Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 januari 2022, kenmerk 3314171-1023900-PDC19, tot wijziging van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden, Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba en Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7.2 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19, artikel 1.3 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Saba en artikel 1.3 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING HOOGRISICOGEBIEDEN EN ZEER HOOGRISICOGEBIEDEN

Bijlage II van het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden wordt als volgt gewijzigd:

1. De volgende onderdelen vervallen:

  • Eswatini;

  • Jordanië;

  • Lesotho;

  • Malawi;

  • Mauritius;

  • Namibië;

  • Nigeria;

  • Zimbabwe;

  • Zuid-Afrika.

2. In de alfabetische volgorde worden de volgende onderdelen ingevoegd:

  • Bermuda;

  • Britse Maagdeneilanden;

  • Saint Kitts and Nevis;

3. De puntkomma achter ‘Verenigde Staten’ wordt vervangen door een punt.

ARTIKEL II WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING GEBIEDEN NEGATIEVE TESTVERPLICHTINGEN SABA

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba komt te luiden:

Artikel 1. Negatieve testuitslag

Als hoogrisicogebieden A, waarvoor de artikelen 6.11 en 6.13 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Saba gelden, worden aangewezen alle gebieden buiten Saba.

ARTIKEL III WIJZIGING BESLUIT AANWIJZING GEBIEDEN NEGATIEVE TESTVERPLICHTINGEN SINT EUSTATIUS

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius komt te luiden:

Artikel 1. Negatieve testuitslag

Als hoogrisicogebieden A, waarvoor de artikelen 6.12 en 6.14 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius gelden, worden aangewezen alle gebieden buiten Sint Eustatius.

ARTIKEL IV INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van 29 januari 2022.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Als u het niet eens bent met deze beslissing

Bent u het niet eens met deze beslissing? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken binnen zes weken na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst. Het bezwaarschrift e-mailt u naar: WJZ.bezwaarenberoep@minvws.nl. Uw bezwaarschrift kunt u ook per post versturen naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag. Vermeld altijd de reden van uw bezwaar en het kenmerk van dit besluit.

Het indienen van bezwaar schort de werking van dit besluit niet op. Dit betekent dat de verplichting om een negatief testbewijs te tonen als u vanuit een hoogrisicogebied reist, ook tijdens de behandeling van uw bezwaarschrift van kracht blijft.

TOELICHTING

Dit besluit wijzigt het Besluit aanwijzing hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden, Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Saba en het Besluit aanwijzing gebieden negatieve testverplichtingen Sint Eustatius.

Naar aanleiding van de rapportage van het RIVM ‘Wekelijkse inventarisatie landen binnen en buiten de EU voor risico op import COVID-19 in Nederland’ van 24 januari 2022 wordt de lijst van aangewezen zeer hoogrisicogebieden aangepast. Dit gebeurt aan de hand van de drempelwaarde voor zeer hoogrisicogebieden van 500 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners over de afgelopen veertien dagen.

Voor Saba en Sint Eustatius wordt Montserrat wordt aangewezen als hoogrisicogebied. Hierdoor zijn er niet langer gebieden die niet worden aangewezen als hoogrisicogebied.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, namens deze, de plv. directeur-generaal COVID-19, A.M.C. van Rijn

Naar boven