Advies Raad van State inzake het ontwerpbesluit tot wijziging van het besluit van 5 februari 2000, houdende regels inzake avarij-grosse ter uitvoering van artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek (Stb 2000, 110)

Nader Rapport

15 december 2022,

Nr. 4342838

Directie Wetgeving en Juridische Zaken,

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Aan de Koning

Nader rapport inzake het ontwerpbesluit tot wijziging van het besluit van 5 februari 2000, houdende regels inzake avarij-grosse ter uitvoering van artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek (Stb 2000, 110)

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 10 oktober 2022, nr. 2022002193, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde ontwerp van een algemene maatregel van bestuur rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 9 november 2022, nr. W16.22.00121/II, bied ik U hierbij aan.

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State (hierna: de Afdeling advisering) is hierna cursief opgenomen.

Het ontwerpbesluit vervangt de verwijzing naar ‘De Rijnregels I.V.R. 1979’ door ‘de Avarij-Grosse Regels IVR 2006’ en volgt daarmee de wijziging in het Burgerlijk Wetboek (BW) naar aanleiding van de Verzamelwet Justitie en Veiligheid 2022.

Het ontwerpbesluit regelt daarnaast dat de bijlage bij het besluit komt te vervallen. Het huidige besluit bepaalt dat de Nederlandstalige tekst van de Rijnregels I.V.R. is opgenomen als bijlage bij het besluit. De toelichting neemt de Avarij-Grosse Regels IVR niet langer als bijlage op, omdat deze eenvoudig te vinden zijn op de website van de Internationale Vereniging voor de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de binnenvaart en de verzekering en voor het houden van het register van binnenschepen in Europa (IVR).

De Afdeling advisering van de Raad van State merkt op dat de keuze om de bijlage met de inhoud van de bedoelde regels te laten vervallen onvoldoende is gemotiveerd. De wettekst verwijst naar de bedoelde regels ‘nader omschreven bij algemene maatregel van bestuur’. Het ontwerpbesluit zelf bestaat nu uitsluitend uit een definitiebepaling zonder bijlage met de tekst van de regels. Daarbij vormen de bedoelde regels onderdeel van de wettelijke normering. Dan volstaat een verwijzing naar regels op een internetadres met het oog op de rechtszekerheid niet zonder meer.

De Afdeling adviseert het laten vervallen van de bijlage bij het ontwerpbesluit dragend te motiveren. Als dit niet mogelijk is, adviseert de Afdeling de bijlage alsnog op te nemen.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft een opmerking bij het ontwerpbesluit en adviseert daarmee rekening te houden voordat een besluit wordt genomen.

Naar aanleiding van het advies van de Afdeling advisering zijn het besluit en de nota van toelichting aangepast. Met het oog op het waarborgen van de rechtszekerheid is ervoor gekozen de bijlage niet te laten vervallen, maar de Avarij-Grosse Regels IVR 2006 hierin op te nemen.

Ik moge u hierbij, mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, het gewijzigde ontwerpbesluit en de gewijzigde nota van toelichting doen toekomen en U verzoeken overeenkomstig dit ontwerp te besluiten.

De Minister voor Rechtsbescherming, F.M. Weerwind.

Advies Raad van State

No. W16.22.00121/II

’s-Gravenhage, 9 november 2022

Aan de Koning

Bij Kabinetsmissive van 10 oktober 2022, no.2022002193, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister voor Rechtsbescherming mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het ontwerpbesluit tot wijziging van het besluit van 5 februari 2000, houdende regels inzake avarij-grosse ter uitvoering van artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek (Stb 2000, 110), met nota van toelichting.

Het ontwerpbesluit vervangt de verwijzing naar ‘De Rijnregels I.V.R. 1979’ door ‘de Avarij-Grosse Regels IVR 2006’ en volgt daarmee de wijziging in het Burgerlijk Wetboek (BW) naar aanleiding van de Verzamelwet Justitie en Veiligheid 2022.1

Het ontwerpbesluit regelt daarnaast dat de bijlage bij het besluit komt te vervallen.2 Het huidige besluit bepaalt dat de Nederlandstalige tekst van de Rijnregels I.V.R. is opgenomen als bijlage bij het besluit. De toelichting neemt de Avarij-Grosse Regels IVR niet langer als bijlage op, omdat deze eenvoudig te vinden zijn op de website van de Internationale Vereniging voor de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de binnenvaart en de verzekering en voor het houden van het register van binnenschepen in Europa (IVR).3

De Afdeling advisering van de Raad van State merkt op dat de keuze om de bijlage met de inhoud van de bedoelde regels te laten vervallen onvoldoende is gemotiveerd. De wettekst verwijst naar de bedoelde regels ‘nader omschreven bij algemene maatregel van bestuur’. Het ontwerpbesluit zelf bestaat nu uitsluitend uit een definitiebepaling zonder bijlage met de tekst van de regels. Daarbij vormen de bedoelde regels onderdeel van de wettelijke normering. Dan volstaat een verwijzing naar regels op een internetadres met het oog op de rechtszekerheid niet zonder meer.4

De Afdeling adviseert het laten vervallen van de bijlage bij het ontwerpbesluit dragend te motiveren. Als dit niet mogelijk is, adviseert de Afdeling de bijlage alsnog op te nemen.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft een opmerking bij het ontwerpbesluit en adviseert daarmee rekening te houden voordat een besluit wordt genomen.

De vice-president van de Raad van State, Th.C. de Graaf.

Tekst zoals aangeboden aan de Raad van State: Besluit van PM tot wijziging van het besluit van 5 februari 2000, houdende regels inzake avarij-grosse ter uitvoering van artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek (Stb 2000, 110)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister voor Rechtsbescherming, mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van [datum] 2022, directie Wetgeving en Juridische Zaken, nr. 4223128;

Gelet op artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van [datum], nr. [...]);

Gezien het nader rapport van Onze Minister voor Rechtsbescherming, mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van [datum 2022], directie Wetgeving en Juridische Zaken, nr. [...];

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Het besluit van 5 februari 2000, houdende regels inzake avarij-grosse ter uitvoering van artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel I komt als volgt te luiden:

Onder ‘de Avarij-Grosse Regels IVR’, bedoeld in artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek, worden verstaan de Avarij-Grosse Regels IVR 2006 zoals vastgesteld door de IVR op 1 juni 2006.

2. De bijlage komt te vervallen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2023. Indien het Staatsblad waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 december 2022, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst, en werkt het terug tot en met 1 januari 2023.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming,

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

NOTA VAN TOELICHTING

Artikel 1021 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) regelt dat de kosten die zijn gemaakt en de verliezen die zijn geleden ter redding van een schip en zijn lading, moeten worden vergoed door de partijen die een direct belang hebben gehad bij de genomen maatregelen (hierna: avarij-grosse). Het huidige artikel 8:1022 BW regelt vervolgens dat de vergoedingen in avarij-grosse en de dragende waarden van de in de avarij-grosse bijdragende belangen worden bepaald met inachtneming van de Rijnregels I.V.R., welke nader zijn omschreven bij algemene maatregel van bestuur. Deze algemene maatregel van bestuur is het besluit van 5 februari 2000, houdende regels inzake avarij-grosse ter uitvoering van artikel 1022 van Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek (Stb 2000, 110) (hierna: het besluit). Het besluit regelt dat onder de Rijnregels I.V.R. worden verstaan de Rijnregels I.V.R. 1979 (Uitgave 1996), zoals vastgesteld door de Internationale Vereniging het Rijnschepenregister op 17 november 1995.

De Verzamelwet Justitie en Veiligheid 2022 (Stb. 2022, 345) vervangt in artikel 8:1022 BW de ‘Rijnregels I.V.R’ door ‘de Avarij-Grosse Regels IVR’. De reden hiervoor is dat door de verbinding tussen de Rijn en de Donau de nieuwste Avarij-Grosse regels niet alleen voor de binnenvaart op de Rijn gelden, maar ook voor de binnenvaart op andere binnenwateren. Door deze wetswijziging moet ook het besluit worden aangepast.

Dit besluit wordt aangeboden mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het vervangt de verwijzing naar ‘De Rijnregels I.V.R. 1979’ door ‘de Avarij-Grosse Regels IVR 2006’ (zie artikel I, onder 1). Door deze wijziging wordt weer verwezen naar de meest recente en in de praktijk aanvaarde avarij-grosse regels. De Avarij-Grosse Regels IVR 2006 verschillen op een tweetal punten van de Rijnregels I.V.R. Ten eerste zijn de door de IVR vrijblijvend aanbevolen richtlijnen en tarieven (voor o.a. bijdragende waarden van schepen en tornlonen) komen te vervallen. Dit voorkomt strijdigheid met het in de Europese Unie geldende mededingingsrecht. Ten tweede is het rentepercentage geen vast bedrag meer, maar zal het jaarlijks worden vastgesteld, zodat het in overeenstemming blijft met de geldende marktrente (Regel IX Avarij Grosse Regels IVR 2006).

Dit besluit regelt daarnaast dat de bijlage bij het besluit komt te vervallen (zie artikel I, onder 2). Thans is in het besluit bepaald dat de Nederlandstalige tekst van Rijnregels I.V.R. is opgenomen als bijlage bij het besluit. Er is voor gekozen om de Avarij-Grosse IVR niet langer als bijlage op te nemen, omdat de Avarij-Grosse regels IVR 2006 eenvoudig te vinden zijn op de website van de IVR1 (de Internationale Vereniging voor de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de binnenvaart en de verzekering en voor het houden van het register van binnenschepen in Europa).

Er is afgezien van internetconsultatie over dit besluit, omdat het gaat om een technische wijziging die voortvloeit uit de Verzamelwet Justitie en Veiligheid 2022. Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft het dossier niet geselecteerd voor een formeel advies, omdat het geen gevolgen voor de regeldruk heeft.

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2023. Op deze datum treedt de wetswijziging van artikel 8:1022 BW (die is opgenomen in de Verzamelwet Justitie en Veiligheid 2022) tevens in werking. Er is gekozen voor terugwerkende kracht, zodat de wijziging van artikel 8:1022 BW en dit besluit gelijktijdig in werking kunnen treden en er geen onduidelijkheid kan bestaan over welke regels gelden.

De Minister voor Rechtsbescherming,


X Noot
1

Stb. 2022, 345. De Verzamelwet J&V 2022 vervangt in artikel 8:1022 BW de ‘Rijnregels I.V.R’ door ‘de Avarij-Grosse Regels IVR’.

X Noot
2

Voorgesteld Artikel I, onder 2.

X Noot
4

Zie ook Aanwijzingen voor de regelgeving, aanwijzingen 3.51 en 4.47.

Naar boven