op de in maart 2023 te houden provinciale statenverkiezingen is het belangrijk dat deze regeling per 1 januari in werking treedt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

Naar boven