Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 13 december 2022, nr. 2022-0000479437, houdende de verlenging van de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 per 1 januari 2023

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 3, eerste lid, van de Kaderwet overige BZK-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 8 van de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 wordt ‘1 januari 2023’ vervangen door ‘1 januari 2024’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot verlenging van de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 met één jaar. Het ontwerp van deze regeling is overeenkomstig artikel 4.10, zevende lid, van de Comptabiliteitswet 2016 op 14 november aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal aangeboden. Het betreft hier namelijk een subsidieregeling die strekt tot het wijzigen van het tijdstip waarop een subsidieregeling vervalt.

In 2022 heeft een evaluatie van de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 plaatsgevonden. Naar aanleiding van deze evaluatie is het beleidsmatig wenselijk de subsidieregeling te verlengen voor de duur van 1 jaar. Daarom is artikel 8 van de regeling aangepast aan de nieuwe vervaldatum.

Uit het evaluatierapport komt naar voren dat de Oorlogsgravenstichting de huidige subsidietaken doelmatig en doeltreffend uitvoert. In het rapport is echter ook een aantal constateringen gedaan die aanleiding vormen om te bezien of de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 al dan niet aangepast dient te worden. Het betreft onder andere, dus naast andere aspecten, de constatering dat het lastig is voor de Oorlogsgravenstichting om de kosten van de Indonesische activiteiten te kunnen dekken uit de subsidie. Dit hangt samen met de hoge loon- en prijsontwikkeling in Indonesië, en ook rentefluctuaties Indonesische pensioenen en wisselkoersfluctuaties spelen een rol. Dit is een ingewikkeld vraagstuk, en het is verstandig om hiervoor voldoende tijd te nemen. Daarom wordt ingezet op een zorgvuldig vervolgtraject met alle betrokkenen. Om deze reden is besloten de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 nu voor één jaar te verlengen.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten of de nalevingskosten.

De regeling is, in afwijking van het stelsel van vaste verandermomenten, in werking getreden op de dag na de uitgiftedatum van de Staatscourant. Inwerkingtreding per 1 januari 2023, het eerstvolgende vaste verandermoment, is niet mogelijk omdat op die datum de subsidieregeling vervalt, de verlenging zou dan te laat zijn gekomen. Van het hanteren van een minimale invoeringstermijn is om dezelfde reden afgezien.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot

Naar boven