Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 14 december 2022, nr. WJZ/ 22571108, tot wijziging van een aantal regelingen op het terrein van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat teneinde de naam Agentschap Telecom te vervangen door de naam Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Infrastructuur en Waterstaat, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op de artikelen 11, eerste lid, onderdeel b, 12, 18, elfde lid, en 20, onderdeel a, van het Frequentiebesluit 2013, artikel 6 van het Besluit luchtverkeer 2014, artikel 16, eerste lid, van het Besluit elektromagnetische compatibiliteit 2016, artikel 7, derde lid, onderdeel a, van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt, artikel 10 van het Besluit radioapparaten 2016, artikel 4, tweede lid, van het Besluit vergoedingen Telecommunicatiewet en Wet telecommunicatievoorzieningen BES, artikel 3 van het Besluit kosten hercontroles Metrologiewet, artikel 7, vijfde lid, van de Wet telecommunicatievoorzieningen BES, artikel 3, vierde lid, van het Besluit vertrouwensdiensten, artikel 8, tweede lid, van het Besluit zeevarenden en artikel 3 van het Besluit registratie vissersvaartuigen 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De Examenregeling frequentiegebruik 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel f, van de Examenregeling frequentiegebruik 2008 wordt ‘crebo-codes’ vervangen door ‘opleidingscodes’.

B

In artikel 18, tweede lid, wordt ‘Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL II

De Regeling aanvraagprocedure bij verlening op volgorde van binnenkomst wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 1, onderdeel b, en 3, tweede, derde, vierde en zesde lid, wordt ‘het Agentschap Telecom’ telkens vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

B

In de artikelen 1, onderdeel b, en 6c, tweede lid, wordt ‘Agentschap Telecom’ telkens vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL III

In artikel 13, zesde lid, van de Regeling boorduitrusting wordt ‘de directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘de inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL IV

De Regeling elektromagnetische compatibiliteit 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 2, eerste lid, 3, eerste lid, en 4, eerste lid, wordt ‘het Agentschap Telecom’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

B

In de artikelen 3, eerste lid, en 4, eerste lid, wordt ‘Ministerie van Economische Zaken’ telkens vervangen door ‘Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

C

In de artikelen 5, 6 en 7, eerste lid, wordt ‘Minister van Economische Zaken’ telkens vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL V

In artikel 1, eerste lid, onderdeel k, van de Regeling gegevensverstrekking ACM 2019 wordt ‘de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid’ vervangen door ‘de Nederlandse Arbeidsinspectie’.

ARTIKEL VI

De Regeling radioapparaten 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel g, komt te luiden:

g. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur:

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

B

In artikel 4 wordt ‘het Agentschap Telecom’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

C

In de artikelen 5, eerste lid, en 6, eerste lid, wordt ‘het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken’ telkens vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

D

In de artikelen 7 en 8 wordt ‘Minister van Economische Zaken’ telkens vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL VII

In artikel 5, vierde lid, van de Regeling selectieprocedure bij gedwongen verkoop wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL VIII

De Regeling storingsmeldingen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel a, wordt ‘Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

B

Artikel 1, onderdeel e, komt te luiden:

e. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur:

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

C

In de artikelen 2, eerste lid, en 3, eerste lid, onderdeel b, wordt ‘Agentschap Telecom’ telkens vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

D

In artikel 5, vijfde lid, wordt ‘het Agentschap Telecom’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL IX

In artikel 3, tweede lid, van de Regeling vaststelling eenmalig bedrag ambtshalve verlenging vergunningen landelijke commerciële FM-radio-omroep 2022–2023 wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL X

De Regeling vergoeding telecommunicatievoorzieningen Agentschap Telecom BES 2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 6 wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

B

In de titel van Bijlage I. en Bijlage II. wordt ‘Agentschap Telecom’ telkens vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL XI

De Regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2023 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel b, komt te luiden:

b. Rijksinspectie Digitale Infrastructuur:

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat;

B

In de artikelen 2, eerste lid, 4, 6, 10 en 13 wordt ‘het agentschap’ telkens vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

C

In artikel 16 wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL XII

De Regeling vergoedingen telecommunicatieconcessies Agentschap Telecom BES 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 7 wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

B

In de titel van Bijlage I. wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL XIII

De Regeling vertrouwensdiensten wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, wordt ‘Ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

C

In artikel 4 wordt ‘Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL XIV

In artikel 10.7, eerste lid, onderdeel d, subonderdelen 3° en 4°, van de Regeling zeevarenden wordt ‘het Agentschap Telecom’ telkens vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL XV

De Uitvoeringsregeling zeevisserij wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, wordt ‘Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

B

In artikel 38 wordt ‘Ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

C

In artikel 5.2 van Bijlage b1. wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL XVI

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 14 december 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

Agentschap Telecom staat voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IT- en communicatienetwerken, zodat Nederland veilig verbonden is. Het gaat om de bescherming van publieke belangen. Want in de huidige samenleving is de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur cruciaal. Telecommunicatie is daar een belangrijk onderdeel van, maar de digitale infrastructuur omvat tegenwoordig veel meer. Enkele voorbeelden zijn de veilige opslag van digitale informatie, het gebruik van clouddiensten, continuïteit van digitale diensten en (digitaal) meten en wegen. De naam ‘Agentschap Telecom’ weerspiegelt dit, nog steeds verbredende, taakveld niet meer. Daarnaast is door de ontwikkeling van het opdrachtenpakket van Agentschap Telecom het zwaartepunt meer in de opgaven voor toezicht komen te liggen, wat vraagt om dit prominenter in de naamgeving te laten doorklinken. Voorgenoemde heeft tot de wens geleid om de naam te wijzigen naar Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, waarbij de status van de organisatie, rijksinspectie en baten-lastendienst, ongewijzigd blijft. De naamswijziging treedt in werking met ingang van 1 januari 2023. Met deze Regeling wordt de naamswijziging doorgevoerd in de ministeriële regelingen waarin deze naam voorkomt.

Daarnaast wordt van de gelegenheid gebruikt gemaakt om verouderde verwijzingen te vervangen. Zo wordt directeur-hoofdinspecteur vervangen door inspecteur-generaal en worden verwijzingen naar de Minister van Economische Zaken of het Ministerie van Economische Zaken vervangen door de Minister van Economische Zaken en Klimaat respectievelijk het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de verwijzing naar de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid te vervangen door de Nederlandse Arbeidsinspectie en de verwijzing naar crebo-codes te vervangen door opleidingscodes.

Regeldruk

Deze Regeling leidt niet tot regeldruk.

Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2023 en wordt kort voor die datum gepubliceerd. Er wordt dus afgeweken van het beleid inzake vaste verandermomenten omdat de regeling niet twee maanden voor inwerkingtreding is gepubliceerd. Daartegen bestaat in dit geval geen bezwaar omdat het slechts om een technische wijziging gaat die verder geen materiële gevolgen heeft.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven