Intrekken verkeersbesluit voor het plaatsen van een verkeersteken E. 5 bij de ingang van overnachtingshaven Haaften met een onderbord met de tekst : geldt alleen aan de steigers, op werkdagen tussen 18.00 – 08.00 uur en in het weekend.

Logo Rijkswaterstaat

Datum: 8 december 2022

Kenmerk: RWS-2022/35018

 

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

 

Besluit

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), Scheepvaartverkeerswet (Svw), het Rijnvaartpolitiereglement 1995 (Rpr), het Besluit administratieve bepalingen inzake het Scheepvaartverkeer (Babs) en de hieronder vermelde overwegingen besluit ik tot het intrekken van mijn besluit van 4 februari 2022 met kenmerk RWS-2022/35018 om een verkeersteken E.5 bij de ingang van overnachtingshaven Haaften te plaatsen met een onderbord met de tekst: geldt alleen aan de steigers, op werkdagen tussen 18.00 – 08.00 uur en in het weekend.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op 4 februari 2022 nam ik bovengenoemd verkeersbesluit. Met dit bord moest worden bereikt dat beroepsschippers gedurende werkdagen overdag niet in de overnachtingshaven bleven liggen. Het bord verving het bestaande bord met de tekst “ligtijd maximaal 3 x 24 uur” (geldend voor zowel doordeweeks als in het weekend).

Op 17 november 2022 heb ik een bezwaar gericht tegen bovengenoemd verkeersbesluit gedeeltelijk gegrond verklaard. Bij de noodzakelijke belangenafweging in het kader van de algehele heroverweging van het besluit heb ik geoordeeld dat het beperken van de ligduur in overnachtingshaven Haaften de veilige en vlotte nationale en internationale scheepvaart schaadt, en de kans op gevaar voor schepen en scheepvaart vergroot. Gelet op de doelstellingen van de Svw beschouw ik de belangen van de scheepvaart als doorslaggevend. Als gevolg hiervan kan het verkeersbesluit niet in stand blijven en wordt het ingetrokken.

Voor de actueel geldende ligduur verwijs ik naar het Rijnvaartpolitiereglement 1995 (Rpr):

Op grond van artikel 14.11, eerste lid onder g van het Rpr is het in de overnachtingshavens te Lobith (kmr 863.400), IJzendoorn (kmr 907.800) en Haaften (kmr 936.000) verboden zonder toestemming van de bevoegde autoriteit:

g) langer dan 3 opeenvolgende dagen ligplaats te nemen;

 

Verkeersbord

Nu het verkeersbesluit is ingetrokken wordt het onderbord met de tekst: ‘geldt alleen aan de steigers, op werkdagen tussen 18.00-08.00 uur en in het weekend, Rijkswaterstaat’ verwijderd. Om duidelijkheid te scheppen voor de scheepvaart wordt het bord met de tekst “ligtijd maximaal 3 x 24 uur” teruggeplaatst.

 

Gevolgde procedure

De procedure als bedoeld in afdeling 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht is gevolgd.

 

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

namens deze,

hoofd afdeling Vergunningverlening Rijkswaterstaat Oost- Nederland

 

mevrouw mr. M. Witte

 

Mededeling

Binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank Gelderland te Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

a. naam en adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt;

d. een opgave van redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen;

e. zo mogelijk een afschrift van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Voor de behandeling van een beroepschrift wordt een bedrag aan griffierecht geheven. Het niet voldoen aan deze eisen of een te late indiening van het beroepschrift kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het beroep.

Naar boven