Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 25 november 2022, nr. WJZ/ 22545471, houdende vaststelling van de subsidieplafonds en de aanvraagperiode voor subsidies als bedoeld in de Subsidieregeling Nationaal Groeifonds, geldend voor het kalenderjaar 2023 (Regeling openstelling Subsidieregeling Nationaal Groeifonds 2023)

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 8, tweede en derde lid, van de Tijdelijke wet Nationaal Groeifonds;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepaling

In deze regeling wordt verstaan onder:

subsidieregeling:

Subsidieregeling Nationaal Groeifonds.

Artikel 2 Subsidieplafonds

Het subsidieplafond voor het kalenderjaar 2023 bedraagt voor subsidieaanvragen die betrekking hebben op

  • a. kennisontwikkeling als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel a, van de subsidieregeling: € 1 miljard;

  • b. onderzoek, ontwikkeling en innovatie als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, van de subsidieregeling: € 1 miljard.

Artikel 3 Aanvraagperiode

Subsidieaanvragen voor het kalenderjaar 2023 kunnen worden ingediend met ingang van 2 januari 2023 tot en met 3 februari 2023 17:00 uur.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2023.

Artikel 5 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling openstelling Subsidieregeling Nationaal Groeifonds 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 november 2022

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

TOELICHTING

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in grootschalige projecten en programma’s die gericht zijn op duurzame economische groei. Het gaat daarbij om investeringen op de terreinen kennisontwikkeling en onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

In artikel 2, eerste lid, van de Subsidieregeling Nationaal Groeifonds (subsidieregeling) is bepaald dat de Minister van Economische Zaken en Klimaat op basis van die regeling uitsluitend subsidie kan verstrekken indien de mogelijkheid tot het indienen van een aanvraag is opengesteld door vaststelling van een subsidieplafond en een periode voor indiening van de aanvraag. Door de onderhavige regeling, die per 1 januari 2023 in werking treedt, wordt hieraan invulling gegeven. Deze regeling heeft betrekking op de derde indieningsronde van het Nationaal Groeifonds.

Artikel 2 Subsidieplafonds

Voor de subsidieregeling zal in de derde ronde € 2 miljard beschikbaar zijn, waarvan € 1 miljard voor kennisontwikkeling en € 1 miljard voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Deze subsidieplafonds worden vastgesteld in artikel 2 van de onderhavige regeling.

In de toelichting bij de subsidieregeling is vermeld dat in de openstellingsregeling een zogenoemd begrotingsvoorbehoud zou worden opgenomen. Een begrotingsvoorbehoud houdt in dat de subsidieplafonds kunnen worden verlaagd als de vastgestelde begroting daartoe aanleiding geeft. Artikel 4:28 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) biedt deze mogelijkheid. Indien zo’n begrotingsvoorbehoud is gemaakt en de subsidieplafonds worden verlaagd, geldt die verlaging in afwijking van artikel 4:27 Awb ook voor subsidieaanvragen die zijn ingediend voor de verlaging.

Toen het begrotingsvoorbehoud werd aangekondigd, werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat de periode waarin de subsidies kunnen worden aangevraagd, zou aanvangen voordat de begroting waarin de subsidiebudgetten beschikbaar worden gesteld, door de Tweede en Eerste Kamer zou zijn aanvaard. In die situatie is het opnemen in de openstellingsregeling van een begrotingsvoorbehoud wenselijk. De onderhavige openstellingsregeling bepaalt evenwel dat de aanvraagperiode aanvangt op 2 januari 2023, dat wil zeggen na de aanvang van het begrotingsjaar. Doorgaans staat dan de begroting voor het nieuwe jaar vast. Om die reden wordt het opnemen van een begrotingsvoorbehoud in deze regeling niet nodig geacht.

De subsidieplafonds zullen worden verdeeld overeenkomstig de artikelen 6 en 9 van de subsidieregeling, met dien verstande dat per subsidieplafond een rangschikking wordt vastgesteld.

Artikel 3 Aanvraagperiode

Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend vanaf 2 januari 2023 00:00 uur tot en met 3 februari 2023 17:00 uur. Op de website van RVO is meer informatie over de subsidieregeling en de aanvraagprocedure te vinden. Zie https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/subsidieregeling-nationaal-groeifonds.

Artikel 4 Inwerkingtreding

De onderhavige regeling treedt in werking per 1 januari 2023, gelijktijdig met de subsidieregeling. Voor de onderhavige regeling wordt daarmee een uitzondering gemaakt op de termijn van twee maanden die volgens de systematiek van de vaste verandermomenten gehanteerd moet worden tussen de publicatie en inwerkingtreding van een regeling. Deze uitzondering is gerechtvaardigd, omdat zij het mogelijk maakt de aanvraagperiode per 2 januari 2023 te laten beginnen, wat in het belang is van de doelgroep. De doelgroep ondervindt geen nadeel van het afwijken van de minimumtermijn, omdat de subsidieplafonds en aanvraagperiode eind september 2022 onder voorbehoud zijn vermeld op de website van RVO.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, M.A.M. Adriaansens

Naar boven