Regeling van de Minister voor Natuur en Stikstof van 11 december 2022, nr. WJZ/ 21243081, houdende wijziging van de Regeling natuurbescherming (tarief Persoonlijk eigendomscertificaat)

De Minister voor Natuur en Stikstof,

Gelet op artikel 37 van verordening (EG) nr. 865/2006 van de Commissie van 4 mei 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PbEU 2006, L 166)

Gelet op artikel 6.2 van de Wet natuurbescherming en artikel 13.1 van de Omgevingswet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 5.2, derde lid, van de Regeling natuurbescherming wordt, onder verlettering van de onderdelen g tot en met k tot h tot en met l, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • g. een certificaat van persoonlijke eigendom als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de CITES-uitvoeringsverordening: € 45,–;.

ARTIKEL II

In artikel 14.44 van de Omgevingsregeling wordt, onder verlettering van de onderdelen g tot en met k tot h tot en met l, een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • g. een certificaat van persoonlijke eigendom als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de cites-uitvoeringsverordening: € 45;.

ARTIKEL III

  • 1. Artikel I treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Artikel II treedt in werking op een bij ministerieel besluit te bepalen tijdstip.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 11 december 2022

De Minister voor Natuur en Stikstof, C. van der Wal-Zeggelink

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de vergoeding van kosten vastgesteld die door de Minister voor Natuur en Stikstof bij de aanvragers voor de afgifte van persoonlijke eigendomscertificaten in rekening wordt gebracht. In artikel 37 van verordening (EG) nr. 865/20061 (hierna te noemen: de uitvoeringsverordening), heeft de Europese Unie specifieke bepalingen opgenomen ter vereenvoudiging van grensoverschrijdende overbrenging van huisdieren vermeld op bijlage A, B, of C van verordening (EG) nr. 338/972 (hierna te noemen: de basisverordening) door het afgeven van een persoonlijk eigendomscertificaat.

Het primaire doel van het persoonlijk eigendomscertificaat is om het gemakkelijk te maken met ‘huisdieren’ – zijnde ‘rechtmatig verworden levende dieren die om persoonlijke, niet-commerciële redenen worden gehouden’ te reizen van en naar het grondgebied van de Europese Unie. Door het invoeren van het persoonlijk eigendomscertificaat behoeft voor overbrenging van huisdieren vermeld op bijlage A, B, of C van de basisverordening niet langer gebruik te worden gemaakt van in- en (weder)uitvoervergunningen als bedoeld in artikel 4 en 5 van de basisverordening, die slechts voor één overbrenging kunnen worden gebruikt en 1 jaar geldig zijn. Een persoonlijk eigendomscertificaat wordt afgegeven voor een periode van 3 jaar en is geldig voor meerdere overbrengingen van een huisdier vermeld op bijlage A, B, of C van de basisverordening. De bepalingen van de uitvoeringsverordening werken rechtstreeks en behoeven geen omzetting meer in nationale regelgeving. De bevoegdheid tot afgifte van CITES-documenten, waaronder een persoonlijk eigendomscertificaat, is bij de Minister voor Natuur en Stikstof belegd; de afgifte geschiedt in de praktijk namens de Minister voor Natuur en Stikstof door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Op grond van artikel 6.2 van de Wet natuurbescherming en in de nabije toekomst op grond van artikel 13.1 van de Omgevingswet wordt een vergoeding van kosten geheven voor onder meer de afgifte van CITES-documenten. De tarieven zijn vastgesteld in artikel 5.2 van de Regeling natuurbescherming en straks in artikel 14.44 van de Omgevingsregeling. De onderhavige wijzigingsregeling voorziet in de vaststelling van een tarief voor de afgifte van een persoonlijk eigendomscertificaat. Voor de afgifte van een persoonlijk eigendomscertificaat wordt aan de aanvrager een kostenvergoeding van € 45,– in rekening gebracht. Aangesloten wordt bij de kostenvergoeding die voor de afgifte van een muziekinstrumentencertificaat, dat net als het persoonlijk eigendomscertificaat wordt afgegeven voor een periode van 3 jaar, in rekening wordt gebracht (zie artikel 5.2, derde lid, onderdeel h, van de Regeling natuurbescherming). De kostenvergoeding voor de afgifte van een muziekinstrumentencertificaat is op € 45,– vastgesteld, omdat volledige doorberekening van kosten zou leiden tot een onevenredig bedrag. Datzelfde geldt in geval van een persoonlijk eigendomscertificaat.

Deze regeling heeft geen regeldrukeffecten. Leges vallen niet onder de definitie regeldruk en derhalve zal dit geen effect hebben op de regeldruk.

Het kabinetsbeleid is dat ministeriële regelingen in werking treden op vaste verandermomenten. Van dat uitgangspunt kan worden afgeweken in gevallen waarin de doelgroep van een regeling belang heeft bij een spoedige inwerkingtreding. Bij onderhavige regeling is dat het geval: het persoonlijk eigendomscertificaat biedt – zoals hiervoor beschreven – voordelen ten opzichte van de reguliere in- en (weder)uitvoervergunning en voor het persoonlijk eigendomscertificaat geldt een lager tarief dan voor een reguliere in- of (weder)uitvoervergunning. In het licht daarvan treedt artikel I van deze regeling in werking op de dag na publicatie in de Staatscourant. Omdat artikel II een wijziging betreft van de nog niet in werking getreden Omgevingsregeling, treedt dat artikel in werking op een bij ministerieel besluit te bepalen tijdstip.

De Minister voor Natuur en Stikstof, C. van der Wal-Zeggelink


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 865/2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad, inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PbEU 2006, L 166).

X Noot
2

Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer (PbEG 1997, L 61).

Naar boven