Kennisgeving Windplan Groen ontwerp besluit op intrekkingsverzoeken (Flevoland), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van 9 december 2022 tot en met 20 januari 2023 liggen de besluiten op de herzieningsverzoeken voor Windplan Groen ter inzage. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

Windkoepel Groen werkt aan de ontwikkeling van een windpark in het oostelijk deel van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. Met de komst van het windpark worden de 98 huidige windmolens in het projectgebied vervangen door 86 (grotere) windmolens met meer vermogen. Deze wekken gezamenlijk 400 megawatt stroom op voor het totale elektriciteitsverbruik van ca. 250.000 huishoudens. Met deze strategie van ‘opschalen en saneren’ worden verschillende doelstellingen bereikt: een duurzamere energiehuishouding, een mooier landschap en een sterkere economie. Inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad hebben de mogelijkheid tot financiële participatie in het windpark, zodat zij mee kunnen profiteren van hernieuwbare energie.

Waarom is dit project nodig?

Hoe we energie gebruiken, verandert. We stappen over van fossiele bronnen naar duurzame energie uit wind, zon en aardwarmte. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De doelstelling van het Kabinet is 14% hernieuwbare energie in 2020 en 16% in 2023. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstellingen te bereiken. Rijk, provincies, de windenergiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. De provincies hebben in overleg met het Rijk 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het plangebied van Windplan Groen maakt daar onderdeel van uit.Windkoepel Groen heeft het voornemen om Windplan Groen te realiseren, een windpark in Flevoland in de gemeenten Dronten en Lelystad.

Welke procedure wordt gevolgd?

In 2019 is de eerste fase voor de besluitvorming over Windplan Groen doorlopen. In oktober 2019 zijn de definitieve besluiten genomen over het inpassingsplan, omgevingsvergunningen, natuurvergunning (onderdeel gebiedsbescherming) en de watervergunning. Tegen deze besluiten zijn 14 beroepen ingesteld bij de Raad van State. Alle beroepen zijn ongegrond verklaard. Inmiddels hebben fase 2 en 3 ter inzage gelegen met diverse uitvoeringsbesluiten. Op deze gecoördineerde fasen zijn geen beroepen ingediend. De besluiten uit fase 1 t/m 4 zijn onherroepelijk. Dat is gebeurd door middel van een (rijks)inpassingsplan, dat is vastgesteld door de (rechtsvoorgangers van de) ministers voor Klimaat en Energie (KE) en voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Daarnaast zijn een aantal overige besluiten nodig. Deze besluiten zijn met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling) voorbereid, onder coördinatie van de (rechtsvoorganger van de) Minister voor Klimaat en Energie.

Besluiten ter inzage

Tegen enkele besluiten van de ministers voor KE en VRO en van de gemeente Dronten zijn herzieningsverzoeken ingediend. Het gaat om de volgende besluiten:

Rijksinpassingsplan Windplan Groen, en Omgevingsvergunningen voor Windpark Hanze.

De ontwerpen van het hierboven bedoelde plan en van de overige besluiten hebben van 15 april 2022 tot en met 27 mei 2022 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de terinzagelegging is één zienswijze naar voren gebracht. Onlangs zijn, rekening houdend met deze zienswijze, besluiten op de herzieningsverzoeken vastgesteld.

De besluiten op de herzieningsverzoeken worden op 8 december 2022 door de Minister voor Klimaat en Energie bekendgemaakt door toezending aan de indiener. De besluiten worden ook bekend gemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen nu beroep instellen tegen de besluiten.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 9 december 2022 tot en met 20 januari 2023 de besluiten en de andere onderliggende stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

Op papier kunt u deze stukken tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locatie:

  • gemeentehuis Dronten, De Rede 1, 8251 ER Dronten

Bent u het niet eens met de besluiten?

U kunt de Raad van State van zaterdag 10 december 2022 tot en met vrijdag 20 januari 2023 laten weten dat u het niet eens bent met de besluiten. Dit heet in beroep gaan. U kunt in beroep gaan als de besluiten tegen uw belangen ingaan. Actuele informatie over in beroep gaan vindt u op: www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak.

U kunt op twee manieren in beroep gaan:

We verzoeken u vriendelijk om daarnaast ook een kopie van het beroepschrift te sturen aan: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, T.a.v. directie WJZ, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

U kunt een kopie ook per mail sturen naar bureauenergieprojecten@minezk.nl.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten? Meer informatie over Windplan Groen en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl.

Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 070 379 89 79.

Naar boven