Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 14 december 2022, nr. WJZ/ 22507352, tot wijziging van een aantal besluiten op het terrein van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat teneinde de naam Agentschap Telecom te vervangen door de naam Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Rechtsbescherming;

Gelet op artikel 131 van de Mijnbouwwet, artikel 27 van de Metrologiewet, artikel 52 van de Waarborgwet, de artikelen 3.1, eerste lid en 15.1, eerste lid, van de Telecommunicatiewet, artikel 9, eerste lid, van de Uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening, artikel 25, eerste lid, van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen, artikel 32, eerste lid, van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken, artikel 13, eerste lid, van de Wet ruimtevaartactiviteiten, artikel 31a, eerste lid, van de Wet telecommunicatievoorzieningen BES, artikel 15, eerste lid, van de Wet post BES en artikel 142, eerste lid, aanhef en onderdeel b en derde lid, van het Wetboek van Strafvordering;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 4 van de Aanwijzingsregeling ambtenaren toezicht Mijnbouwwet wordt ‘de afdeling Toezicht van het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘de directies Infrastructuur, Apparatuur en Digitale Weerbaarheid van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL II

In de artikelen 1 en 4 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Metrologiewet en Waarborgwet 1986 wordt ‘de hoofdafdeling toezicht van Agentschap Telecom’ telkens vervangen door ‘de directies Apparatuur, Infrastructuur en Digitale Weerbaarheid van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL III

Artikel 2 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Telecommunicatiewet wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’ en ‘de afdeling Toezicht van Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘de directies Apparatuur, Infrastructuur en Digitale Weerbaarheid van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’;

2. In het tweede lid wordt ‘directie Telecommarkt van het directoraat-generaal voor Energie, Telecom en Mededinging’ vervangen door ‘directie Digitale Economie van het directoraat-generaal Economie en Digitalisering’.

ARTIKEL IV

In artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL V

In artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen voor de sectoren energie, digitale infrastructuur en voor digitale diensten wordt ‘de afdeling Toezicht van Agentschap Telecom’ vervangen door ‘de directies Apparatuur, Infrastructuur en Digitale Weerbaarheid van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL VI

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken komt te luiden:

Artikel 1

Als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van de bepalingen, bedoeld in artikel 32, eerste lid, van de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken, worden aangewezen de ambtenaren met de functiebenamingen coördinerend/specialistisch inspecteur, senior inspecteur en inspecteur/medewerker toezicht, alsmede de ambtenaren met de functiebenamingen medewerker behandelen en ontwikkelen en senior adviseur van de directies Apparatuur, Infrastructuur en Digitale Weerbaarheid van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

ARTIKEL VII

In artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet ruimtevaartactiviteiten wordt ‘de hoofdafdeling Toezicht van Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘de directies Apparatuur, Infrastructuur en Digitale Weerbaarheid van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL VIII

Het Besluit aanwijzing toezichthouders Wet telecommunicatievoorzieningen BES en Wet post BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wet telecommunicatievoorzieningen BES, zijn belast: personen in dienst bij de Rijksdienst Caribisch Nederland en werkzaam voor de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, alsmede inspecteurs van het team Caribisch Nederland en inspecteurs van de directie Infrastructuur van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

B

In artikel 3 vervalt ‘en Wet post BES’.

ARTIKEL IX

Het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Agentschap Telecom 2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2 wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

B

In artikel 6, eerste lid, wordt ‘Agentschap Telecom’ vervangen door ‘De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

C

In artikel 7 wordt ‘Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Agentschap Telecom 2022’ vervangen door ‘Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Rijksinspectie Digitale Infrastructuur 2022’.

ARTIKEL X

De bijlage Nationaal frequentieplan 2014 (NFP2014) bij het Nationaal Frequentieplan 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

De aanhef komt te luiden:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Directoraat-Generaal Economie en Digitalisering

B

Onder 5.1, 6, en 8.3 wordt ‘Agentschap Telecom’ telkens vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

C

Onder 5.1 wordt ‘minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

D

Onder 5.1 wordt ‘Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

E

Onder 5.1 en 7.6 wordt ‘minister van EZ’ telkens vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

F

Onder 5.6 wordt ‘Ministerie van EZ’ vervangen door ‘Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

G

Onder 6 wordt ‘het agentschap’ vervangen door ‘de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

H

Onder 7.7, onderdeel c, wordt ‘ministerie van Economische Zaken’ vervangen door ‘Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’.

I

Onder 8.6 wordt ‘Het Agentschap Telecom’ vervangen door ‘De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur’.

ARTIKEL XI

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 14 december 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen 6 weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20 401, 2500 EK ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

I. Algemeen

Agentschap Telecom staat voor de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IT- en communicatienetwerken, zodat Nederland veilig verbonden is. Het gaat om de bescherming van publieke belangen. Want in de huidige samenleving is de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur cruciaal. Telecommunicatie is daar een belangrijk onderdeel van, maar de digitale infrastructuur omvat tegenwoordig veel meer. Enkele voorbeelden zijn de veilige opslag van digitale informatie, het gebruik van clouddiensten, continuïteit van digitale diensten en (digitaal) meten en wegen. De naam ‘Agentschap Telecom’ weerspiegelt dit, nog steeds verbredende, taakveld niet meer. Daarnaast is door de ontwikkeling van het opdrachtenpakket van Agentschap Telecom het zwaartepunt meer in de opgaven voor toezicht komen te liggen, wat vraagt om dit prominenter in de naamgeving te laten doorklinken. Voorgenoemde heeft tot de wens geleid om de naam te wijzigen naar Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, waarbij de status van de organisatie, rijksinspectie en baten-lastendienst, ongewijzigd blijft. De naamswijziging treedt in werking met ingang van 1 januari 2023. Met dit Besluit wordt de naamswijziging doorgevoerd in besluiten, niet-zijnde mandaatbesluiten, waarin deze naam voorkomt. Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om verouderde verwijzingen te vervangen.

Regeldruk

Dit Besluit leidt niet tot regeldruk.

II. Artikelsgewijs

Artikelen I tot en met VII, IX en X

Met deze artikelen worden verwijzingen naar Agentschap Telecom telkens vervangen door Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Tevens worden, indien van toepassing, verwijzingen naar de Minister van Economische Zaken of het Ministerie van Economische Zaken vervangen door de Minister van Economische Zaken en Klimaat respectievelijk het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarnaast worden, indien van toepassing, de juiste nieuwe directies aangewezen.

Artikel VIII

Met dit artikel worden de juiste nieuwe directie en de juiste inspecteurs bevoegd om toezicht te houden op de Wet telecommunicatievoorzieningen BES. Tevens wordt bewerkstelligd dat de toezichthouders van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur niet meer verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de Wet post BES. De Autoriteit Consument en Markt houdt namelijk toezicht op de Wet post BES.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven