Verkeersbesluit inzake het plaatsen van verkeerstekens om een verbod in te stellen voor het invaren van de plas, aan de rechteroever van de Geldersche IJssel nabij kmr 901,3 in Doesburg.

Logo Rijkswaterstaat

DE HOOFDINGENIEUR-DIRECTEUR

 

BESLUIT

Op grond van artikel 6 lid 1 Scheepvaartverkeerswet (Svw) en artikel 2 Besluit Administratieve bepalingen Scheepvaartverkeer (Babs) en het Binnenvaartpolitiereglement (Bpr):

- door middel van plaatsing van het verkeersteken A.1 ter hoogte van de Geldersche IJssel kmr 901,3 aan de rechteroever in Doesburg, het verbod tot in-, uit- of doorvaren in te stellen naar de plas, ter plaatse bekend als Broekhuizerwater, perceel kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie G02E, nummer 1635

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Inleiding

Voor het project Rivierhout IJssel wordt rivierhout aangebracht in de plas gelegen aan de rechteroever van de Geldersche IJssel, nabij kmr 901,3 in Doesburg, ter plaatse bekend als Broekhuizerwater. Om te voorkomen dat schepen over/op het rivierhout kunnen varen, wordt de plas middels tonnen afgesloten voor scheepvaart. De zaak is geregistreerd onder zaaknummer: RWSZ2022-00013944.

 

Wettelijke basis Scheepvaartverkeerswet (SVW)

Op grond van het bepaalde in artikel 3 van de SVW zijn de nautische doelstellingen van deze wet primair:

a. het verzekeren van de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer;

b. het instandhouden van de scheepvaartweg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

c. het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen of werken, gelegen in of over de scheepvaartweg.

 

Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement

Op grond van artikel 1 van het Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement is een reglement houdende bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de openbare wateren in het Rijk, die voor de scheepvaart openstaan, met de daarbij behorende bijlagen, dat kan worden aangehaald als ‘Binnenvaartpolitiereglement’, van toepassing. Artikel 5.01 van het Bpr bepaalt dat bijlage 7 van het Bpr vermeldt welke verkeerstekens door de bevoegde autoriteiten in het belang van de veiligheid en goede orde van de scheepvaart kunnen worden aangebracht. Deze verkeerstekens bevatten een verbod, een gebod, een aanbeveling of een inlichting of dienen ter markering van het vaarwater of van obstakels daarin.

 

Besluit administratieve bepalingen inzake het Scheepvaartverkeer (Babs)

Op grond van het bepaalde in artikel 6, eerste lid van de Svw juncto artikel 2 van het Babs dient het bevoegd gezag een besluit te nemen voor het plaatsen van een verkeersteken, zoals opgenomen in bijlage 7 van het Bpr, dat een gebod of verbod dan wel de opheffing van een gebod of verbod aangeeft. Op grond van artikel 2, eerste lid, onder a. 1, van de Svw ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

Maatregelen

Door middel van plaatsing van het verkeersteken A.1 als opgenomen in bijlage 7 van het Bpr, ter hoogte van de Geldersche IJssel kmr 901,3 aan de rechteroever in Doesburg, ter plaatse bekend als Broekhuizerwater, zal er een verbod tot in-, uit of doorvaren worden ingesteld.

 

Motivering

Het project Rivierhout is onderdeel van de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water en houdt in dat door Rijkswaterstaat dode bomen in het water worden gelegd en verankerd, waardoor de rivier weer aantrekkelijk wordt gemaakt voor planten en dieren die daar oorspronkelijk thuishoren. Om te voorkomen dat schepen vast komen te zitten in het rivierhout wordt de plas middels tonnen afgesloten voor scheepvaart.

 

De genoemde maatregelen zijn noodzakelijk vanuit het oogpunt van:

a. het verzekeren van de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer;

b. het instandhouden van de scheepvaartweg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

c. het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen of werken, gelegen in of over de scheepvaartweg.

De scheepvaart wordt op de hoogte gebracht van de afsluiting door op de locatie, zoals aangegeven op de bij dit besluit gevoegde tekening (bijlage 1), het verkeersteken A.1 van bijlage 7 van het Bpr aan te brengen ter hoogte van de Geldersche IJssel km 901,3 rechteroever (Broekhuizerwater) in Doesburg. De belangen van derden worden met de afsluiting, voor zover bekend, niet geschaad.

 

Gevolgde procedure

De voorbereiding van dit besluit heeft conform het gestelde in afdeling 4.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) plaatsgevonden.

 

DE HOOFDINGENIEUR-DIRECTEUR,

namens deze,

Afdelingshoofd vergunningverlening Rijkswaterstaat Oost-Nederland,

mw. mr. M. Witte

 

MEDEDELINGEN

Informatie en bezwaar

Voor meer informatie over dit besluit kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Afdeling vergunningverlening in Arnhem. De afdeling vergunningverlening, bereikbaar onder telefoonnummer 06 159 528 31, kan uw vragen beantwoorden en het besluit met u doornemen. Om te bepalen of u meer informatie wilt, kunnen de volgende vragen en aandachtspunten u helpen:

- Is de inhoud van het besluit duidelijk en is helder wat het concreet voor u betekent?

- Kunt u beoordelen of het besluit inhoudelijk juist is of niet? Of heeft u behoefte aan een toelichting?

- Kloppen de gegevens over u in het besluit en heeft u alle gegevens verstrekt?

 

Ook wanneer u andere vragen heeft over het besluit of de procedure kunt u contact opnemen. Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar maken. U dient hiervoor wel belanghebbende bij het besluit te zijn. De volgende vragen en aandachtspunten kunnen u helpen bij het maken van bezwaar:

- Wat zijn de redenen dat u het met het besluit niet eens bent?

- Welk doel wilt u met uw bezwaar tegen het besluit bereiken? Wat verwacht u van Rijkswaterstaat?

- Is het u voldoende duidelijk wat een bezwaarprocedure inhoudt en weet u of u met een bezwaar uw doel kunt bereiken? Kunt u uw doel op een andere, wellicht eenvoudigere wijze bereiken?

 

Wanneer u vragen heeft of wanneer u zich afvraagt of het indienen van een bezwaarschrift voor u de geschikte aanpak is, kunt u ook hiervoor contact opnemen met de afdeling vergunningverlening van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. De afdeling vergunningverlening kan met u overleggen over de te volgen procedure en u informeren over andere mogelijkheden die Rijkswaterstaat u eventueel biedt om tot een oplossing te komen. Hoe maakt u bezwaar? Om bezwaar te maken dient u, binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift sturen naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat, t.a.v. de hoofdingenieurdirecteur van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Afdeling Werkenpakket, Postbus 2232, 3500 GE UTRECHT. In het bezwaarschrift dient in ieder geval het volgende te staan:

- uw naam en adres, en liefst ook uw telefoonnummer;

- een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (bijvoorbeeld door de datum en het kenmerk van het besluit te vermelden of door een kopie mee te sturen);

- de reden waarom u bezwaar maakt;

- de datum en uw handtekening.

 

BIJLAGE -locatiefoto markering rivierhout Doesburg

Naar boven